Russisk parade på norske Svalbard vækker opsigt og skaber bekymring

Mere end 50 køretøjer, en helikopter og snescootere deltog i russisk 9. maj parade på Svalbard. – Kan være en provokation, siger professor.

I luften hen over den lille arktiske by, Barentsburg, fløj en Mi8 helikopter og i front af paraden kørte den russiske generalkonsul Andrei Chemerilo i en sort Toyota Landcruiser.

Langs den sneklædte hovedvej stod et mindre antal civile og viftede med russiske flag, mens paraden af lastbiler, traktorer og snescootere kørte forbi.

Mindst ti af snescooterne blev kørt af mænd klædt i grønne militærlignende uniformer.

Det kunne ligne Rusland, hvor russerne 9. maj traditionelt markerer sejren over Nazityskland i 2. verdenskrig med store armbevægelser.

Men denne parade fandt sted på norsk jord, flere tusind kilometer fra det russiske fastland.

Og det vækker nu opsigt og bekymring i Norge.

- Kan være en provokation

- Der har aldrig været en sådan markering af sejrsdagen før, siger Kari Aga Myklebost, professor i historie ved universitetet i Tromsø, til norske NRK.

Hun tilføjer, at det kan være et forsøg på ”en magtdemonstration eller det kan være en provokation.”

Paraden fandt sted i Barentsburg – en russiskstyret mineby i det vestlige Svalbard med omkring 500 indbyggere, hvoraf flertallet er russiske statsborgere eller ukrainere fra den østlige Donbasregion, som arbejder for det russiske kulminefirma Arktikugol.

Svalbard er en del af Norge og Barentsburg har den norske postkode 9178.

Men øgruppen er styret af en række særregler reguleret af Svalbardtraktaten. Det indebærer blandt andet, at Svalbard er et demilitariseret område, men også at underskriverne af traktaten – herunder Rusland – har ret til at drive for eksempel minedrift på øgruppen.

Patriotisk koncert

Den norske repræsentant på Svalbard, Lars Fause, siger til den norske avis Dagbladet at markeringen fremstår ”større og med et andet udtryk end tidligere.”

På billeder fra paraden, som både er blevet delt af det russiske mineselskab Arktikugol og det russiske ministerium for Arktis, fremgår det, at alle køretøjer havde printede billeder af sovjetiske veteraner fra 2. verdenskrig på vinduerne.

Den russiske markering i Barentsburg bestod ifølge mediet The Barents Observer også af en patriotisk koncert med deltagere i militæruniformer, der bar St. George bånd, der ofte bruges ved patriotiske lejligheder og symboliserer militær tapperhed.

Forstår negative reaktioner

Det norske udenrigsministerium oplyser, at de var blevet orienteret om, at markeringen ville finde sted, og at de har fulgt den igennem sociale medier blandt andet.

- Der er forsamlingsfrihed i Norge, siger kommunikationsrådgiver i det norske udenrigsministerium Ragnhild H. Simenstad til avisen Aftenposten.

Men hun understreger også, at det er forståeligt, at den russiske parade på Svalbard vækker ”negative reaktioner.”

- Som følge af Ruslands folkeretsstridige krig mod Ukraine har markeringer af Sejrsdagen fået en anden betydning, siger Ragnhild H. Simenstad.

Flere forskere med speciale i sikkerhedspolitik giver udtryk for bekymring over paraden, som blandt andet bliver kaldt ”højst problematisk” og ”ikke for sjov, mens seniorforsker ved Fridtjof Nansens Instituttet Andreas Østhagen tror, at markeringen er blevet tydeligere for at vise patriotisme.

- Det er et tydeligt signal, både til Vesten og til et hjemligt publikum, siger han til NRK.

Det er ikke første gang siden Ruslands invasion af Ukraine, at den russiske generalkonsul på Svalbard har skruet op for den anspændte atmosfære.

På den russiske marinedag, 31. juli 2022, arrangerede han en symbolsk maritim parade i havet ud for den lokale havn, hvor et par mindre fartøjer sejlede forbi pyntet med militærflag.