Rusland er ude af stand til stort offensivt angreb – det giver Ukraine et nyt problem

Russerne har dog fortsat et dødbringende våben til offensiv brug i Ukraine, lyder vurderingen.

På få dage har Ukraine i en modoffensiv generobret flere russiske stillinger og er nu rykket flere kilometer frem mod Bakhmut.

Samtidig lyder det nu fra Ukraines forsvarsefterretningsvæsen, at de russiske styrker ikke længere er i stand til en storstilet offensiv aktion.

Faktisk er de russiske styrker hovedsageligt i defensiven, skriver CNN på baggrund af udtalelser fra talsmand Andrij Yusov til ukrainsk fjernsyn mandag.

Men det er ikke nødvendigvis kun en fordel for Ukraine.

- De har forberedt sig på forsvar, og dette er en alvorlig faktor, som den ukrainske kommando bestemt tager i betragtning, når den forbereder sig på generobringen af ukrainske territorier, lød det fra talsmanden.

Har fortsat en mulighed for angreb

Ifølge det ukrainske forsvarsefterretningsvæsen er Rusland dog stadig i stand til at blive ved med at sende missiler ind over Bakhmut – og kan dermed ”opretholde intensiteten af angreb”, lyder det.

For selvom russerne har mangel på nogle typer af missiler, vurderer Ukraine, at Rusland stadig har et stort lager af eksempelvis S-300 missiler.

S-300 missiler er oprindeligt designet som et luftværnsvåben, men russerne har brugt missilet som et jord-til-jord missil, der kan volde store skader – især fordi missilet på den måde, det bliver anvendt af russerne, ikke er særlig præcist, lyder det.

Ukraine presser frem omkring Bakhmut

Ifølge Kristian Lindhardt, der er militæranalytiker i Forsvarsakademiet, har ukrainerne trængt de russiske stillinger tilbage både nord og syd for Bakhmut, mens de russiske stillinger i selve Bakhmut stadig står.

Det amerikanske Institut for Krigsstudier (ISW) har oplyst, at optagelser fra 12. maj viser russiske styrker, der flygter fra artilleribeskydning på sydbreden af Berkhivske-bassinet. Bassinet ligger omkring fire kilometer nordvest for Bakhmut.

Wagner-gruppen har siden august været spydspids for Ruslands offensiv i Bakhmut.

Wagner-gruppens leder, Jevgenij Prigozjin, hævder ifølge ISW, at ukrainske styrker har indtaget positioner inden for 500 meter af byens nordvestlige grænse.

Rusland kontrollerer stadig 90 procent af byen, skriver Sky News.