Krigen i Ukraine

Video viser ukrainske soldater patruljere i Bakhmut, mens Putin hylder Wagner-gruppens erobring

Efter weekendens divergerende udmeldinger viser ny video angiveligt, at der stadig er ukrainske soldater tilbage i Bakhmut.

I løbet af weekenden har der været udpræget forvirring omkring situationen i den østukrainske by Bakhmut.

Lørdag hævdede lederen af den russiske Wagner-gruppe, Jevgenij Prigozjin, at hans lejesoldater havde erobret byen.

Der er intet tilbage. Kun ruiner og en masse døde russere

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, om Bakhmut

Påstanden blev hurtigt afvist af Ukraine, men fik ikke desto mindre Ruslands præsident, Vladimir Putin, til at lykønske Wagner-gruppen med erobringen af Bakhmut.

- Vladimir Putin ønsker Wagners angrebsgrupper samt alle russiske tropper, som har bistået dem og beskyttet flankerne, tillykke med at færdiggøre aktionen om at befri Artyomovsk, lyder det i en udtalelse ifølge det statslige russiske nyhedsbureau TASS.

Artyomovsk er det tidligere sovjetiske navn for Bakhmut.

Forvirringen omkring situationen i Bakhmut blev total, da Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, søndag blev fejltolket på et pressemøde ved G7-topmødet i Japan, hvor flere medier citerede præsidenten for, at Bakhmut var faldet til russerne.

Det blev kort efter afvist af en talsmand fra det ukrainske regeringskontor.

En smadret, men ubesejret by

Nu viser en ny video imidlertid soldater fra de ukrainske specialstyrker, der angiveligt patruljerer et øde kvarter i Bakhmut, hvor de tilsodede boligblokkes vinduer er blæst ud af russernes massive bombardementer.

Jorden er dækket af meterdybe bombekratere, forvredet metal og ejendele fra de forladte lejligheder. Træerne står nøgne og sønderskudte hen og vidner på ingen måde om forårets komme.

- Bakhmut i dag. Soldater fra Ukraines SSO begiver sig ud på en kampmission gennem en smadret, men ubesejret by. Sådan ser vores vej til sejr ud: svær og risikabel.

- Det er det eneste valg for alle dem, som deltager i forsvaret af Ukraine, alle, for hvem krig er blevet et job og et kald, skriver de ukrainske specialstyrker til videoen på Telegram.

Kun døde russere tilbage

Bakhmut var før den russiske invasion hjemby for omkring 70.000 mennesker og kendt for at producere bordsalt og mousserende vine, men de seneste ni måneder har byen været centrum for krigens mest blodige og indædte kampe.

Nu er kun enkelte civile tilbage i byen, som nægter at overgive sig til den russiske besættelsesmagt.

Søndag sagde præsident Zelenskyj, at der ”intet er tilbage” af Bakhmut.

- De har ødelagt alt, alle bygninger. Det er en skam. Der er kun et Bakhmut i vores hjerter. Der er intet tilbage der. Kun ruiner og en masse døde russere, sagde Zelenskyj ved G7-topmødet i Japan, hvor han også sammenlignede ødelæggelserne i Bakhmut med ødelæggelserne efter atombomben i Hiroshima.

Ingen strategisk betydning

Adskillige militæreksperter mener, at Bakhmut er uden nogen form for strategisk betydning, og at Rusland har mistet tusindvis af soldater på at skabe et russisk narrativ om succes og fremskridt på slagmarken i Ukraine.

Den amerikanske tænketank Institute for the Study of War (ISW) kalder det en udelukkende symbolsk sejr, hvis det skulle lykkes for Rusland at erobre Bakhmut.

Tænketanken begrunder vurderingen med, at de sidste lejlighedskomplekser, som Wagner-gruppen hævder at have fået kontrol med, ikke er af militær betydning.

- Erobringen giver ikke russiske styrker noget terræn til at fortsætte offensive aktioner i operationel henseende, skriver ISW.

Ifølge tænketanken giver en eventuel erobring af Bakhmut heller ikke Rusland nogen særligt stærke positioner at forsvare sig mod ukrainske modoffensiver fra.

Fredag sagde Ukraines viceforsvarsminister, Hanna Maljar, at russerne havde vundet terræn inde i Bakhmut centrum, men ifølge ISW har de ukrainske styrker gjort "taktisk signifikante fremskridt" i områderne uden for selve byen.