Ron DeSantis efter valgsejren i 2022.
Udland

Familien her vil stå i spidsen for USA – og far vil lave landet om til Florida

Floridas guvernør, Ron DeSantis, vil være USA's næste præsident. Han ligner den perfekte familiefar, men hvem gemmer sig egentlig under jakkesættet?

Den sejrrige guvernør stod foran et stort amerikansk flag.

Make America Florida

Slagord på kampagnemateriale fra Ron DeSantis

Han var ulasteligt klædt i marineblåt jakkesæt, hvid skjorte og rødt slips.

Men han smilede ikke, selv om folkemængden foran ham jublede højlydt.

I stedet koncentrerede han sig om at aflevere sine budskaber så kraftfuldt som muligt.

- Vi afviser woke-ideologi, sagde han, efterfulgt af et langt jubelbrøl.

- Vi bekæmper woke i lovgivningen, vi bekæmper woke i skolerne, vi bekæmper woke i erhvervslivet, vi vil aldrig nogensinde overgive os til den woke pøbel. Florida er der, hvor woke kommer for at dø, sagde guvernøren og kvitterede for folkemængdens øredøvende jubel med antydningen af et smil på sine læber.

Guvernørens navn er Ron DeSantis, og siden sin tale efter valgsejren i november 2022 har han arbejdet hårdt for at levere på sine løfter.

Planen for USA

Nu har Ron DeSantis så offentliggjort sit kandidatur til præsidentposten i USA.

Og der er tilsyneladende stærke og velhavende kræfter i USA’s republikanske parti, der mener, at Ron DeSantis har haft så stor succes i Florida, at staten kan bruges som model for resten af landet.

Ron DeSantis' slagord lyder ”Make America Florida”, og sætningen er trykt på flag, kasketter, kopper og andet reklamemateriale, der skal hjælpe Ron DeSantis med at blive præsident.

Men hvem er Ron DeSantis egentlig, og hvad vil det sige at føre krig mod woke-ideologi?

Der er flere svar på begge spørgsmål.

Og svarene afhænger af, hvem man spørger.

En film for meget

Ron DeSantis' krig mod woke-ideologi er noget, som elever, forældre og lærere i en lille kommuneskole nord for storbyen Tampa har oplevet på nært hold.

Hvis I vil vide, hvem Ron DeSantis virkelig er, så skal jeg fortælle det

Casey DeSantis, hustru og tidligere tv-vært

Her blev læreren for en fjerdeklasse for nogle uger siden indkaldt til en tjenstlig samtale af skoleinspektøren.

Læreren hedder Jenna Barbee, og der sad hun så, på inspektørens kontor.

Over for hende sad en vred mor, der også var medlem af skolebestyrelsen.

Og den vrede mor havde retten på sin side.

Nogle dage forinden havde Jenna Barbee undervist en fjerdeklasse i naturfag, og sidst på dagen havde hun besluttet at lade børnene se en film, så de kunne hvile sig lidt.

Valget faldt på Disneys animationsfilm 'En Forunderlig Verden', fordi Jenna Barbee syntes, filmens tema om, at alt i naturen er forbundet, passede godt til hendes fag.

Det skulle hun ikke have gjort.

Loven

For blandt børnene i klassen sad en pige, som blev krænket af, hvad hun så.

Så hun gik hjem og sladrede til sin mor.

En af de centrale figurer i 'En Forunderlig Verden' er nemlig homoseksuel, og emnet bliver behandlet i lidt over to minutter i den over halvanden time lange film.

Og dermed havde Jenna Barbee overtrådt en af Floridas nye love.

Loven blev underskrevet af Ron DeSantis 28. marts i år, og den forbyder i realiteten lærere at undervise skolebørn i emner som homoseksualitet og LGBTQ+.

Tiltaget er langt fra det eneste, som Ron DeSantis står bag i hans felttog mod woke-ideologien.

Felttoget

I skrivende stund er mere end 350 bøger blevet fjernet fra skolebiblioteker i Florida, fordi de indeholder emner om homoseksualitet eller kritisk raceteori, som myndighederne finder upassende.

