Krigen i Ukraine

Seneste nyt i krigen i Ukraine

Hvad sker der? Det russiske forsvarsministerium og Wagner-gruppens leder, Jevgenij Prigozjin, hævder begge, at Rusland har erobret Bakhmut.

Men ifølge præsident, Volodymyr Zelenskyj, har de ukrainske tropper stadig kontrol over dele af byen.

Følg seneste udvikling i krigen i Ukraine.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Britisk våbeneksport boomer

Britisk våbeneksport blev fordoblet i løbet af 2022 til rekordhøje 8,5 milliarder pund - svarende til 73 milliarder kroner - ifølge de eneste offentligt tilgængelige officielle tal.

Stigningen skyldes blandt andet geopolitiske brydninger og en generel optrapning af forsvarsbudgetter som følge af krigen i Ukraine.

Det skriver Guardian.

Den største aftager af britiskfremstillede våben var Qatar, som købte for 2,7 milliarder pund, og 54 procent gik til lande udpeget som "ikke demokratiske" af menneskerettighedsgruppen Freedom House.

Disse lande omfatter Saudi-Arabien og Tyrkiet samt Qatar.

De 8,5 milliarder pund, der blev registreret i 2022, er mere end det dobbelte af de 4,1 milliarder, der blev registreret i 2021.

Det tidligere højdepunkt var £6,9 mia. i 2015, et tidspunkt hvor Syrien var kollapset ind i borgerkrig.

Zelenskyj kan være tilfreds efter G7-topmøde, siger britisk ambassadør

Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj kan være tilfreds med forløbet af G7-topmødet, der har fundet sted i japanske Hiroshima den seneste uge.

Laurie Bristow, tidligere britisk ambassadør i Rusland, siger til Sky News, at Zelenskyj og Ukraine har mødt opbakning og at landet nu kan se frem til leverancer af F16-jagerfly.

- Det ser ud til, at der er en politisk beslutning om at levere F-16'ere. Det kommer i kølvandet på beslutningerne om at stille kampvogne og Storm Shadow og andre våbensystemer i stand, som vil gøre det muligt for ukrainske styrker bedre at forsvare Ukraine mod Rusland. I Ukraine. 

- Zelenskyj har fra G7 i weekenden fået et bredere udvalg af våben, en bredere pakke af økonomisk støtte, flere sanktioner mod Rusland. Der er en genopbygningskonference på vej i London for Ukraine i løbet af de næste måneder.

- Jeg tror, ​​at alt dette peger på, er et meget tydeligt signal fra Vesten, fra Ukraines allierede, at vi har til hensigt at holde kursen, at vi har til hensigt at øge støtten for at sætte Ukraine i stand til at imødegå russisk aggression, siger Laurie Bristow.

Afrikanske ledere skal lede fredsforhandlinger mellem Ukraine og Rusland

En delegation af seks afrikanske ledere er indstillet på at føre forhandlinger med Ukraine og Rusland, som forhåbentlig vil "initiere en fredsproces", ifølge en mægler, der skal hjælpe med at formidle forhandlingerne.

Jean-Yves Ollivier fortalte Associated Press, at de afrikanske ledere også ville tage det delikate spørgsmål op om, hvordan et stærkt sanktioneret Rusland kan betales for den gødningseksport, Afrika har desperat brug for.

Den internationale forhandler, som har arbejdet i seks måneder på at sætte forhandlingerne sammen, sagde, at de også ville diskutere det relaterede spørgsmål om at lette passagen af flere kornforsendelser ud af Ukraine og muligheden for flere fangebytter.

Han sagde, at forhandlingerne sandsynligvis vil begynde i næste måned.

Vladimir Putin og Volodymyr Zelenskyj er begge blevet enige om at være vært for delegationen af præsidenter fra Sydafrika, Senegal, Egypten, Republikken Congo, Uganda og Zambia.

Forhandlingerne er også godkendt af USA, EU, FN, Den Afrikanske Union og Kina, tilføjede Ollivier.

Ukraines militær rapporterer om fremrykning nær Bakhmut

Ukraines tredje angrebsbrigade skriver på Facebook, at den er rykket 700 meter dybere ind i tidligere russisk-besat territorium nær Bakhmut.

