Krigen i Ukraine

Ukraine afviser Prigozjin-udmelding: - Situationen i Bakhmut er kritisk

Wagner-chefen hævder, at Bakhmut er under total russisk kontrol. Fredag hævdede Prigozjin ellers, at en snarlig erobring var usandsynlig.

Siden sidste sommer har kampe raset mellem russiske og ukrainske styrker i byen Bakhmut i det østlige Ukraine.

Og i al den tid har der floreret modstridende rygter om, hvilken part der har været ved at vinde slaget.

Lørdag eftermiddag hævder Jevgenij Prigozjin, som er chef for lejehæren Wagner-gruppen, så at have taget fuld kontrol over byen.

I en video lagt op på beskedtjenesten Telegram optræder Prigozjin i kampuniform foran en gruppe soldater, mens han holder det russiske flag. Baggrunden er prydet af flere Wagner-bannere.

- I dag klokken 12.00 var Bakhmut fuldstændig taget.

- Vi tog hele byen fra hus til hus, lyder det fra Wagner-lederen i videoen.

Modstridende udmeldinger

Ifølge Prigozjin vil Wagner-gruppen begynde at forlade Bakhmut fra 25. maj, hvorefter at de vil overføre byen til det russiske militær.

TV 2 har ikke haft mulighed for at verificere Prigozjins påstand, men så sent som fredag hævdede han, at en snarlig erobring af byen var usandsynlig.

Og tidligere på ugen afviste han, at den russiske hær skulle have fremgang i byen på trods af, at det russiske forsvarsministerium påstod selvsamme.

Det er langtfra første gang, at Wagner-chefen, som er kendt for at have en lemfædig omgang med sandheden, kommer med en opsigtsvækkende udmelding.

Han har for eksempel flere gange raset mod Ruslands militære topledelse og også hævdet, at den russiske hær har trukket sig fra dele af slagmarken og dermed efterladt Wagner-tropperne i en sårbar situation.

Ukraine afviser

Ukraine selv benægter, at Wagner-gruppen har taget kontrol med Bakhmut.

Blandt andet siger militærtalsmand Serhiy Cherevatyi til Reuters, at de ukrainske enheder fortsat kæmper i byen.

Fra viceforsvarsminister Hanna Mailar lyder det, at ukrainske tropper opretholder et forsvar i den sydvestlige del af byen, men at situationen er kritisk.

- Hårde kampe i Bakhmut. Situationen er kritisk.

- På nuværende tidspunkt kontrollerer vores forsvarere nogle industri- og infrastrukturfaciliteter i området, skriver Hanna Mailar på Telegram.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har tidligere sagt, at den ukrainske hær er fast besluttet på at forsvare Bakhmut.

Han har samtidig advaret om, at Rusland har en "åben vej" ind i det østlige Ukraine, hvis Bakhmut erobres.