Kort fortalt mener tilhængere af kritisk raceteori, at én race har ansvaret for tidligere handlinger mod en anden, eller at nogle racer har nedarvet særlige privilegier.

Også det emne er det blevet forbudt at undervise skolebørn i.

Uden for skolerne har Ron DeSantis også sat et konservativt aftryk på Florida.

Hvis han havde sat sig noget i hovedet, kunne man ikke få ham fra det igen

Ron DeSantis senior, far

For eksempel er grænsen for fri abort netop blevet sat ned.

Hidtil har kvinder kunnet få abort til og med 15. graviditetsuge, men det er nu blevet sat ned til 6. graviditetsuge. Til sammenligning er grænsen for fri abort i Danmark på 12 uger.

Derudover er Floridas våbenlov for kort tid siden blevet slækket, så alle med våbentilladelse nu frit kan bære skjulte skydevåben.

Og så er reglerne for, hvornår der kan idømmes dødsstraf, gjort mere lempelige, så det ikke længere kræver enstemmighed blandt nævningene i retten for at idømme lovens strengeste straf.

I marts sagde han, at det ikke var i USA's interesse at støtte Ukraine i krigen mod Rusland, og selv om han senere tilføjede, at Vladimir Putin er en krigsforbryder, efterlod Ron DeSantis tvivl om, hvad han vil gøre, hvis han bliver præsident.

Hvem er Ron DeSantis?

Der er flere eksempler i samme boldgade, men de føjer ikke ret meget nyt til billedet af, hvad Ron DeSantis egentlig er for en fyr.

De ligner noget fra Central Casting

John Morgan, advokat og tidligere samarbejdspartner

På overfladen ser hans familie ud til at være skabt til en præsidentkampagne.

- Han ser godt ud. Hustruen ser rigtig godt ud. Familien er smuk. De ligner noget fra Central Casting, siger en af familiens tidligere samarbejdspartnere, advokaten John Morgan, til magasinet New Yorker.

Og ligesom en statist fra Central Casting i Hollywood er det ikke ret nemt at se, hvad der er under familien DeSantis' polerede overflade.

Han har godt nok skrevet en bog om sig selv, der er masser af billeder af hans familie i kampagnevideoerne, og både hans hustru og far har talt med amerikanske medier.

Jeg bliver hele tiden spurgt: Hvem er Ron DeSantis?

Casey DeSantis, hustru

Men konkrete detaljer om, hvordan Ron DeSantis er, når kameraerne er slukkede – fra andre end familien DeSantis selv – er der imidlertid ikke ret mange af.

Caseys version

Faktisk er guvernøren så privat, at hans kampagnefolk brugte det i valgkampagnen, da han skulle genvælges til guvernørposten i efteråret 2022.

Her var det ikke ham selv, men hustruen Casey DeSantis, som i en tv-reklame fik lov at fortælle, hvem Ron DeSantis egentlig er.

- Jeg bliver hele tiden spurgt: Hvem er Ron DeSantis, indleder Casey DeSantis det 60 sekunder lange reklamespot med at sige.

Hun sidder med benene over kors på en sofa og er iført jeans og en langærmet lavendelfarvet t-shirt, mens hendes lange, mørke hår, der er strøget til den ene side, krøller perfekt for enderne.

Mens klavermusik spiller i baggrunden, fortæller hun, at Ron DeSantis er vokset op som en almindelig fyr i Florida, har arbejdet hårdt for at nå til tops og er en kærlig far til parrets tre børn.

Pludselig sænker Casey DeSantis stemmen.

- Men hvis I vil vide, hvem Ron DeSantis virkelig er, så skal jeg fortælle det, siger hun.

Musikken standser.

- Da jeg fik konstateret kræft og stod foran mit livs kamp, var han faderen, som tog sig af mine børn, da jeg ikke kunne. Han løftede mig op fra jorden, da jeg vitterligt ikke kunne stå op. Han var der til at kæmpe for mig, da jeg ikke havde styrken til selv at slås, siger hun og afslutter:

- Sådan er Ron DeSantis.

