Krigen i Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Mandag blev et angreb udført på russisk territorium. Ukraine afviser at stå bag. Det tyder på, at angrebet blev udført af russiske oprørsgrupper.

Samtidig varsler Wagner-lederen Jevgenij Prigozjin, at hans gruppe af lejesoldater trækker sig fra fronten inden 1. juni.

Rusland vil officielt ændre navnet på Bakhmut

Den sønderbombede by Bakhmut skal have nyt navn. Det mener den fungerende leder af den selverklærede Folkerepublik Donetsk, Denis Pushilin. 

Han besøgte tirsdag byen i det østlige Ukraine, skriver CNN. Men nu skal Bakhmut i stedet navngives efter sit tidligere sovjetiske navn "Artemovsk", som den også kaldes af russere. 

- Bakhmut havde den ulykke at være ukrainer. Nu er det ikke Ukraine, det er Rusland. Og det er ikke Bakhmut – det er Artemovsk, siger Denis Pushilin i en video på beskedtjenesten Telegram.

Pushilin lover, at "byen vil blive fornyet" med nye hjem, arbejdspladser og skoler. I videoen hævder han også, at erobringen af ​​Bakhmut ville åbne op for flere russiske sejre i Ukraine.

Præsident Lukasjenko: - Jeg kommer ikke til at dø

Belarus præsident Alexander Lukasjenko afviser nu påstanden om, at han er ved dårligt helbred.

- Jeg kommer ikke til at dø, gutter. I bliver nødt til at døje med mig i meget lang tid fremover, siger den 68-årige præsident i en video til et statsligt medie ifølge Sky News.

Lukasjenko, som er en af ​​Vladimir Putins nærmeste allierede, var ikke blevet set siden 9. maj, hvor han deltog ved en militærparade i Moskva. Her virkede han ifølge Sky News oplysninger træt og ustabil.

Præsidenten fortæller, at han blot har lidt af en almindelig forkølelsesvirus.

Video viser ødelæggelserne efter russisk modangreb i grænseregion

Et russisk modangreb på ”ukrainske militante” har efterladt ødelagte pansrede køretøjer og udstyr.

Det viser en video offentliggjort tirsdag af det russiske forsvarsministerium.

Modangrebet blev indledt, efter der mandag blev udført et angreb i den russiske grænseregion Belgorod. Ukraine har afvist at være involveret i angrebet og giver to russiske oppositionsgrupper hele ansvaret.

Russerne hævder at have dræbt mere end 70 angribende soldater i modangrebet. Fire pansrede køretøjer og fem firehjulstrækkere skulle være blevet ødelagt af "luftangreb og artilleriild".

TV 2 har ikke haft mulighed for hverken at bekræfte oplysningerne eller videoen.

Rusland har sat kampfly i luften – skærmer for amerikanske bombefly

Det russiske forsvarsministerium hævder tirsdag at have sendt et SU-27 kampfly i luften for at forhindre to amerikanske strategiske bombefly i at krydse den russiske grænse, mens de fløj over Østersøen. 

- Besætningen på det russiske jagerfly klassificerede luftmålene som to US Air Force B-1B strategiske bombefly..., skriver det russiske forsvarsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters og det statsejede russiske medie Ria Novosti

Det tilføjede, at bombeflyene ikke krydsede den russiske grænse, og at det russiske kampfly efterfølgende vendte tilbage til en russisk flyvebase.  

TV 2 har ikke haft mulighed for at bekræfte påstanden. 

Billede viser russisk modangreb i grænseregion

Det russiske forsvarsministerium har netop udgivet et billede, der ifølge Rusland viser et luftangreb mod ukrainske "militante" i Belgorod-regionen. 

Det sker, efter at der mandag blev udført et angreb på russisk territorium. Ukraine har afvist at være involveret i angrebet og giver to russiske oppositionsgrupper hele ansvaret.

I en daglig briefing oplyste forsvarsministeriets talsmand, Igor Konasjenkov, at mere end 70 angribende soldater var blevet dræbt i et modangreb. Det skriver det russiske statsmedie Tass.

Desuden skulle fire pansrede køretøjer og fem firehjulstrækkere være blevet ødelagt af "luftangreb og artilleriild". Det er stadig uvist, hvad der præcis er op og ned omkring angrebet i det sydvestlige Rusland.

