Russere med familiemedlemmer i Vesten holdes under skarpt opsyn – ifølge Putins talsmand er det med god grund

Ansatte i russiske statsinstitutioner undersøges for vestlige tilhørsforhold og må ikke bruge en række sociale medier.

I 15 år har russiske Galina og Olga problemfrit været søstre på tværs af landegrænser. Men nu kan det få konsekvenser.

For en måned siden modtog Galina et telefonopkald fra sin søster, Olga, der bor i Nizhny Novgorod i hjemlandet.

Hun har selv boet i Frankrig i 15 år, efter at hun giftede sig med en franskmand, men hendes slægtninge er blevet i Rusland.

Olga var blevet indkaldt til møde af sikkerhedsafdelingen i det statsejede firma, hun arbejder for, og afhørt om sin søster.

Derefter blev hun bedt om at udfylde et spørgeskema om Galina og give hendes oplysninger som telefonnummer, adresse, arbejdsplads, navne på øvrige familiemedlemmer samt beskrive, hvor ofte hun kommunikerer med sin udenlandske slægtning, og hvilke slags emner de diskuterer.

Galina og Olga befinder sig på hver sin side af Ukraine-krigens fortælling. Galina har liberale synspunkter og er stærkt imod krigen i Ukraine, mens Olga er en af den russiske præsident Putins sympatisører og mener, at Putin gjorde ret i at gå i krig.

- Der har været forberedt et angreb på Rusland gennem lang tid, Putin kom bare foran sine fjender. Vi har enorme territorier, som er rige på naturressourcer. Dem ønsker Vesten sig adgang til, siger Olga til TV 2.

Når Galina kommunikerer med sin søster, forsøger de derfor at tale om neutrale emner og ikke at diskutere politik, for ellers begynder de at skændes.

- Men jeg elsker stadig min søster, og jeg ønsker ikke, at hun skal komme i problemer på grund af mig, siger Galina.

TV 2 har indvilliget i at udelade deres efternavne og sløre deres ansigter af frygt for yderligere pres fra russiske myndigheder.

Bekymret for fyring

Galina er meget bekymret for Olgas karriere og fremtid.

Olga er også selv bekymret for, at hun kan blive fyret på grund af sine slægtninge i et fjendtligt land. Hun siger, at det allerede er blevet antydet, at en embedsmand i den aktuelle situation ikke bør have slægtninge i Vesten – på trods af at hendes arbejdsplads intet har at gøre med produktion af våben eller ammunition eller med olie- eller gasforsyninger. Hun kender heller ingen militære hemmeligheder.

Det er ifølge Galina dobbeltmoralsk:

- Mange af Ruslands topledere ejer både ejendom i Vesten og har børn, der studerer i udlandet. Det ser ikke ud til, at den slags begrænsninger gælder for dem, siger hun.

TV 2 har rakt ud til det russiske styre i Kreml for at få en kommentar til håndteringen af folk med familie i udlandet samt proceduren, som Olga oplevede. Ifølge Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, er den nødvendig, skriver han til TV2:

- Hr-afdelinger har al mulig grund til at anmode om oplysninger om ansatte, der arbejder for offentligt ansatte og statsejede virksomheder.

Desuden er medarbejdere i statsejede virksomheder nu blevet forbudt selv at bruge udenlandske beskedtjenester og sociale medier på arbejdspladsen til at udveksle information. Selv lærere i offentlige skoler kan ikke bruge dem. Indtil videre er der tale om Discord, Microsoft Teams, Skype for business, Snapchat, Telegram, Threema, Viber, WhatsApp og WeChat.

Helt sikkert forbudt

Som bekendt blev Facebook og Instagram allerede forbudt i Rusland for over et år siden – i marts 2022 – da virksomheden bag platformene, Meta, blev betegnet som en ekstremistisk organisation.

Youtube står også til at blive forbudt, men der er endnu ikke truffet nogen beslutning. Dog er regeringen begyndt at promovere Rutube, den russiske ækvivalent til Youtube.

Også det kommenterer Peskov på over for TV 2 i sit skriftlige svar:

- På arbejdsområder, der involverer statshemmeligheder og klassificerede data, er den slags beskedtjenester og sociale medier helt sikkert forbudt. De er meget sårbare på sikkerheden og bruges aktivt af verdens efterretningstjenester til at indsamle information, forklarer han.

I stedet bliver det indenlandske Aurora-system i stigende grad brugt i embedsværket og statsejede virksomheder.

I slutningen af 2022 udstedte Ruslands føderale sikkerhedstjeneste en såkaldt ordre 747, hvor udlændinge i Rusland, slægtninge til russere, der bor i udlandet, udenlandske organisationer og sociale netværk anerkendes som "udenlandske kilder".

Det er derfor forbudt at dele oplysninger om og prognoser for den militære og politiske situation, om russiske borgeres militærtjeneste samt nyheder om mobilisering, data om troppernes materielle, tekniske og økonomiske støtte og indkøb af varer og tjenesteydelser med dem.

Det kom ud over loven om udenlandske agenter, som mange berømte russere, der ikke har støttet krigen i Ukraine, længe er blevet klassificeret under.

Ordre 747 siger ikke noget om straf, men ifølge den russiske historiker Viktor Bugrimov kan overtrædelse af ordren i den aktuelle virkelighed også sidestilles med højforræderi. Og fra april er der indført en ny straf for højforræderi i Rusland. Det er livsvarigt fængsel.

Journalist dømt for højforræderi

Sidste efterår blev en journalist på den russiske avis Kommersant Ivan Safronov idømt 22 års fængsel for højforræderi – hvilket i øvrigt den højeste straf under den paragraf i 20 år. Ifølge dommen udarbejdede Safronov, mens han arbejdede for Kommersant, analyser af den russiske militærindustri til den tjekkiske statsborger Martin Larish og den tyske politiske analytiker Dmitriy Voronin.

Selvom de overførte oplysninger, som dommen omhandler, ikke indeholdt statshemmeligheder, blev Safronov fundet skyldig. Ifølge den russiske advokat og menneskerettighedsforekæmper Pavel Chikov findes der ingen forræderidomme på over 20 år i Ruslands historie. Han kalder Safronovs dom "monstrøs, demonstrativt grusom" og "i tråd med Ruslands nuværende realiteter”.

Russiske borgere er derfor blevet meget forsigtige med, hvad de siger. Hvor det i begyndelsen af krigen var udfordrende, men ikke umuligt at få en kommentar fra en almindelig russer, er det i dag næsten urealistisk. I forbindelse med denne artikels tilbliven har mange da også afvist at udtale sig.

Vladimir Putin gjorde det i sin sejrsdagstale 9. maj endnu en gang klart, hvem Ruslands største fjende er: Vesten og især USA. Han bemærkede, at "en reel krig er blevet ført mod Rusland", at "russofobi bliver sået i Vesten", og at "traditionelle værdier bliver ødelagt" der.