Drengen fra Jacksonville

Casey DeSantis er nu sygdomsfri, efter at hun fik konstateret brystkræft i 2021. Hun er journalist og tidligere tv-vært og nævnes flere steder som en vigtig politisk partner for sin mand.

Scott Parkinson, der er tidligere stabschef for Ron DeSantis, fortæller til mediet Insider, at Casey DeSantis er dygtig til at styre familiens fremtoning i medierne.

- Det er helt tydeligt, at hun har x-faktor. De to fuldender Ron DeSantis som politisk enhed. Uden Casey ville han ikke være den samme person, siger Scott Parkinson til Insider.

Ron DeSantis ville formentlig heller ikke være den samme person, hvis han var vokset op et andet sted.

Han blev født af forældre med italienske rødder i et middelklassehjem i byen Jacksonville i Florida i 1978.

Ron var en enspænder, ikke en social sommerfugl

Dave Fortenbaugh, tidligere klassekammerat

Moderen Karen arbejdede som sygeplejerske, og faderen – der også hedder Ron DeSantis – installerede tv-bokse for firmaet Nielsen Ratings.

- Han var stædig, fortalte Ron DeSantis senior om sin søn, da det amerikanske magasin New Yorker opsøgte ham i 2022.

- Hvis han havde sat sig noget i hovedet, kunne man ikke få ham fra det igen, fortalte han.

Sportsmanden

De første syv år af sit liv levede Ron DeSantis junior som enebarn, til han fik en lillesøster i 1985.

Familien flyttede til byen Dunedin på Floridas vestkyst, hvor drengen gik i en katolsk skole og siden på et gymnasium i byen.

I sin fritid spillede han baseball, og i 1991 var han så god, at han sammen med sit hold kvalificerede sig til Little League World Series, der er verdens bedste liga for unge baseballspillere.

Han var afgjort en af de mere cool fyre

Trup Barnes, tidligere elev på Darlington High School

Han klarede sig også godt i skolen og blev efter gymnasiet optaget på det prestigefyldte universitet Yale, hvor han læste historie og fortsatte med at spille baseball.

Magasinet New Yorker opsøgte tidligere klassekammerater fra Yale i sommeren 2022, og de husker Ron DeSantis som en fokuseret, ung mand uden ret megen tid til sjov og ballade.

- Ron var en enspænder, ikke en social sommerfugl. Han brugte mange timer på biblioteket, fortalte den tidligere klassekammerat Dave Fortenbaugh til New Yorker.

Andre tidligere klassekammerater beskriver Ron DeSantis som egoistisk og siger, at han godt kunne lide at ydmyge folk.

- Han var det største pikhoved, vi kendte, siger en af de tidligere klassekammerater til New Yorker og tilføjer:

- Derfor er det også så frustrerende, at han er så intelligent og kreativ. Man kunne ikke engang skrive hans opgaver af. Han tog altid en speciel vinkel på tingene, og alle vidste, at der kun var én person, som kunne have gjort det, siger den tidligere klassekammerat.

Vikaren fra Yale

Ron DeSantis bestod sin bacheloreksamen på Yale med topkarakterer og fik et job som lærer på et privat gymnasium i byen Darlington i staten Georgia.

Han underviste i historie og var træner for skolens fodbold- og baseballhold i skoleåret 2001 til 2002.

Tidligere elever fra Ron DeSantis' klasser fortalte i 2022 til New York Times, hvordan de oplevede den unge mand:

- Han var en total sportsnørd, det var hans personlighed. Han var helt tydeligt stolt af, at han havde gået på et fint universitet, og han syntes selv, at han var noget særligt, sagde Gates Minis, der i sin tid havde Ron DeSantis som lærer på skolen i Georgia.

- Han var afgjort en af de mere cool fyre. Der var andre unge lærere, som forsøgte at være venner med alle, men de var ikke indhyldet i samme slags mystik, som han var, sagde Trup Barnes, der også var elev på skolen.