Brigaden siger, at længden af frontlinjen, der er berørt af fremrykningen, er 1730 meter.

Under operationen dræbte ukrainske angrebstropper 23 russiske soldater, sårede over 40, og ødelagde kampvogne og andet militært isenkram, lyder det. 

- Enheder fra den russiske 72. brigade blev besejret – smadret i stykker – mens de forsøgte at genvinde stillinger, der tidligere er blevet erobret af ukrainske tropper, skrev brigaden.

Ukrainsk topgeneral besøgte frontlinjen nær Bakhmut

Kommandanten for Ukraines landstyrker, Oleksandr Syrskyj, skriver på Telegram, at han har besøgt frontlinjepositioner nær den belejrede østlige by Bakhmut.

Generaloberst Oleksandr Syrskyj takkede her tropperne, der forsvarer området.

På Telegram skriver han også, at ukrainske styrker fortsætter deres fremrykning langs byens flanker.

To civile dræbt i russiske angreb i Donetsk

To civile blev dræbt og seks blev såret i russiske angreb i Donetsk søndag. Det oplyser den lokale anklagemyndighed på Facebook

Ifølge myndigheden blev to mænd på henholdsvis 46 og 55 år dræbt i angreb på beboelsesejendomme.

Yderligere seks indbyggere, to mænd og fire kvinder, pådrog sig skader i form af granatsår i deres hoveder, torsoer og lemmer.

Samtidig oplyser den regionale guvernør i Kherson, Oleksandr Prokudin, at en 55-årig mand er blevet dræbt i et angreb på landsbyen Kozatske ved Kherson.

Rusland sigter anklager og dommer ved ICC for at udstede arrestordre på Putin

Ruslands efterforskningskomité siger søndag, at den har sigtet anklageren, Karim Ahmad Khan, og dommeren, Rosario Salvatore Aitala, ved Den Internationale Straffedomstol (ICC). Det skriver det russiske statsmedie Tass.

Det var de to sigtede, som udstedte en arrestordre på den russiske præsident, Vladimir Putin, og børnerettighedsombudsmanden, Maria Lvova-Belova, for ulovlige deportationer af børn fra besatte områder i Ukraine til Rusland. 

Begge er sigtet in abesentia og sat på en efterlysningsliste.

ICC-anklageren er tiltalt for straffelig retsforfølgelse af en person, der vides at være uskyldig, samt at  forberede et angreb på en repræsentant for en fremmed stat, der nyder international beskyttelse, for at komplicere internationale forbindelser.

Dommeren er også tiltalt for sidstnævnte samt for bevidst ulovlig tilbageholdelse. 

Sydkorea vil sende minerydningsudstyr og ambulancer til Ukraine

Sydkoreas præsident Yoon Suk Yeol, der mødte Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj for første gang på sidelinjen af G7-topmødet, har sagt, at han planlægger at forsyne Ukraine med minerydningsudstyr og ambulancer. Det skriver The Guardian. 

Yoon tilføjede, at Sydkorea ville "omhyggeligt gennemgå" en liste over nogle ikke-dødelige våben, som Zelenskyj havde anmodet om.

Sydkorea underskrev onsdag en aftale med Ukraine om at yde en finansiel hjælpepakke på 130 millioner dollar, dagen efter at den besøgende førstedamefra det krigsramte land bad om militær bistand.

Sydkorea, en stor producent af artillerigranater, har sagt, at det ikke vil levere dødelige våben til Ukraine, med henvisning til landets forbindelser med Rusland.

Ukrainske tropper hævder at have ramt russisk hovedkvarter i Berdjansk

Ukrainske tropper har ramt et russisk hovedkvarter i den besatte havneby Berdjansk i Zaporizjzja natten til 21. maj, rapporterer det ukrainske militærs Center for Strategisk Kommunikation.

Militæret specificerer ikke antallet af russiske ofre i angrebet.

En flyveplads i Berdjansk blev også angrebet tidligt om morgenen 21. maj ifølge den lokale Telegram-kanal "Berdiansk Today".

