Analytiker om angreb på russisk side: - Det vil skabe usikkerhed i de russiske rækker

Det er endnu uklart, hvad der er op og ned i dagens angreb på russisk side. Men analytiker hæfter sig ved flere ting.

Et angreb på den russiske side af grænsen til Ukraine mandag kan være med til at skabe usikkerhed i de russiske rækker.

Det vil gavne ukrainerne, som dermed – måske – kan få russerne til at allokere styrker væk fra Donbas.

Sådan lyder det fra Jacob Kaarsbo, der er senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste.

- Det her er absolut opsigstvækkende. Fra ukrainsk side spiller man på det, fordi man ønsker at skabe usikkerhed for russerne og få dem til at allokere styrker til andre steder end fronten ved Donbas, hvor ukrainerne formentlig vil lave et modangreb inden længe, siger Jacob Kaarsbo til TV 2.

- Jeg kan forestille mig, at det er en del af en større plan, for vi ved, at ukrainerne lægger i kakkelovnen til en stor offensiv. Hvis de kan få russerne til at føre styrker væk, så er det en fordel for dem, tilføjer han.

Angreb på Belgorod

Analysen kommer, efter at guvernøren for Ruslands Belgorod-region, Vjatjeslav Gladkov, mandag kom med udmeldingen om, at en "sabotagegruppe" fra den ukrainske hær var gået ind på russisk territorium i Grajvoron-distriktet, der grænser op til Ukraine.

I en erklæring på Telegram sagde Vyacheslav Gladkov, at den russiske hær og sikkerhedsstyrker ”traf foranstaltninger for at afværge angrebet”.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, er blevet informeret om et ukrainsk angreb i Belgorod-regionen.

Fra ukrainsk side lyder meldingen, at der ikke har været ukrainere involveret i angrebet. Derimod bekræfter man fra ukrainsk hold at kende til russiske grupper, der har angrebet fra ukrainsk territorium og ind i Rusland. Det skriver det ukrainske medie Kyiv Independent mandag.

Uklart, hvem der står bag

Det er ifølge Jacob Kaarsbo dog endnu uklart, hvad der er op og ned i angrebet, og hvem der står bag det.

- Det, vi ved, er, at der har været nogle inde på den russiske side af grænsen, men det er uklart, om det er russere eller ukrainere. Det, vi kan sige, er, at det er nogle, der har trænet i Ukraine og er sendt derind med ukrainsk mellemkomst, siger han.

Ifølge ham er det dog bekræftet, at der har været militære køretøjer inde over grænsen.

- Det er geolokaliseret og dermed verificeret, at der har været lettere pansrede køretøjer inde i Rusland fra ukrainsk territorium, siger han.

Han hæfter sig dog ved, at der er fjernet kendemærker fra uniformer og køretøjer i det billedmateriale, der er kommet frem.