Udland

Trump aflyste vælgermøde – så dukkede rivalen op

Floridas guvernør sendte stikpille til Trump under charmeoffensiv i Iowa. Han er voldsomt presset, siger analytiker.

Flere havde kørt i timevis for at få et glimt af den tidligere præsident. Men de måtte tage skuffede hjem. For Donald Trump mødte aldrig op.

Den republikanske præsidentaspirant skulle efter planen have mødt sine tilhængere ved et stort udendørs vælgermøde lørdag aften i Des Moines, der er hovedstad i delstaten Iowa.

Men han meldte afbud, fordi der blev udstedt et tornadovarsel i området gældende frem til klokken 19, hvor han skulle gå på talerstolen.

På sit eget sociale medie, Truth Social, lovede han at finde en ny dato og opfordrede sine følgere til at passe på sig selv.

Men Trumps afbud tjente samtidig som en åben invitation til hans værste rival, som straks så sit snit til at udnytte konkurrentens fravær.

En "smuk aften"

For samme aften dukkede Floridas guvernør, Ron DeSantis, pludselig uanmeldt op på restauranten Jethro’s BBQ Southside i Des Moines, ikke langt fra det sted, hvor Donald Trump skulle have mødt sine vælgere.

Jeg kan godt lide Donald Trump, men jeg hader Donald Trump

Kathy Potts, vælger, Iowa

Ifølge Politico tog Ron DeSantis sammen med hustruen, Casey DeSantis, et fly fra Cedar Rapids, knap 200 kilometer fra Des Moines, for at snakke med vælgere på barbecuerestauranten i 15 minutter.

- Min bedre halvdel og jeg har været i stand til at være over hele Iowa i dag, men før vi tog hjem til Florida, ville vi gerne komme forbi og sige ”hej” til indbyggerne i Des Moines, sagde en grinende Ron DeSantis ifølge New York Times.

Han tilføjede – måske med henvisning til rivalens vejrrelaterede afbud – at det var ”en smuk aften”.

Ron DeSantis er formelt set ikke kandidat til Det Republikanske Partis primærvalg op til præsidentvalget i 2024. Men de fleste regner med, at det kun er et spørgsmål om tid, før han melder sit kandidatur.

Man kan også spørge sig selv: Hvorfor skulle guvernøren i Florida bruge en weekend på at rejse rundt og kurtisere vælgere i Iowa, hvis ikke han havde tænkt sig at stå på kandidatlisten, når partiets primærvalg begynder i netop Iowa til januar næste år?

- Hvis du begynder at dukke op i Iowa, når du nærmer dig et præsidentvalg, så ved alle, hvad ideen med det er, siger TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

Han vil da også blive meget overrasket, hvis Ron DeSantis ikke stiller op, når Det Republikanske Parti skal finde sin præsidentkandidat.

Selfies og morgenmadspizza

Inden den spontane smuttur til Des Moines havde Ron DeSantis blandt andet brugt dagen på at vende burgere ved et lokalt kongresmedlems årlige picnic i byen Sioux Center.

Her sendte han – i vanlig stil – også en diskret hilsen til Donald Trump og hans evindelige fokus på præsidentvalget i 2020, som han tabte til Joe Biden.

- Hvis vi lader os distrahere, hvis vi fokuserer på tidligere valg eller andre biting, så tror jeg, at demokraterne vil slå os igen, og jeg tror, at det bliver meget svært at rejse os fra det nederlag, sagde Ron DeSantis.

Senere mødte han op til selfies og autografer på en lokal pizzarestaurant og talte varmt om morgenmadspizzaen fra dagligvarekæden Casey’s, som ifølge den lokale morgenavis Des Moines Register skulle være en specialitet i Iowa.

Efterfølgende fortsatte Ron DeSantis til et fundraisingarrangement for Det Republikanske Parti i byen Cedar Rapids.

Her satte den 64-årige kvinde Kathy Potts ord på det dilemma, mange republikanske vælgere står i, og som Ron DeSantis formentlig håber at kunne udnytte.

- Jeg kan godt lide Donald Trump, men jeg hader Donald Trump, sagde hun til Des Moines Register.

Paradokset består i, at Donald Trump er en ”bølle” og ”ondskabsfuld”, forklarede hun, men samtidig ”styrede han landet bedre end nogen anden”.

Han er voldsomt presset, inden han overhovedet har annonceret sit kandidatur

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

En anden vælger, 63-årige Jeff Sorensen, forklarede, at han ikke altid er begejstret for Trumps opførsel, men at han kan lide hans politik. Derfor ser han Ron DeSantis som et godt alternativ.

Den republikanske guvernør er ofte blevet kaldt en Trump-klon, der deler mange af de samme politiske holdninger og den konfrontatoriske tilgang til pressen. Men samtidig anses han af mange for en mere dannet kandidat end Donald Trump.

Han har bare det problem, at Donald Trump fører stort hos de republikanske vælgere i meningsmålingerne. Og det er også i det lys, at Ron DeSantis' charmeoffensiv i Iowa skal ses, mener Mirco Reimer-Elster.

- Han er voldsomt presset, inden han overhovedet har annonceret sit kandidatur, siger USA-analytikeren.

"Gigantisk" momentum er vendt

For bare et halvt år siden så fremtiden ellers lys ud for Ron DeSantis.

Donald Trump havde netop meldt sit kandidatur ovenpå et elendigt republikansk midtvejsvalg, som den tidligere præsident fik en stor del af skylden for. Imens fik Ron DeSantis personligt et suverænt valg, da han blev genvalgt som guvernør i Florida – Donald Trumps hjemstat – med en jordskredssejr.

Men momentum kan skifte hurtigt i amerikansk politik, og det er Ron DeSantis et pragteksemplar på, påpeger Mirco Reimer-Elster. Det viser meningsmålingerne også i al sin tydelighed.

- Det betyder ikke, at man skal afskrive DeSantis, men du kan godt konkludere, at det ikke har været nogle gode måneder for ham. Det er på trods af, at vi taler om en mand, der havde gigantisk momentum for bare seks måneder siden, siger han.

Ron DeSantis kan dog håbe at vende stemningen med et godt primærvalg i Iowa, som han nu har besøgt to gange i løbet af de seneste måneder.

Og han ser ud til at være populær iblandt den lokale partitop. Alle Iowas mest betydningsfulde folkevalgte var ifølge Des Moines Register en del af arrangementet i Sioux Center, hvor DeSantis solede sig i opmærksomhed.

Samtidig gav partiets ledere i Iowas delstatsparlament i weekenden officielt deres opbakning til Ron DeSantis som Det Republikanske Partis præsidentkandidat.

Ifølge NBC News kan annonceringen af Ron DeSantis’ kandidatur være lige på trapperne. Mediet skriver på baggrund af unavngivne kilder, at guvernørens kampagnestab snart flytter til en ny adresse.

Flytningen vil ifølge NBC medføre udgifter, som efter amerikanske valgregler kræver, at en kandidat skal registrere sit kandidatur. De papirer skal være udfyldt inden for 15 dage, skriver NBC.