Nogle af de elever, der blev undervist i historie af Ron DeSantis, husker dog også, at han havde det med at se tingene anderledes end de andre lærere.

Djævelens advokat

For eksempel når eleverne skulle lære om opgøret med slaveriet under Den Amerikanske Borgerkrig.

- I historie forsøgte han at være djævlens advokat og sagde, at sydstaterne havde en god grund til at udkæmpe borgerkrigen og slå folk ihjel, så de kunne eje folk. Altså eje sorte folk, sagde Danielle Pompey, der selv er sort, til New York Times i 2022.

Den unge lærers politiske synspunkter var så dominerende, at eleverne gjorde grin med det i årets videoårbog ved skoleårets afslutning i 2002.

Ifølge New York Times optræder en af eleverne på videoen som Ron DeSantis og siger:

- Borgerkrigen handlede ikke om slaveri. Den handlede om to konkurrerende økonomiske systemer. Det ene var Nordstaterne…

Dernæst ses en af eleverne på videoen falde i søvn.

Jobbet som lærer var dog kun en kort mellemstation for den ambitiøse Ron DeSantis, og i 2002 kom han ind på universitetet i Harvard, hvor han tog en kandidatgrad i jura.

Med Tom Cruise som forbillede

Ron DeSantis har selv fortalt, at han havde set filmen 'Et spørgsmål om ære' med Tom Cruise I hovedrollen, og at han drømte om at blive auditør i USA’s militær, ligesom Tom Cruises rolle.

Det lykkedes, og Ron DeSantis fik job i USA's flåde.

Han fandt også kærligheden.

Hun var i gang med at øve sig i at slå golfbolde ud på en bane ved University of North Florida, da Ron DeSantis kom forbi.

Han troede, jeg kiggede efter ham, men jeg kiggede faktisk efter boldene

Casey DeSantis, hustru

Den unge kvinde hed dengang Casey Black og var nyhedsvært ved tv-stationen Golf Channel, men ikke ret god til golf.

- Jeg stod og kiggede mig over skulderen, fordi jeg gerne ville have fat i en spand med golfbolde, som nogen havde efterladt, fortalte Casey DeSantis til First Coast News i 2018.

- Jeg havde brug for så megen træning som muligt. Mens jeg kiggede bagud, stod Ron der, og han troede, jeg kiggede efter ham. Jeg kiggede faktisk efter boldene. Vi begyndte at tale sammen, og det var sådan, vi mødtes, fortalte hun om mødet.

Ron DeSantis selv kalder mødet det heldigste øjeblik i sit liv og skriver om det i sin bog 'The Courage to Be Free'.

- Jeg kunne simpelthen ikke forlade banen uden at invitere hende ud på en date, skriver han.

Et ægte prinsessebryllup

Det blev hurtigt til et langdistanceforhold, for Ron DeSantis blev sendt til Irak for at arbejde som auditør hos eliteenheden Navy Seals.

Her briefede han elitesoldaterne om krigens regler, hvornår de måtte åbne ild mod irakiske oprørere, og hvordan fanger skulle behandles.

Ifølge Ron DeSantis' far kunne sønnen lide jobbet, selv om elitesoldaterne har ry for at holde sig for sig selv.

- De trænede sammen, fortæller han til New Yorker.

Da Ron DeSantis kom hjem fra Irak i 2009, giftede han sig med Casey.

Brylluppet blev holdt i Disneyland, og Casey sagde ja med direkte udsigt til Askepots slot.

Politikeren

At Disneyland nogle år senere skulle blive en central slagmark i Ron DeSantis' krig mod woke, var der ingen, som kunne forudse på det tidspunkt.

Men det var nu, den unge jurist for alvor begyndte at gå op i politik.

Min mission var i store træk at stoppe Barack Obama

Ron DeSantis, politiker

Mens Casey gjorde karriere som nyhedsvært for en tv-station i Florida, skrev Ron DeSantis en politisk bog, der var ment som et direkte angreb på USA’s daværende præsident, Barack Obama.