TV 2 har ikke haft mulighed for at bekræfte oplysningerne fra anden side. 

Lyn-analyse

Det er svært at blive klog på præcis, hvad der lige nu foregår i den russiske Belgorod-region, hvor pro-ukrainske russiske separatister tilsyneladende er rullet ind over grænsen fra Ukraine og angrebet og besat flere mindre byer. Måske med hjælp fra ukrainske soldater, hvilket ukrainerne naturligvis nægter.

Der kan være flere formål med operationen, men vi ved ikke med sikkerhed, hvad målet er. Er det en hurtig operation med det ene formål at ydmyge russerne og få os til at glemme, at ukrainerne stort set har tabt byen Bakhmut? Eller er der et større formål? Er ukrainerne i gang med en operation på russisk territorium, som russerne er nødt til at bruge en masse ressourcer på at bekæmpe, så ukrainerne kan angribe andre steder langs frontlinjen, hvor russerne er nødt at tage ressourcerne fra?

Måske er angrebet allerede slået tilbage. Måske er det først lige begyndt. Propagandakrigen raser på begge sider, og det er yderst svært at blive klog på, hvad der egentligt foregår. Men højst usædvanligt er det.

Vesten ønsker krig, siger russisk ekspræsident

Den tidligere russiske præsident Dmitrij Medvedev er overbevist om, at Vesten ikke ønsker fred, og at der ikke er nogen i Vesten, der er oplagt til at indgå i forhandlinger om sikkerhedsgarantier med.

- Der er ingen at tale med. De ønsker ikke fred. De ønsker krig. De ønsker ikke samarbejde. De vil have konfrontation. De forsøger på alle måder at skade vores land, siger Medvedev, der i dag er næstformand for Ruslands Sikkerhedsråd, i et interview med tv-kanalen RT ifølge det russiske statsmedie Tass

Medvedev kalder forhandlinger om sikkerhedsgarantier med Vesten for "spild af tid", fordi Vesten ikke er interesserede i en dialog med Rusland. Det samme var gældende, da han var præsident, lyder det.

Russisk guvernør ophæver tiltag mod terror efter angreb

Guvernøren i den russiske region Belgorod, der grænser op til Ukraine, oplyser, at de midler til terrorbekæmpelse, som blev indført efter fjendtligt angreb i området mandag, er blevet ophævet.

- En beslutning er blevet taget om at tilbagekalde det juridiske antiterrorregime på Belgorod-regionens territorium, skriver Vjatsjeslav Gladkov på beskedtjenesten Telegram ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Mål om én million artillerigranater til Ukraine er realistisk siger forsvarsminister

EU-landene har nu leveret 220.000 artillerigranater til Ukraine. Dermed er det realistisk at nå målet om én million artillerigranater leveret til Ukraine inden marts 2024.

Det siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) efter tirsdagens møde for forsvarsministrene i Bruxelles.

- Jeg betragter målsætningen som meget mere realistisk nu, end den måske var for kort tid siden. For nu går det den rigtige vej, siger Troels Lund Poulsen.

EU's udenrigspolitiske chef, Josep Borrell, tilføjer, at EU-landene også har leveret 1300 missiler til Ukraine i henhold til en plan, der blev vedtaget af ministrene i marts. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Rusland: Ulogisk og skadeligt at hangarskib besøger Oslo

Oslo får i denne uge besøg af verdens største krigsskib, det amerikanske hangarskib USS Gerald R Ford, og det møder kritik fra den russiske ambassade i den norske hovedstad.

- Der findes ingen spørgsmål, som kræver en militær løsning. Heller ikke temaer, som kræver indblanding udefra, skriver den russiske ambassade i en e-mail til nyhedsbureauet NTB.

- Taget i betragtning at det indrømmes i Oslo, at Rusland ikke udgør nogen direkte militær trussel for Norge, så forekommer denne type af magtdemonstrationer både ulogiske og skadelige, føjes det til.

Hangarskibet har siden mandag sejlet gennem den danske del af Nordøen.

