Krigen i Ukraine

Analytiker ser melding om offensiv som mulig strategisk løgn fra Zelenskyjs side

Det kan ikke afvises, at Ukraine stadig mangler de sidste forberedelser til sin forårsoffensiv. Men meget tyder på, at de snart er klar.

Torsdag meddelte den ukrainske præsident Zelenskyj, at Ukraine har brug for længere tid til at forberede sin længe ventede forårsoffensiv.

- Med de ting vi har, kan vi stadig rykke succesrigt frem, tror jeg, men vi vil miste en masse folk. Det, mener jeg, er uacceptabelt. Så vi bliver nødt til at vente. Vi har stadig brug for lidt mere tid, lød det fra præsidenten.

Men der er gode chancer for, at den udmelding er en strategisk løgn.

I hvert fald, hvis man spørger Jacob Kaarsbo, der er senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste.

- Jeg tager det med et gran salt, for vi ville ikke høre det politisk udmeldt, hvis offensiven pludseligt går i gang. Men jeg kan jo heller ikke afvise, at det har sin rigtighed, siger han til TV 2.

Gør Rusland "blød" inden et angreb

Ifølge senioranalytikeren er der flere indikationer på, at Ukraine er ved at være klar til et stort modangreb på de russiske invasionsstyrker.

Han peger blandt andet på den seneste måneds mindre ukrainske modangreb omkring den omstridte by Bakhmut samt en række lignende angreb syd for Kherson.

Kort tid efter den ukrainske præsidents udmelding torsdag påstod lederen af den russiske lejehær Wagner-gruppen, Jevgenij Progozjin, da også, at de ukrainske styrker allerede har startet deres forårsoffensiv og er ”delvist succesfulde”.

Samtidig har der været ”bemærkelsesværdigt” meget sabotage i Rusland og russiskbesatte områder de seneste uger.

- Det er nogle forberedende manøvrer, som har til formål at gøre modstanderen blød inden en egentlig offensiv. Og de er intensiveret den seneste måned, siger Jacob Kaarsbo.

Derudover hæfter Jacob Kaarsbo sig ved, at Ukraine ifølge præsidenten har brug for ”lidt mere tid”.

- Det er umuligt at sige, om det betyder to dage eller fire uger. Så jeg ville sige, at han helt bevidst har uld i mund, siger han.

- Det kan godt være, at de lige trækker den

Den tidligere chefanalytiker vil dog ikke helt afvise, at Ukraine stadig kan mangle de sidste forberedelser inden en stor offensiv.

- Den hær, de sender ind i offensiven, er måske den mest komplekst forsynede hær nogensinde med det største antal forskellige våbensystemer, man nogensinde har set i krigshistorien, siger han.

Godt nok tyder meget på, at Ukraine er klar til at bruge den myriade af vestlige våbensystemer, som Vesten har doneret.

Men Jacob Kaarsbo understreger, at der stadig kan foregå meget ”bag tæppet”.

- Det kan godt være, at de lige trækker den lidt for at være endnu mere klar. For eksempel kan der godt være nogle endnu ikke offentliggjorte våbenleverancer, som stadig er på vej, siger han.

På den anden side af fronten ser senioranalytikeren også flere russiske svaghedstegn.

Blandt andet påstod både Jevgenij Prigozjin og Ukraines væbnede styrker, at en russisk brigade var blevet sendt på flugt fra frontlinjen ved Bakhmut.

- Der sidder ukrainerne jo og lurer på, om der vil komme mere af den slags, og hvornår det så er det bedste tidspunkt at angribe, siger Kaarsbo.