Krigen i Ukraine

"Tre sølvkugler" kan give Ukraine sejren, vurderer topgeneral

General i Ukraines hær siger, at hans land har fået 95 procent af de våben, regeringen har bedt om, men at de sidste 5 procent kan være de vigtigste.

Endnu kender kun ganske få det præcise sted og tidspunkt for Ukraines længe ventede offensiv, og general Mykola Malomuzh er formentlig en af dem.

Han er general for Ukraines hær, rådgiver for præsident Zelenskyj og tidligere chef for landets udenrigsefterretningstjeneste.

I fremtiden vil dette være stedet, hvor vi kan iværksætte vores modoffensiv eller forvirre fjenden

Mykola Malomuzh, general i Ukraines hær

I løbet af det seneste døgn har de sociale medier glødet med rygter om, at offensiven – måske – er i gang omkring byen Bakhmut.

Og i et nyt interview i det ukrainske medie Obozrevatel kommenterer generalen nu rygterne men uden, at han hverken be- eller afkræfter noget.

- I fremtiden vil dette være stedet, hvor vi kan iværksætte vores modoffensiv eller forvirre fjenden, så vi kan indlede et mere kraftfuldt modstød i andre strategisk vigtige områder, siger Mykola Malomuzh til det ukrainske medie.

Den tidligere spionchef antyder dog, at Ukraine ikke er helt klar til at angribe endnu og siger, at der er tre "sølvkugler", han godt kunne tænke sig at affyre mod russerne for at være sikker på succes.

Sølvkuglerne

Han ønsker sig blandt andet flere våben, selv om Ukraine ifølge hans beregninger har modtaget 95 procent af, hvad landet har bedt sine venner om.

- Ukraine har modtaget 600 våbentyper, men der er stadig vigtige punkter tilbage, siger Mykola Malomuzh.

Den første "sølvkugle" er ifølge generalen langtrækkende missiler.

- Vi har brug for missiler, der kan ramme mål 300 kilometer væk og ødelægge luftbaser, ammunitionsdepoter og reserver på vej til fronten. Det er meget vigtigt, siger han.

Ukraine har netop modtaget krydsermissiler af typen Storm Shadow fra Storbritannien.

De kan flyve over 250 kilometer, men Mykola Malomuzh ønsker sig flere – heriblandt også amerikanske ATACMS-missiler, der kan nå 300 kilometer.

Indtil videre har de amerikanske myndigheder ikke villet sende ATACMS-missiler til Ukraine.

Kampvognene

Den anden "sølvkugle", ukrainerne ifølge Mykola Malomuzh har brug for, er pansrede køretøjer og kampvogne.

- Det er for størstedelens vedkommende allerede sket, men nogle enheder mangler dem stadig, siger han.

Mykola Malomuzh uddyber ikke, hvilke typer kampvogne Ukraine har brug for, men landet har flere gange tidligere ønsket tunge kampvogne af typen Leopard 2, Challenger 2 og Abrams.

Tredje "sølvkugle", som Mykola Malomuzh håber, der kommer styr på, er ammunition.

- Der er brug for en million granater. Europa var længe om at løse problemet, men vi har modtaget ammunition fra andre lande, og for et par dage siden blev der truffet en positiv beslutning, siger generalen.

Han håber, der er nok.

- Når vi taler om offensive kampoperationer, er det vigtigt, at ammunitionslagrene systematisk genopfyldes, siger han.

Håb om kampfly

Mykola Malomuzh fortæller desuden, at Ukraine også ønsker sig vestlige kampfly af typen F-16, men han betegner dem ikke som en "sølvkugle" i den kommende offensiv.

Ifølge generalen ville de vestlige fly ikke nå at blive klar til offensiven.

- Men det er et godt tegn, at Holland har indledt forhandlinger om F-16 sammen med Storbritannien og USA, siger han.

Hvornår angrebet kommer, siger han ikke noget om, men han hæfter sig ved, at det allerede er lykkedes at trænge russerne tilbage ved Bakhmut.

- Det viser, at den ukrainske hær godt kan have succes med modangreb, og det viser, at hæren arbejder effektivt, siger generalen.