Kinesisk repræsentant besøger Rusland

Den kinesiske særlige udsending for eurasiske anliggender, Li Hui, besøger Rusland 26. maj. Det skriver det russiske statsejede nyhedsbureau Tass

Li Hui, som er tidligere ambassadør i Moskva, har været på en længere rundrejse for at drøfte krigen i Ukraine. Han har besøgt Ukraine, Polen, Frankrig og Tyskland og slutter i Rusland. I sidste uge blev han den mest højtstående kinesiske embedsmand til at besøge Ukraine, siden at Rusland invaderede landet i februar 2022, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Her lovede han, at Kina ville gøre "alt for at hjælpe med at løse problemet" mellem Rusland og Ukraine. 

Omkring 100 civile evakueret fra russisk region efter angreb

Omkring 100 civile er blevet evakueret fra de russiske grænsebyer Glotovo og Kozinka i Belgorod-regionen. Det oplyser den regionale guvernør i Belgorod, Vjatjeslav Gladkov, på beskedtjenesten Telegram.

- Siden i går aftes har vores taskforce, ledet af lederen af ​​det regionale sikkerhedsdirektorat, Jevgenij Vorobjev, evakueret civile fra Glotovo og Kozinok. I alt er omkring 100 personer blevet evakueret indtil videre, inklusiv sengeliggende patienter og børn, lyder det.

Mandag hævdede en gruppe anti-Putin-nationalister at have "befriet" landsbyen Kozinka nær den russiske grænse samt andre mindre landsbyer i området omkring byen Grajvoron i den sydvestlige Belgorod-region.

Gladkov oplyste tidligere i dag, at byerne natten til tirsdag var blevet ramt af droneangreb.

Stoltenberg: F-16-kampfly til Ukraine sender signal til Putin

USA's beslutning om at tillade eksport af F-16-kampfly til Ukraine viser, at Vesten bliver, så længe det behøves. Sådan lyder det fra NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, forud for et møde for EU-landenes forsvarsministre i Bruxelles tirsdag.

- Det er en god idé at sende kampfly til Ukraine, og jeg hilser det velkomment, at flere NATO-lande nu vil begynde træning af ukrainske piloter. For det giver mulighed for på et senere tidspunkt at kunne levere kampflyene.

Selvom det dermed vil tage tid, før Ukraine kan få mulighed for at dominere luftrummet, så er selve beslutningen om at gøre klar til det afgørende, mener Stoltenberg.

- Det sender et klart signal om, at vi er her på lang sigt. Rusland kan ikke vente og tro, at vi trækker os, siger Stoltenberg.

Rusland med vidt forskellige meldinger – er angreb afvist?

Der kommer i disse timer divergerende meldinger fra den russiske centraladministration i spørgsmålet om de angreb, der har ramt den russiske grænseregion Belgorod. Tirsdag formiddag sagde Kreml-talsmand Dimitrij Peskov, at "ukrainske militante" stadig er aktive i dag.

Men kun få timere senere kunne det russiske forsvarsministerium så berette, at resterne af angrebet var blevet afvist og skubbet tilbage til ukrainsk territorium. I en daglig briefing sagde ministeriets talsmand, at mere end 70 angribende soldater var blevet dræbt.

Hvad, der præcis er op og ned omkring angrebet i det sydvestlige Rusland, er fortsat svært at sige. Men på sociale medier er der tirsdag blevet delt adskillige videoer, der angiveligt viser proukrainske soldater i mandskabsvogne på russiske landeveje.

Financial Times-korrespondent Christopher Miller skriver på Twitter, at han netop har været i kontakt med lederen af Russisk Volontørkorps – den ene af de to grupper der har taget ansvar for offensiven. Og lederen giver ifølge Miller ikke udtryk for, at operationen er overstået.

Russisk ekspræsident rasler igen med atomsablen efter F-16-nyheder

Den tidligere russiske præsident Dmitrij Medvedev siger, at jo mere ødelæggende de våben, som Ukraine modtager fra sine vestlige støtter, jo højere er risikoen for "atom-apokalypse". Det skriver det statsejede nyhedsbureau RIA, efter flere lande har meldt sig klar til at træne ukrainske kamppiloter i at bruge vestlige F-16-fly.

RIA citerer Medvedev, der i dag er næstformand for Ruslands Sikkerhedsråd, for at sige, at Kyivs benægtelse af involvering i en væbnet indtrængen i den russiske grænseregion Belgorod var "løgn".

Angreb over grænsen giver "dyb bekymring" siger Putin-talsmand

De militære aktioner, der i går ramte den russiske grænseregion Belgorod er endnu ikke blevet afvist, siger Kreml-talsmand Dmitrij Peskov.

