Udland

Spionbrødrene solgte Sveriges hemmeligheder – men det meste var "100 procent falsk", siger storebroren

De er kendt som spionbrødrene og er dømt i en spionskandale, der er blevet kaldt en af Sveriges største. Nu vil storebroren have sænket sin straf.

Peyman Kia gik ud til håndværkeren, der ventede i haven. Manden skulle have betaling for sit arbejde ved villaens swimmingpool.

- Vil du fakturere? Jeg tænker, at så forsvinder 50 procent for dig. Skal vi ikke finde en mellemvej, spurgte Peyman Kia.

- Hvad da, har du kontanter hjemme… Arbejder du i en bank eller?, svarede håndværkeren.

Peyman Kia sagde, at han arbejdede med sikkerhed og kriseberedskab. Det er vigtigt at have kontanter hjemme, vigtigere end vanddunke, forklarede han.

Håndværkeren accepterede de sorte penge. Peyman Kia gik ind i huset i Gottsunda – nord for Stockholm – og hentede et seddelbundt med 35 tohundredkronesedler.

- De er talt og kontroltalt, sagde han til håndværkeren.

Hvorfor Peyman Kia optog forretningen med håndværkeren den tirsdag i maj 2021 – som første gang blev beskrevet i Svenska Dagbladet – ved han kun selv.

Men optagelsen udgør et af mange beviser imod ham i en sag, der er blevet kaldt en af Sveriges største spionskandaler.

Solgte dokumenter

Peyman Kia var 27 år, da han først gang fik job i den svenske sikkerhedstjeneste Säpo. Med topkarakterer fra gymnasiet og en juraeksamen fra universitet blev han rekrutteret til sikkerhedspolitiets aspirantprogram.

Nogle år senere begyndte Peyman Kia at indsamle hemmelige dokumenter. Spionagen begyndte under hans ansættelse ved Säpo og fortsatte, da han blev ansat ved den svenske militære sikkerhedstjeneste Must.

Han havde krypterede harddiske for at kunne håndtere filerne på sin computer hjemme i villaen. Blandt dokumenterne, som kan være blevet lækket, er personalister fra Säpo og hemmeligstemplede dokumenter fra det svenske forsvar.

Byretten i Stockholm har fundet Peyman Kia skyldig i – med hjælp fra hans lillebror, Payam Kia – at sælge dokumenterne videre til russiske efterretningstjenester.

- Vi har hele tiden haft den opfattelse, at det her er nærmest historisk, i og med forseelsen er så alvorlig, har anklager Mats Ljungqvist sagt.

Peyman Kia blev ved byretten dømt til livstid i fængsel for grov spionage, mens lillebror, Payam Kia, blev idømt ni år og 10 måneders fængsel.

Har erkendt sig skyldig

Betalingen fra de russiske efterretningstjenester skete i kontanter. Peyman Kia har i forhør indikeret, at beløbet, han modtog, kan være op til 1.2 millioner svenske kroner (775.000 danske kroner red.)

Det var derfor, at Peyman Kia foreslog håndværkeren, som havde renoveret husets swimmingpool, at blive betalt i kontanter. Og derfor at en regning for bilservice på 6500 kroner, en støvsuger til 3000 kroner og en lang række mindre indkøb som ferieture, restaurantbesøg, gardiner, maling og håndklæder også blev betalt kontant af Peyman Kia selv eller af venner og familie.

Peyman Kia nægtede først at have begået noget ulovligt, men har senere indrømmet, at han er skyldig. At han solgte oplysninger til russiske efterretningstjenester over flere år. At han gjorde det for pengene.

Men han synes, at den livstidsdom, han fik i byretten, er for hård. Derfor har han anket den til landsretten og samtidig indvilliget i at svare på spørgsmål.

Over for landsretten har han forklaret, at han i et enkelt tilfælde har videregivet ægte oplysninger til russerne, men han hævder, at alle øvrige oplysninger, han har solgt videre, har været ”100 procent falske.”

Hans forsvarer, Anton Strand, har argumenteret for, at landsretten i stedet for fængsel på livstid skal dømme ham til en tidsbestemt straf på ikke mere end 10 år.

Lillebror droppede ankesag

Peyman Kias lillebror, Payam Kia, valgte i sidste øjeblik at droppe sin ankesag. Han blev i byretten dømt skyldig i at have været den, som leverede de hemmelige dokumenter videre til russiske kontakter.

Som en del af efterforskningen fandt politiet, at lillebroren kort efter storebrorens anholdelse havde søgt på internettet på ”at forsvinde i Sverige” og ”holde sig skjult for loven.”

De fandt også noter, hvor der blandt andet stod "800.000 måneden GRU".

GRU er forkortelsen for den russiske militære efterretningstjeneste.

Payam Kia, lillebroren, har erkendt at have overleveret en kuvert på den russiske ambassade og hentet betaling på et bibliotek i Uppsala. Men han erklærer sig fortsat uskyldig i spionage.

Alligevel har han valgt at droppe sin ankesag, fordi han ikke har tillid til retsvæsenet og frygter at få en længere fængselsdom i landsretten, har hans forsvarer, Björn Sandin, sagt.

Svea Hovrätt, den svenske landsret, har oplyst, at der kommer en afgørelse i sagen mod Peyman Kia, storebroren, tidlig eftermiddag torsdag.

En afgørelse, der gør det klart, om livstidsdommen står ved magt, eller om nye oplysninger og hans samarbejde i efterforskningen af en Sveriges mest alvorlige spionsager nogensinde fører til en lavere strafudmåling.