Krigen i Ukraine

Zelenskyj-rådgiver ser særlig timing i Progozjin-melding

Den russiske lejehær hævder at have vundet kontrollen med den sønderskudte by, mens Ukraine blankt afviser påstanden.

Det er ikke bare en krig med kugler, kanoner og bomber. Det er i høj grad også en krig på ord.

Byen Bakhmut har lørdagen igennem været genstand for påstand mod påstand.

Den russiske leder af Wagner-lejehæren, Jevgenij Prigozjin, har triumferende hævdet at have nedkæmpet den sidste modstand og "fuldstændig overtaget Bakhmut, herunder det såkaldte flyområde".

Det er meget tvivlsomt, om Wagner-hæren har formået at få fuld kontrol over byen

Claus Borg Reinholdt, TV 2s korrespondent i Kyiv.

Prigozjin tilføjer, at han vil trække sine tropper tilbage 25. maj, så de kan hvile og træne til yderligere kamphandlinger.

Bakhmut har gennem efterhånden mange måneder stået som et kernecenter i krigen, selv om byen for længe siden nærmest af forvandlet til én stor ruinhob.

Det store gran salt

Det har været en stadig kilde til diskussion om, hvorvidt eller hvornår russerne ville kunne erobre byen. Og om det overhovedet ville ske.

Derfor er meldingen fra Wagner-hærens frontfigur også blevet mødt med en blanding af overraskelse og skepsis.

TV 2 korrespondent Claus Borg Reinholdt befinder sig i Kyiv og er ikke overbevist om Prigozjins troværdighed.

- Det er svært at give et krystalklart svar på, hvad der er op og ned, men faktum er, at man skal tage alt fra Prigozjin med et gevaldigt gran salt, siger Claus Borg Reinholdt.

Fuld kontrol er tvivlsom

Wagner-hæren har i 427 dage været indrulleret i Ruslands invasion af nabolandet som en nærmest selvstyrende enhed med nære forbindelser til Vladimir Putin selv.

Claus Borg Reinholdt peger på, at Wagner-hæren sagtens kan have vist sig at have fået kontrol med dele af Bakhmut. Men de seneste bulletiner peger samtidig på, at de russiske flanker flere steder er blevet gennembrudt af ukrainsk fremrykning.

- Det er meget tvivlsomt, om Wagner-hæren har formået at få fuld kontrol over byen, siger TV 2s korrespondent.

Jevgenij Prigozjins påstand om total erobring af Bakhmut er ikke blevet verificeret fra officielt hold.

Men fredag hævdede hærlederen paradoksalt nok, at en snarlig erobring af byen var usandsynlig. Altså blot et døgn før den totale kontrol skulle have indfundet sig.

Timing er vigtig

Mykhailo Podolyak, der er præsidentrådgiver for Volodymyr Zelenskyj, peger på at der er en særlig timing i Jevgenij Prigozjins seneste udmeldinger, som finder sted midt under G7-topmødet i den japanske by Hiroshima.

- Det er indlysende, at det er nødvendigt at kortslutte informationsstrømmen midt i præsident Zelenskyjs besøg under G7-topmødet og de barske udtalelser fra udenlandske statsoverhoveder om, hvordan krigen skal afsluttes, siger præsidentrådgiveren.

Lørdag eftermiddag betegnede den ukrainske viceforsvarsminister, Hanna Maliar, ikke desto mindre situationen i Bakhmut som kritisk.

Den amerikanske tænketank The Institute for the Study of War vurderer, at det er overvejende sandsynligt, at Rusland også er indstillet på at styrke den offensive indsats i Bakhmut.

Bakhmut er sin størrelse til trods vigtig, fordi den ukrainske tilstedeværelse i byen forhindrer Rusland i at angribe videre mod de nærliggende byer som Slovjansk og Kramatorsk.

Det er byer, der tilsammen havde mere end 300.000 indbyggere, inden krigen brød ud.