Vladimir Rogov, et medlem af besættelsesadministration i Zaporizjzja, siger, at ukrainske styrker angreb byen med langtrækkende missiler, og hævdede, at russisk luftforsvar "nedskød seks af dem".

Rogov hævder også, at der ikke var nogen tilskadekomne.

Berdjansk har været under russisk besættelse siden februar 2022 og ligger omkring 100 kilometer syd for frontlinjen.

75.000 samlet i Moldova for at støtte pro-vestlig regering

Titusindvis af moldovere er søndag gået på gaden i hovedstaden Chisinau for at støtte deres pro-vestlige regerings stræben mod at blive mere integreret i Europa.

Det sker på et tidspunkt, hvor lokale embedsmænd beskylder Risland for at forsøge at destabilisere deres land.

Præsident Maida Sandu har anklaget Rusland for at forsøge at sabotere landets europæiske integration ved at sætte skub i anti-regeringsprotester og propaganda. Moskva afviser at have blandet sig i Moldovas anliggender.

- Moldova ønsker ikke at blive afpresset af Kreml, sagde Sandu ved demonstrationen, som var organiseret af hendes regering

Ifølge politiet var mere end 75.000 demonstranter til stede.

- Vi ønsker ikke længere at være i udkanten af Europa, sagde Sandu og lovede, at Moldova ville blive EU-medlem i 2030.

Moldova ansøgte om EU-medlemskab i marts 2022 efter Ruslands invasion af Ukraine. 

Tysk politi efterforsker mulig forgiftning af to russere i eksil

Tysk politi efterforsker mulig forgiftning af to russer i eksil, der begge deltog i en konference i Berlin i slutningen af april arrangeret af den russiske Kreml-kritiker Mikhail Khodorkovskij.

Lokale medier skriver, at en af kvinderne var journalist, og at hendes symptomer kan have vist sig før konferencen, der fansdt sted 29. og 30. april. Hun tog til Charite-hospitalet i Berlin.

Den anden kvinde var Natalia Arno, direktør for NGO'en Free Russian Foundation.

Hun skrev på sin Facebook, at hun havde fundet døren til sit hotelværelse på klem, og tilføjede: "Jeg vågnede klokken 5 om morgenen og led skarpe smerter og mærkelige symptomer".

Adskillige forgiftningsangreb er blevet udført i udlandet og i Rusland mod modstandere af Kreml i de seneste år. 

Ukraine kæmper videre i Bakhmut, siger topgeneral

Ukraines militær har ikke væsentlig kontrol i den østlige by Bakhmut, men dets enheder holder fast i en fordelagtig position, i tilfælde af at omstændighederne skulle ændre sig. Det siger en top ukrainsk general ifølge CNN.

- På trods af det faktum, at vi nu kontrollerer en ubetydelig del af Bakhmut, er byens forsvar fortsat vigtig. Det giver os muligheden for at komme ind i byen, hvis situationen ændrer sig, og det vil helt sikkert ske, siger Oleksandr Syrskyj, chef for de ukrainske jordstyrker, i en erklæring.

Syrskyj siger, at hans tropper har rykket frem langs byens flanker og nu nærmer sig en "taktisk omringning" af Bakhmut.

- Dette vil give os mulighed for at kontrollere alle højhuse besat af fjenden og gradvist ødelægge dem, siger han.

- Vi fortsætter vores forsvar. Situationen er svær, men under kontrol, lyder det.

Rusland kalder G7-topmødet en "rugemaskine" for anti-russisk og anti-kinesisk "hysteri"

Ruslands udenrigsministerium kalder G7-topmødet i Hiroshima en "politiseret" begivenhed, der pumper anti-russiske og anti-kinesisk "hysteri" ud. 

Det russiske udenrigsministerium skriver på Telegram, at G7 var "uigenkaldeligt forværret", og at forummet var blevet en "rugemaskine", hvor der forberedes destruktive initiativer, der undergraver den globale stabilitet.

Ruslands udtalelser kommer, efter at lederne af verdens førende industrinationer inklusive Joe Biden og Rishi Sunak sagde, at de ikke ville stoppe med at støtte Ukraine.