- Min mission var i store træk at stoppe Barack Obama, sagde Ron DeSantis senere om indledningen på sin politiske karriere.

Bogen var ikke nogen bestseller – ifølge Ron DeSantis selv blev den kun læst af omkring 20 mennesker – men til gengæld åbnede den for, at republikanske kræfter i Florida hjalp Ron DeSantis med at stille op til USA’s kongres i et ærkerepublikansk distrikt syd for Jacksonville.

Ron DeSantis gik til valg med løfter om at kæmpe for lavere skatter og på at omstøde den store sundhedsreform, som Barack Obama havde fået gennemført.

Den politiske debutant blev endda bemærket af realitystjernen Donald Trump, som hyldede ham på Twitter.

- Ron DeSantis, veteran fra Irak, flådehelt, modtager af bronzestjernen, Yale og Harvard, stiller op til kongressen i Florida. Meget imponerende, skrev Donald Trump 20. marts 2012.

Ron DeSantis blev valgt.

De rige venner

I kongressen blev han hurtigt del af højrefløjen i Det Republikanske Parti, hvor han sammen med en række ligesindede forsøgte at blokere for, at USA’s gældsloft kunne øges, så Obamas regering i realiteten risikerede at løbe tør for penge til at betale USA’s offentligt ansatte med.

Flere tidligere kolleger har fortalt magasinet New Yorker, at Ron DeSantis helt tydeligt sigtede højere end et sæde i kongressen.

Den unge kongrespolitiker mødtes for eksempel med stenrige republikanske donorer som oliemilliardærerne Charles og David Koch og casinomagnaten Sheldon Adelson.

- Det er ikke nemt at arrangere den slags møder, men Ron gjorde det, og han overbeviste dem om, at han var en af deres venner, siger David Jolly, der er tidligere republikansk kongresmedlem for Florida til New Yorker.

David Jolly fik i øvrigt samme indtryk af Ron DeSantis som hans klassekammerater på Yale.

- Han er tilbagetrukket. En lidt underlig fyr, men utrolig veldisciplineret, siger han.

Ifølge andre kolleger var Ron DeSantis faktisk så tilbagetrukket, at han konstant gik rundt med høretelefoner i ørerne for at undgå, at folk talte til ham.

Fast gæst på Fox News

Næste gang, der var valg til kongressen, blev Ron DeSantis genvalgt med stor margin.

Det var også heromkring, at han med jævne mellemrum begyndte at optræde på tv-kanalen Fox News, hvor han igen og igen forsvarede USA’s nyvalgte præsident Donald Trump.

Ifølge Matt Gaetz, der er republikansk politiker og medlem af USA’s kongres, var Ron DeSantis så ofte på Fox News, at han lærte at lægge sin egen make-up.

Matt Gaetz fortalte i 2018 til magasinet Politico, at Ron DeSantis var så god, at han selv besluttede sig for at kopiere ham.

- Jeg plejede at gøre grin med Ron, fordi han tog make-up på. Men nu var det mig, der måtte spørge ham om tips til at skjule de mørke rande under øjnene, sagde Matt Gaetz dengang til Politico.

Timerne på Fox News skulle vise sig at være givet godt ud for Ron DeSantis.

Det republikanske håb

I 2018 skulle Florida have ny guvernør, og Ron DeSantis besluttede sig for at stille op.

Der var bare én stor forhindring.

Han hed Adam Putnam og blev anset som Det Republikanske Partis helt store håb i Florida.

Og så sagde Hr. Trump: "Du er fyret!"

Ron DeSantis, politiker

Adam Putnam var blevet valgt ind i statens lovgivende forsamling som 22-årig i 1996 og havde haft årtier til at skabe et godt forhold til statens politiske donorer.

Da valgkampen gik i gang, var Adam Putnam foran med tocifrede tal i meningsmålingerne.

Og nu var det, at Ron DeSantis mange timer på Fox News gav pote.