- Det, der skete i går, vækker bestemt dyb bekymring, sagde Peskov i sin regelmæssige briefing med journalister tirsdag ifølge Reuters.

I Belgorod er "ukrainske militante" stadig aktive i dag, efter de lokale myndigheder erklærede en terrorbekæmpelsesoperation dér for at afvise, hvad de kaldte en sabotagegruppe fra Ukraine. 

- Dette bekræfter endnu en gang, at ukrainske militante fortsætter deres aktiviteter mod vores land. Det kræver en stor indsats fra os. Disse bestræbelser fortsætter, ligesom den særlige militæroperation, der er i gang for at forhindre sådanne infiltrationer i fremtiden," sagde Dimitrij Peskov.

Mens Peskov omtalte den eller de grupper, der krydsede ind i Rusland, som "ukrainske militante", har to forskellige grupper med navnene "Legionen for Ruslands Frihed" og "Russisk volontørkorps" taget ansvaret. Begge påstår at være en gruppe af anti-Putin russiske statsborgere på der støtterden ukrainske hær.

- Dette er ukrainske militante fra Ukraine. Der bor mange etniske russere i Ukraine. Alligevel er de ukrainske militante, sagde Peskov.

Putins talsmand kunne ikke bekræfte, om terrorbekæmpelsesoperationen iværksat af de russiske myndigheder i Belgorod stadig er i gang, eller hvor mange af sabotørgrupperne, der gik ind og forblev på russisk territorium.

Ukraine kontrollerer stadig en del af Bakhmut, siger viceforsvarsminister

Ukrainske styrker kontrollerer stadig den sydvestlige udkant af byen Bakhmut, mens kampene i selve byen er aftaget. Det siger den ukrainske viceforsvarsminister, Hanna Maljar, ifølge Reuters.

På Telegram skiver hun, at Kyivs styrker havde gjort nogle fremskridt "på flankerne nord og syd for Bakhmut", og at russiske styrker, som siger, at de har taget selve byen, fortsat er i gang med at rydde områder, de kontrollerer.

Wagner forsøger at skaffe våben til krigen gennem afrikansk land

Det amerikanske udenrigsministerium sagde mandag, at den russiske lejesoldatsgruppe Wagner forsøger at sløre deres bestræbelser på at skaffe militærudstyr til brug i Ukraine ved at smugle det gennem Mali, hvor gruppen også er aktive. Det skriver Reuters.

- Der er indikationer på, at Wagner har forsøgt at købe militærsystemer fra udenlandske leverandører og dirigere disse våben gennem Mali som en tredjepart. Vi har endnu ikke set nogen indikationer på, at disse opkøb er blevet afsluttet eller udført, men vi overvåger situationen tæt på, sagde talsmand for udenrigsministeriet Matthew Miller på et pressemøde mandag.

Zelenskyj besøger tropper ved fronten

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj har i dag besøgt frontlinjetropper for at lykønske dem med de ukrainske marinesoldaters dag. Det sker på bagkant af netop overståede besøg i Saudi-Arabien og Japan.

I et opslag på det sociale medie Telegram delte Zelenskyj billeder og skrev:

- Vores forsvarere. Frontlinje. I dag er jeg her for at lykønske vores krigere med de ukrainske marinesoldaters dag.

Danmark vil stå for Ukrainsk F-16-træning sammen med tre allierede

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen er ankommet til Bruxelles og siger på vej ind til et forsvarsministermøde, at Danmark sammen med Holland, Belgien og Storbritannien vil etablere en træningsmission for at uddanne Ukrainske piloter i at operere F-16-fly.

Han forventer, at det formelle omkring træningsmissionen vil være på plads inden udgangen af juni i år, og at træningen vil vare cirka et halvt år. I løbet af efteråret vil mulige donationer af F-16-fly til Ukraine blive diskuteret.

I samme ombæring siger Tysklands forsvarsminister, Boris Pistorius, at man undersøger mulighederne for at støtte en koalition af lande, der planlægger at træne ukrainske piloter i at flyve F-16-kampfly. Det skriver Reuters.

Men ethvert potentielt tysk bidrag kan kun være af mindre et omfang end donation af flyene, da Tyskland ikke selv ejer det amerikansk-byggede jetfly, tilføjede Boris Pistorius.