Krigen i Ukraine

To russiske grupper er i fokus efter angreb i Rusland – den ene ledes af "en af kontinentets farligste nynazister"

To militante grupper har taget ansvaret for angreb på russisk territorium. Begge har et erklæret mål om at vælte Putin, men hvad ved vi om dem?

De to camouflageklædte mænd smilede og kiggede ind i mobiltelefonens kamera.

- Nå, hvad siger du til det? spurgte den ene.

- Hvad kan jeg sige? Nøglen til grænsen er knækket i to, svarede den anden.

- Og bedstefar Putin bliver nok snart forvandlet til honning.

Den korte video blev mandag eftermiddag delt på Telegram-kanalen tilhørende den militante gruppe Det Russiske Frivilligkorps (RDK).

Manden, der holdt telefonen og filmede, havde desuden gruppens emblem på brystet af sin uniform.

Ifølge gruppen var videoen optaget inde på russisk territorium i grænseregionen Belgorod, som få timer forinden var blevet meldt under angreb.

Et angreb, som RDK har taget ansvaret for sammen med en anden militant modstandsgruppe, Ruslands Frihedslegion (LSR).

Begge grupper opererer ud fra ukrainsk territorium, men formåede mandag efter eget udsagn at erobre landsbyen Kozinka samt andre mindre landsbyer i området omkring Grajvoron i Belgorod-regionen.

Ukraine har afvist at være involveret i angrebet og giver de to russiske oppositionsgrupper hele ansvaret.

Men hvem er grupperne, og hvad vil de?

I en video delt på Ruslands Frihedslegions Telegram-kanal mandag morgen lød det, at "det er er på tide at gøre en ende på Kremls diktatur".

Videoen viste seks uniformklædte mænd, hvoraf ansigterne var sløret på de tre. Den forreste af mændene erklærede, at gruppens endelige mål er Den Røde Plads.

Video: Mikkel Secher

- Vær modige og hav ingen frygt, for vi kommer hjem. Rusland vil blive frit, siger han.

Vil vælte Putin

Ruslands Frihedslegion har eksisteret siden marts 2022 – altså umiddelbart efter, at Rusland indledte sin invasion af Ukraine.

Unavngivne repræsentanter fra gruppen har i interviews forklaret, at den består af afhoppere fra den russiske hær og frivillige russere, der enten er flygtet ind over grænsen til Ukraine eller allerede var bosat i nabolandet, samt belarusere.

et pressemøde i april fortalte en leder fra gruppen, at russerne har skiftet side med hjælp fra den ukrainske sikkerhedstjeneste for at "beskytte ukrainere mod rigtige fascister."

LSR-gruppen bruger det blå-hvide flag, der er blevet et symbol på modstand mod krigen i Ukraine og Vladimir Putins regering.

I deres manifest, som blev offentliggjort på Telegram i april sidste år, skriver gruppen, at de kæmper for frihed, og at deres mål er at vælte Putins regime.

Et budskab, der gik igen fra gruppens talsmand i mandagens video:

- Vi ønsker, at vores børn skal vokse op i fred og være frie. At de kan rejse, studere og bare være lykkelige i et frit land. Men det er umuligt i Putins Rusland. Pilråddent af korruption, løgne, censur, frihedsrestriktioner og undertrykkelse.

Erklæret som terrorister i Rusland

Det er uvist, hvor mange medlemmer LSR-gruppen har. Der er blevet rapporteret om alt fra nogle hundreder til flere tusinde.

De menes at have kæmpet side om side med de ukrainske styrker i det østlige Ukraine, men det står ikke klart, i hvilken grad Ruslands Frihedslegion opererer under ukrainsk ledelse eller egen kommando.

Kritiske røster i Rusland har mistænkt LSR for ikke at eksistere, men reelt at være et dække for handlinger udført af Ukraine.

Samme mistanke har tidligere lydt om en tredje modstandsgruppe, Den Nationale Republikanske Hær, der har taget ansvaret for flere attentater og sabotageaktioner i Rusland.

Men i tilfældet med Ruslands Frihedslegion har de russiske myndigheder anerkendt gruppens eksistens, og i marts i år erklærede den russiske højesteret LSR som en terrorgruppe, rapporterede RIA Novosti.

Dermed kan det nu give op til 20 års fængsel at tilslutte sig gruppen.

Hooligan-nazisten

Den anden gruppe, Det Russiske Frivilligkorps, blev oprettet i august 2022.

I en erklæring offentliggjort på gruppens Telegram beskriver de sig som russiske frivillige, der bor i Ukraine, og som har besluttet at gribe til våben og kæmpe for et uafhængigt Ukraine og et frit Rusland.

- Putins regime af bødler og mordere har altid været en fjende af Rusland og russere, og de undertrykker brutalt enhver form for national identitet, sammenhold og kamp, skriver de.

