Danmark gør klar til F-16-træning af ukrainske piloter

Storbritannien, Holland og Belgien er også med i planlægningen. Zelenskyj kalder støtte "historisk".

Danmark går i gang med at forberede en konkret plan om at træne ukrainske piloter til at betjene F-16-fly.

Det bekræfter fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen (V), over for TV 2.

Danmark vil skulle stå for træningen sammen med Belgien, Holland og Storbritannien, lyder det.

- Den beslutning, vi har meldt ud her til aften, er, at vi går ind med koalition af lande og laver en omskolingsproces af piloterne, så de kan lære af flyve F-16. Det tager tid – op mod et halvt år, siger Troels Lund Poulsen.

Der er endnu ikke nogen aftale om at donere F-16-fly, men ministeren giver udtryk for, at han er åben for det.

- Det har vi ikke besluttet, og vi skal diskutere det med Folketinget og Udenrigspolitisk Nævn, lyder det.

Video: TV 2 NEWS

Troels Lund Poulsen oplyser til Ritzau, at den endelige model for træningen skal på plads i løbet af den kommende måned.

Historisk beslutning

Meldingen kommer, efter at USA's præsident, Joe Biden, har udtrykt sin støtte til en fælles indsats med USA's allierede for at træne ukrainske piloter i at flyve F-16-kampfly.

TV 2s korrespondent i Ukraine, Claus Borg Reinholdt, siger, at det her vil være en slags krone på værket i Ukraines militære våbenbeholdning.

- Den allersidste ting, som Ukraine og Zelenskyj gerne vil have, er de her F-16-fly. Der er åbnet for, at Ukraine endelig har fået deres ønske opfyldt fra Vesten om kampfly, siger korrespondenten.

Det vækker stor glæde hos den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, at USA har besluttet at støtte en international indsats for at træne ukrainske piloter til F-16-fly.

Ifølge præsidenten er beslutningen "historisk".

- Dette vil i høj grad forbedre vores hær i luften. Jeg regner med at diskutere den praktiske gennemførelse af denne beslutning på G7-topmødet i Hiroshima, skriver Zelenskyj på Twitter.

G7-topmødet er netop nu i gang og fortsætter hen over weekenden.

Talte om international koalition på Island

På Europarådets topmøde i Reykjavik tidligere på ugen var premierministrene fra Holland og Storbritannien, henholdsvis Mark Rutte og Rishi Sunak, enige om, at en international koalition skulle stables på benene for at skaffe jagerfly til ukrainerne.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, har samtidig givet udtryk for, at landet bakker op om træning, men han har afvist at donere fly.

Vestlige lande har i det hele taget hidtil været tilbageholdende med at levere avancerede kampfly til Ukraine af frygt for Ruslands reaktion.

Troels Lund Poulsen fortalte tilbage i april i forbindelse med et koalitionsmøde på Ramstein-basen i Tyskland, at han pressede på for at få en afklaring om F-16-træning inden sommerferien.

Ifølge Ritzau råder Danmark over 43 F-16-fly, hvoraf 30 stadig var en aktiv del af tjenesten i november 2022.

De er dog ved at blive skiftet ud med de 27 nye F-35-fly, som er blevet indkøbt for over 16 milliarder kroner.

Den fungerende forsvarsminister fortæller i øvrigt til TV 2, at Danmark har brugt op mod 10 milliarder kroner på militærdonationer fra krigens begyndelse og til nu.