Tidligere topdiplomat opfordrer danskere til sommerferie i Ukraine: - Jeg synes, vi skal starte nu
Dansker, der bor i Kyiv, mener ikke, at det er en god idé at opfordre til turisme i Ukraine. Rasmus Tantholdt ser også flere grunde til at blive væk.
I sidste uge kom Erik Boel hjem fra en treugers ferie i Ukraine.
Han har blandt andet gået i teatret, spist på restaurant og været til rockkoncert, og han vil opfordre andre danskere til at gøre det samme.
- Jeg synes, at det ville være rigtig fint, hvis flere danskere tog derover og er med til at sende et signal til ukrainerne om, at de ikke er glemt i den her krig, siger Erik Boel, der er tidligere diplomat i Udenrigsministeriet, i ’Go’ aften LIVE’.
Erik Boel kom også med opfordringen i et debatindlæg i Politiken torsdag under overskriften ‘Sommeren står for døren: Har du stadigvæk ikke booket ferie, så tag til Ukraine’, hvor han blandt andet opfordrer til at besøge byerne Odesa, Lviv og Kyiv.
Den seneste uges tid har vi haft nogle ret slemme luftangreb
Jonas Skovrup Christensen, konsulent
Men det handler også om at støtte Ukraine både økonomisk og politisk, når Erik Boel opfordrer danskere til at rejse på sommerferie til Ukraine.
- Jeg håber, at Ukraine kan komme med i EU inden for en årrække, og så skal vi også lære dem at kende. Vi kender dem ikke godt nok i øjeblikket, så jeg synes, at vi skal starte nu, forklarer han.
Dårlig idé, god intention
Visit Ukraine arrangerer stadig guidede ture til Odesa, Lviv og Kyiv, hvor man blandt andet kan blive vist rundt i Kyiv for 125 euro – eller hvad der svarer til godt 930 kroner.
Men for danske Jonas Skovrup Christensen, der netop bor i landets hovedstad, lyder det ikke som en god idé at sende turister til Kyiv.
Han synes, at intentionen om at støtte Ukraine er god, men han understreger, at han lever med daglige luftalarmer.
- I den seneste uges tid har vi haft nogle ret slemme luftangreb om natten. Folk er påvirkede i Kyiv psykisk, de sover ikke om natten. Det er ikke en krigszone på samme måde som ovre østpå eller sydpå, men ikke desto mindre er det krig, siger han.
Jonas Skovrup Christensen mener derfor ikke, at Ukraine bør være en turistattraktion lige nu.
Men det betyder ikke, at ukrainerne ikke vil tage godt imod en, hvis man vælger at tage dertil, siger han.
- Der er meget sympati for at møde udlændinge i gaderne her, og jeg tror, at folk generelt er meget glade, når de ser folk komme fra Europa og andre steder i verden og udvise solidaritet, og man vil også gerne modtage de penge, som udlændingene lægger, siger han.
Ingen forsikring
TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt befinder sig lige nu i havnebyen Odesa, der som en stor turistattraktion tidligere er gået under navnet ’Sortehavets perle’.
Han bekræfter, at byen er forholdsvis sikker og har både strande og kultur at byde på.
- Der er flere, der er blevet dræbt i trafikulykker end af missiler. Vejret er godt, der er masser af ting at tage ud og se, og på den måde er det superinteressant at være her som turist, lyder det.
Men Rasmus Tantholdt vil heller ikke anbefale, at man rejser til Ukraine som dansk turist, og det er der flere grunde til.
- Find lige ud af, hvem der gerne vil forsikre dig, hvis du gerne vil have en rejseforsikring. Der tror jeg, at det bliver en lille smule svært, lyder det.
Ud over sikkerheden forklarer TV 2-korrespondenten, at krigen også kan mærkes på stemningen i Odesa.
Det er et lille, beskedent bidrag, jeg yder
Erik Boel, konsulent, SDU
Der diskuteres lige nu, om turister skal have lov at gå i byen og tage på stranden og bade.
- Sidste år var der flere, der blev slået ihjel, fordi de tog sig en svømmetur og stødte ind i en mine, som var lagt ud af russerne, forklarer han.
Et lille bidrag
Det danske udenrigsministerium fraråder alle rejser til Ukraine, og det betyder, at ens rejseforsikring ikke dækker, hvis der sker en noget.
Og det er Erik Boel som tidligere diplomat i netop Udenrigsministeriet klar over.
- Vi har alle sammen forskellige risicistandarder. Der må den enkelte gøre op med sig selv, om han eller hun synes, at det er det værd, lyder det.
Erik Boel forstår godt, hvorfor Udenrigsministeriet fraråder, at man rejser til Ukraine, men han ser ikke sig selv som krigsturist.
- Jeg spurgte mig selv efter invasionen 24. februar sidste år, hvad jeg kunne gøre. Og det, jeg kan gøre med min baggrund, er at tage derover, skrive om det og fortælle om mine indtryk, siger han og slutter:
- Det er et lille, beskedent bidrag, jeg yder, men jeg håber, at jeg bidrager til, at støtten til Ukraine vil fortsætte.