Udland

Spækhuggere sænker båd i “brutalt angreb”

Schweizisk sejlbåd med fire ombord sank efter angreb fra tre spækhuggere.

En sejlbåd med en besætning på fire blev i starten af maj angrebet så voldsomt ud for Gibraltar, at båden sank, og besætningen måtte reddes af kystvagten.

De ansvarlige for angrebet var tre spækhuggere, der med fuld kraft svømmede mod bådens sider og ødelagde roret.

- Angrebene var brutale. Der var to mindre og en større spækhugger. De to små angreb roret bagpå, mens den store blev ved med at tage tilløb og vædre skibet fra siden med fuld kraft, fortæller den schweiziske skipper Werner Schaufelberger, der stod bag roret, til det tyske sejlsportsmagasin Yacht.

Flere hundrede angreb

Angrebet er det seneste eksempel på et fænomen, der har optaget og undret langturssejlere og marineeksperter i årevis:

At spækhuggere langs Spaniens og Portugals kyster – og i særdeleshed ved det smalle Gibraltarstræde, der forbinder Atlanterhavet og Middelhavet – bliver ved med at angribe sejlbåde.

Angrebene har taget til siden 2020, viser et videnskabeligt studie, der blev publiceret i Marine Mammal Science i 2022.

- Blandt de mere end 500 tilfælde af kontakt, der er registreret siden 2020, er der tre tilfælde, hvor resultatet har været et sunket skib, fortæller en af forfatterne af det videnskabelige studie, den portugisiske marinbiolog Alfredo López Fernandez, til magasinet Live Science.

En enkelt spækhugger startede

Det er uklart, om spækhuggerne gør det af aggression eller som en leg.

Men forskerne antager, at den afvigende opførsel er startet af en enkelt traumatiseret spækhugger og siden er blevet kopieret af andre.

Teorien er, at en spækhugger er blevet ramt af en båd eller er blevet fanget i et fiskenet, og derefter har den reageret ved at angribe sejlbåde.

- Den traumatiserede spækhugger har startet denne opførsel med fysisk kontakt. Vi antager ikke, at spækhuggerne ligefrem lærer de yngre spækhuggere at gøre det. Men opførslen har spredt sig, simpelthen fordi de unge efterligner de ældre, og fordi spækhuggerne nu betragter det som noget, der er vigtigt for dem at gøre i deres liv, siger Alfredo López Fernandez.

En stor og to små

Tanken om, at de yngre spækhuggere lærer af de ældre, passer fint med den schweiziske skipper Werner Schaufelbergers oplevelse, da hans båd blev angrebet af en stor og to små spækhuggere.

- De to små spækhuggere kopierede den stores teknik og begyndte også at tage tilløb, før de stødte mod båden. Hovedsageligt mod roret, men også mod kølen, fortæller han.

Perspektiv

Hvad skal lystsejlerne gøre?

-

Tursejlere er i vildrede over, hvad de skal gøre, hvis de bliver angrebet af spækhuggere.

Et råd lyder, at man skal slukke for ekkolod og alle andre apparater ombord.

Et andet råd lyder, at man skal smide sand i vandet omkring båden.

Men det er svært at afgøre, hvad der virker, lyder konklusionen fra British Cruising Association, der har nedsat en arbejdsgruppe til at se på problemet:

- Nogle spækhuggere leger tydeligvis med bådene. Andre kommer ræsende som kanonkugler og brækker simpelthen roret af med lynets hast. Nogle gange er det bare et enkelt dyr, andre gange helt op til seks. Det ville være nemmere, hvis det altid var den samme tilgang, men sådan er det ikke, siger lederen af arbejdsgruppen, John Burbeck.

Arbejdsgruppen har dog noteret sig, at både med sort bundmaling er markant overrepræsenteret blandt de angrebne både, skriver magasinet Yacht.

Angrebet stod på i lang tid, fortæller skipperen.

Og efter cirka halvanden time opdagede besætningen, at båden begyndte at tage vand ind fra to huller tæt ved roret.

Hullerne blev nødtørftigt lukket, men pumperne kunne ikke følge med, og vandet begyndte at stige i bunden af skibet. Så den schweiziske sejlbåd anmodede over radioen om assistance fra kystvagten.

Båden nåede ikke i havn

20 minutter senere kom hjælpen i form af både en redningshelikopter og et redningsfartøj.

I mellemtiden var de tre spækhuggere forsvundet, efter at de havde ødelagt bådens ror fuldstændigt.

De fire besætningsmedlemmer kom ombord på redningsfartøjet, og sejlbåden kom på slæb med kurs mod havnen i Barbate vest for Gibraltar.

Sejlbåden nåede dog aldrig i havn.

Den sank lige uden for Barbate.