Rusland plejede at være medlem af G7, som tidligere var kendt som G8, indtil Moskva blev udelukket efter dets annektering af Ukraines Krim-region i 2014.

Venstres udenrigsordfører: Danmark bør søge værtsskab for fredskonference

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, mener, at Danmark aktivt skal søge at blive vært for et topmøde, der sigter mod fred mellem Ukraine og Rusland. Mediet Ukrainska Pravda skriver, at København er i spil som mulig værtsby for fredskonferencen.

Zelenskyj lover ikke at bruge F-16-kampfly til at angribe på russisk jord

Volodymyr Zelenskyj har ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AP forsikret USA's præsident, Joe Biden, om, at Ukraine ikke vil angribe russisk territorium med de lovede F-16-kampfly.

Ifølge Biden kan Ukraine dog ​​kunne bruge F-16-flyene "alle steder, hvor russiske tropper befinder sig i Ukraine".

Zelenskyj lægger blomster til minde om Hiroshima-ofre

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har søndag lagt blomster ved et monument i Hiroshima til minde om de mange tusindvis af mennesker, der døde, da USA bombede byen i august 1945.

Det er sket i forbindelse med præsidentens deltagelse i G7-topmødet i den japanske by. 

I selskab med Japans premierminister, Fumio Kishida, har Zelenskyj også besøgt Hiroshimas museum til minde om ofrene, hvor udstillingerne viser det fulde billede af angrebet.

Mellem 60.000 og 80.000 døde øjeblikkeligt under bombningen i 1945, mens dødstallet steg til 140.000 ved udgangen af året, da flere bukkede under for sygdomme forårsaget af angrebet.

Minister bakker Zelenskyj op: Ukraine har stadig kontrol over dele af Bakhmut

Forvirringen har søndag været stor omkring Ruslands mulige erobring af den omstridte by Bakhmut i den østlige del af Ukraine.

Ikke mindst på baggrund af præsident Zelenskyjs udtalelser på G7-topmødet.

Nu bakker Ukraines viceforsvarsminister Hanna Maliar op om præsidentens synspunkt på det sociale medie Telegram.

- Ukrainske styrker har delvist omringet den belejrede østlige by Bakhmut langs flankerne og bevarer stadig kontrol over en sektor af byen, lyder det.

Ukraine hævder at have nedskudt fire russiske droner

Ukraines luftvåben hævder ifølge The Kyiv Independent, at man natten til søndag har nedskudt i alt fire droner, som Rusland har sendt mod landet.

Det ukrainske luftvåben giver ikke yderligere detaljer omkring nattens angreb – ud over at de russiske styrker affyrede dronerne "i østlig retning".

Ifølge guvernør i Dnipro-regionen Serhij Lysak blev samtlige russiske droner skudt ned af Ukraines luftforsvar.

Zelenskyj vil afholde fredskonference – Danmark nævnes som mulighed

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, ønsker at afholde en fredskonference i juli.

Det skriver det ukrainske medie Ukrainska Pravda på baggrund af Zelenskyjs udtalelser på G7-topmødet i Japan.

Fredskonferencen skal finde sted 500 dage efter Ruslands invasion af Ukraine, der begyndte 24. februar 2022.

Topmødet skal være for alle lande, der værner om ærlighed og er fast besluttet på at bringe krigen til ende, lyder det. 

Ifølge mediet nævnes København som en mulig vært for fredskonferencen.

EU-landenes udenrigsministre mødes mandag 22. maj, hvor forlaget om en fredskonference skal drøftes.

Russisk viceminister død

Den russiske viceminister for videnskab og videregående uddannelse, Pyotr Kucherenko, døde lørdag på vej hjem fra en arbejdsrejse til Cuba.

Det skriver det statslige russiske nyhedsbureau Tass søndag.

Pyotr Kucherenko blev syg ombord på et fly fra Havana, og flyet måtte nødlande i byen Mineralnye Vody i den sydlige del af Rusland.

En ambulance blev straks sendt til lufthavnen, men læger formåede ikke at redde hans liv.

Pyotr Kucherenko har fungeret som viceminister for videnskab og videregående uddannelse siden marts 2020. Han blev 46 år.