I modsætning til LSR kender vi frontpersonen for RDK. Og han er en yderst kontroversiel skikkelse.

Han hedder Denis Kapustin – men går i dag under navndet Denis Nikitin.

Ifølge det uafhængige russiske medie Meduza er han født i Moskva for 38 år siden, men flyttede i 2001 til Tyskland med sine forældre.

Her blev Nikitin ifølge tyske Der Spiegel introduceret til fodboldhooliganisme og gadekampe.

Russeren blev også en berygtet skikkelse på den yderste højrefløj, og i 2008 oprettede han sit eget tøjmærke, White Rex, der producerede tøj med slet skjulte nazi-referencer.

Senere begyndte han at arrangere MMA-kampsportsarrangementer rundt om i Europa, som tiltrak personer fra højrefløjen.

Ifølge Der Spiegel har indenrigsministeriet i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen vurderet, at Nikitin har været stærkt medvirkende til at professionalisere den nynazistiske kampsportsscene.

- Ikke mindst på grund af hans talrige kontakter med forskellige højreekstremistiske grupper og på hooligan-scenen betragtes han i øjeblikket som en af ​​de mest indflydelsesrige aktivister.

I 2017 blev Denis Nikitin af den tyske ekspert Robert Claus beskrevet som "en nøglefigur blandt højrefløjsekstremister i Europa" og "en af de farligste nynazister på kontinentet".

Imod Zelenskyj, men Putin er værre

Efter Nikitin i 2017 flyttede til Ukraine, fortsatte han med at engagere sig i det yderste højre.

Blandt andet etablerede han ifølge Meduza tætte forbindelser til den kontroversielle ukrainske militærenhed Azov-bataljonen, som sættes i forbindelse med nynazistiske sympatier.

Russeren repræsenterede endda Azov i nogle internationale sammenhænge, hvor han på grund af sine sprogkundskaber – han er flydende på tysk og engelsk – var et aktiv.

I 2019 blev Denis Nikitin af tyske myndigheder forbudt indrejse i EU i ti år på grund af sine nynazistiske aktiviteter, som mentes at udgøre en trussel for offentligheden.

Efter Ruslands invasion af Ukraine sidste år meddelte Nikitin så, at han havde oprettet Det Russiske Frivilligkorps, for at etniske russere kunne kæmpe på ukrainsk side i krigen.

Da gruppen i oktober fremlagde sit manifest, identificerede den sig som "en del af Ukraines væbnede styrker". Men det har Ukraine gentagne gange afvist og understreget, at gruppen er uafhængig.

Umiddelbart er lederen, Denis Nikitin, heller ikke en tæt allieret af den ukrainske regering og præsident Volodymyr Zelenskyj. Hans fokus synes primært at være på Rusland.

I april sidste år delte russeren en video på sociale medier, hvor han opfordrede til at bekæmpe Putin, som han beskyldte for at have forvandlet Rusland til en politistat og have for travlt med sine imperialistiske planer.

I videoen kritiserede Nikitin også Zelenskyj for at være jøde og støtte "de værste liberale værdier". Men Putin er endnu værre, understregede Nikitin.

Ifølge Reuters har russeren selv afvist beskrivelsen af ham som værende nynazist eller tilhænger af hvidt overherredømme. Han er med egne ord "en nationalist, der kæmper for, at Rusland skal tilhøre etniske russere".

Uvished om samarbejde

Det Russiske Frivilligkorps har tidligere taget ansvaret for angreb mod russisk territorium.

Gruppen stod efter eget udsagn bag angrebet på de russiske byer Ljubetjane og Susjany i Brjansk-regionen i begyndelsen af marts.

Senere samme måned blev Denis Nikitin ifølge Tass tilføjet til Ruslands liste over eftersøgte terrorister og ekstremister.

Det står ikke klart, i hvilken grad de to russiske modstandsgrupper samarbejder i dag, men Nikitin har tidligere afvist det med henvisning til "ideologiske uenigheder".

Mandag aften udsendte Ruslands Frihedslegion dog en opdatering på Telegram, der gav det modsatte indtryk.

- Legionen og RDK er i kontakt. Vi holder linjen og fortsætter med at befri vores moderland.

I samme forbindelse bad LSK-gruppen om, at dens støtter blev ved med at sende dem informationer om de russiske sikkerhedsstyrkers bevægelser i grænseområderne.

Om formålet med mandagens angreb ind i russisk territorium har Ruslands Frihedslegion oplyst til det ukrainske medie Suspilne, at de ønsker at skabe en demilitariseret zone langs grænsen for at stoppe beskydningen af Ukraine fra Rusland.

- I fremtiden bevæger vi os mod befrielsen af ​​hele Rusland fra Putins diktatur og afslutningen på den ulovlige krig, tilføjer de.

Tirsdag siger den russiske guvernør i Belgorod-regionen, at der i nattens løb er blevet gennemført nye droneangreb i området ved Grajvoron.