- Kongresmedlem Ron DeSantis er en fremragende ung leder. Han har gået på Yale og læst jura på Harvard, og han kan blive en FREMRAGENDE guvernør i Florida. Han elsker vores land og er en sand KRIGER, skrev Donald Trump på Twitter.

Det glemte Ron DeSantis ikke.

Payback

Mens Ron DeSantis sad i kongressen, havde han og Casey fået de første to af deres tre børn – pigen Madison og drengen Mason.

Nu lod parret så deres små børn hylde Donald Trump i en politisk kampagnevideo.

Også her med Casey som fortæller.

- Han er en fantastisk far. Ron elsker at lege med børnene, siger hun på videoen, hvorefter der klippes til billeder, hvor Ron DeSantis bygger med klodser sammen med toårige Madison.

- Byg muren, siger Ron DeSantis til datteren – en ret åbenlys henvisning til Donald Trumps valgløfte om at bygge en mur mod Mexico.

- Han læser også historier for dem, fortsætter Casey, mens man ser Ron DeSantis med den få måneder gamle Mason på skødet.

- Og så sagde Hr. Trump: "Du er fyret!" Jeg elsker den del af historien, siger Ron DeSantis.

Da valgkampen var overstået, havde Ron DeSantis vundet, og Adam Putnam var færdig i politik.

Maskefald

Første periode af Ron DeSantis' job som guvernør i Florida kom til at handle om coronapandemien.

Han satte en ret opsigtsvækkende kurs for Florida ved at holde skoler og forretninger åbne, mens der kom et forbud mod mundbind i skolerne.

I skrivende stund er der registreret over 88.000 dødsfald med covid-19 i Florida, og mange andre amerikanske stater klarede sig bedre gennem pandemien, men den store katastrofe udeblev, og Ron DeSantis fremstiller i dag statens coronaindsats som en stor succeshistorie.

Så sent som i april 2023 kaldte han Florida for ”fornuftens tilflugtssted” under et vælgermøde i South Carolina.

At Ron DeSantis har et verdenssyn, der hviler på sund fornuft, er det dog langtfra alle, der er enige i.

Disneyskurken

For eksempel nærer ledelsen hos Floridas næststørste arbejdsgiver, Disney, ikke ret mange varme følelser for Ron DeSantis.

'DeSanctus' bliver fuldstændig ødelagt af Disney

Donald Trump, tidligere præsident i USA

Og det handler ikke kun om forbuddet mod filmen 'En Forunderlig Verden'.

Ron DeSantis beskylder Disney-koncernen for at promovere woke-kultur, og myndighederne i Florida kæmper nu med koncernen om, hvordan ejerforholdene for det landområde, Disneyland ligger på, skal administreres.

Som led i striden har Disney netop trukket planer om 2000 nye arbejdspladser i området ved Orlando tilbage.

Det endelige opgør

Imens godter Donald Trump sig.

Han er nemlig ikke længere venligt stemt over for Ron DeSantis.

- 'DeSanctus' bliver fuldstændig ødelagt af Disney, skriver Donald Trump på sit sociale medie Truth Social, hvor han kalder striden mod Disney for et ”unødvendigt politisk stunt”.

I modsætning til mange andre af Trumps nuværende og tidligere allierede støtter Ron DeSantis ikke ret tydeligt op om den tidligere præsidents påstande om svindel ved præsidentvalget i 2020.

Og så er Ron DeSantis den af Trumps mulige kommende rivaler ved primærvalgene, som står bedst i meningsmålingerne, hvor Trump dog fører stort.

Men Donald Trump har selv oplevet, at meningsmålinger kan snyde, og ved valget i 2016 kunne Trump nå ud til millioner af mennesker på Twitter.

Siden januar 2020 har Donald Trumps Twitter-profil ikke været aktiv, og nu har Ron DeSantis så allieret sig med Twitters nye ejer, rigmanden Elon Musk.

Det var Elon Musk der i nat, dansk tid, hjalp guvernøren fra Florida med at springe ud som erklæret præsidentkandidat.

Om det lykkes de to at vinde kampen mod woke, har vi endnu til gode at se.