Krigen i Ukraine

Oprørsleder varsler nye angreb i Rusland: Tingene kommer til at brænde på

Han siger samtidig, at han ikke har fået militærstøtte fra USA. De amerikanske køretøjer er købt på det sorte marked, siger han.

En af hovedmændene bag angrebet inde i Rusland mandag siger onsdag, at hans oprørsgruppe vil foretage et nyt angreb ”i løbet af nogle dage”.

Denis Kapustin, der er leder af den russiske oprørsgruppe Det Russiske Frivilligkorps (RDK), mødtes onsdag med journalister på den ukrainske side af grænsen.

Her lovede han nye angreb hen over grænsen mod russisk territorium.

- Jeg kan ikke afsløre vores planer, eller hvor vi vil slå til. Grænsen er temmelig lang. Men der vil være et sted, hvor tingene kommer til at brænde på, sagde Denis Kapustin.

Samarbejde mellem to grupper

Det Russiske Frivilligkorps angreb sammen med en anden russisk oprørsgruppe, Ruslands Frihedslegion (LSR), den russiske grænseregion Belgorod mandag og besatte kortvarigt en landsby tæt ved grænsen.

De to oprørsgrupper har hele tiden sagt, at angrebet blev udført af militante russere, der ønsker at vælte præsident Putin, og ikke blev planlagt af det ukrainske militær.

Den forklaring har Rusland aldrig accepteret. De russiske myndigheder fastholder, at ”ukrainske sabotører” stod bag mandagens angreb.

Onsdag advarede den russiske forsvarsminister, Sergej Sjojgu, i stærke vendinger angriberne mod at gøre det igen.

- Vi vil reagere prompte og ekstremt hårdt på sådanne handlinger, sagde forsvarsministeren ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

De russiske myndigheder sagde tirsdag, at angrebet på Belgorod-regionen var blevet slået tilbage, og at russiske soldater havde dræbt 70 oprørere og sendt resten af dem på flugt tilbage over grænsen til Ukraine.

De tal afviser Denis Kapustin fuldstændigt.

Han siger, at det samlede tab hos de to oprørsgrupper er to dræbte og ti sårede.

Amerikanske køretøjer

Billedmateriale fra angrebet viser ganske kontroversielt, at amerikanske militærkøretøjer deltog i angrebet hen over grænsen.

Køretøjerne er leveret til forsvaret af Ukraine, men har aldrig været tænkt til at blive brugt til angreb ind på russisk territorium.

En talsmand for Det Hvide Hus i Washington D.C. siger onsdag, at man nu vil undersøge, hvilken rolle de amerikanske køretøjer har spillet i angrebet.

- Det har hele tiden stået klart for Ukraine, at USA ikke støtter brugen af amerikansk militærudstyr i Rusland, siger talsmanden, John Kirby, ifølge Reuters.

I Rusland ses de amerikanske militærkøretøjer som et eksempel på, hvor dybt involveret USA og Vesten er i krigen.

-Det er ikke nogen hemmelighed for os, at den direkte eller indirekte deltagelse i krigen fra de vestlige lande vokser dag for dag, siger talsmanden for den russiske regering, Dmitrij Peskov, ifølge CNN.

Fra det sorte marked

Oprørslederen Denis Kapustin slår dog fast, at hverken USA eller Ukraine har leveret de omtalte militærkøretøjer til hans gruppe.

- Jeg ved med fuldstændig sikkerhed, hvor jeg får mine våben fra. Og det er desværre ikke fra de vestlige partnere. Den vestlige militærhjælp ryger desværre frem og tilbage, når den bliver erobret. Jeg ved for eksempel, at en masse amerikanske, pansrede køretøjer blev erobret af russiske styrker i Bakhmut, siger han.

Og – tilføjer han – de køretøjer og andet militært udstyr, som russerne erobrer, kan altid købes bagefter på det sorte marked.

Han siger, at den eneste støtte, hans gruppe har modtaget fra ukrainerne, er efterretningsinformationer, brændstof, mad og medicin.

- Og så tog det ukrainske militær sig selvfølgelig af vores sårede. Men enhver hjælp ud over det ville bare komplicere tingene. Enhver beslutning, vi træffer på den anden side af grænsen, er vores alene, siger Denis Kapustin.

"Man vil aldrig se mig heile"

Denis Kapustin er en kontroversiel skikkelse med en lang historie bag sig på den radikale, nynazistiske højrefløj i Europa.

Han anerkender selv, at hans RDK-gruppe er højreorienteret, men afviser enhver påstand om, at han skulle være nazist:

- Jeg har mine patriotiske synspunkter. Det er et højreorienteret værdisæt. Men man vil aldrig se mig svinge et hagekorsflag, og man vil aldrig se mig heile. Så hvorfor skulle man kalde mig det?