Krigen i Ukraine

Wagner-gruppen forlader fronten, siger Prigozjin - og det kan være sandt, mener ekspert

Wagner-gruppen er ikke at finde ved fronten efter den 1. juni, siger Prigozjin ifølge amerikansk tænketank.

Søndag, dagen efter at Prigozjin hævdede kontrol over byen, sagde Wagner-lederen, at han vil overdrage kontrollen af byen til den russiske hær 25. maj.

Nu vil han trække Wagner-gruppen tilbage fra hele frontlinjen, senest 1. juni. Det oplyser Prigozjin i en kommentar delt via sin pressetjeneste på Telegram.

I dag klokken 12.00 var Bakhmut fuldstændig taget

Jevgenij Prigozjin

Wagner-gruppen skal hvile, træne og genetableres, forklarer han. Ifølge Prigozjin er det noget, der vil tage to måneder.

Derfor vil alle rapporter om kampe med deltagelse af Wagner-gruppen i den periode være falske, hvis det ikke kommer fra Jevgenij Prigozjin selv, siger lederen.

Udmeldingen stemmer overens med tidligere efterretninger fra tænketanken Institute for the Study of War (ISW), der følger krigens gang.

De hårde kampe ved Bakhmut og manglen på ammunition har tidligere fået tænketanken til at vurdere, at Wagner-styrker sandsynligvis ikke vil fortsætte med at kæmpe efter Bakhmut.

Divergerende meldinger om Bakhmut

Der har de seneste dage været modstridende meldinger om situationen i den østukrainske by Bakhmut.

Telegram blev der lørdag offentliggjort en erklæring om erobringen af Bakhmut fra lederen af den russiske lejehær Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin.

Her optrådte Prigozjin i kampuniform foran en gruppe soldater, mens han holdt det russiske flag. Baggrunden var prydet af flere Wagner-bannere.

- I dag klokken 12.00 var Bakhmut fuldstændig taget.

Det har Ukraine imidlertid afvist. Blandt andet siger militærtalsmand Serhij Tjerevatji til Reuters, at de ukrainske enheder fortsat kæmper i byen.

En video fra Ukraine viser imidlertid soldater, der angiveligt patruljerer i Bakhmut.

Svært at vide hvad der er op og ned

Prigozjin har tidligere meldt forskellige ting ud og flere gang truet med at trække Wagner-gruppen fra kampene i Ukraine.

Derfor er det svært at vide, hvad der vil ske, når det kommer til udtalelser fra Prigozjin.

Det mener Jacob Kaarsbo, der er er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Ifølge Kaarsbo er der flere forhold, der taler for at trække Wagner-gruppen ud, men der er også forhold, der taler for at blive ved fronten.

- Det, der taler for, at han skulle gøre alvor af det, er, at hans enheder er meget nedslidte efter de hårde kampe gennem lang tid, forklarer Jacob Kaarsbo.

En anden grund til at trække sig kan være, at Prigozjin ikke ønsker at associere sig med et nederlag, hvis den ukrainske modoffensiv skulle vise sig at blive en succes.

Modsat kan det være problematisk for Prigozjin at trække sig fra fronten, fordi det vil gøre ham minder værdifuld for Kreml.

- Han kan stille sig op og kritisere forsvarsministeren og faktisk også Putin selv i nogle vendinger, som han kun er sluppet afsted med, fordi han har haft en vigtig rolle i Bakhmut, mener Jacob Kaarsbo.

Den velvilje til, at lade de kommentarer fare, kan hurtigt forsvinde, hvis Prigozjin ikke længere har en rolle ved fronten.