Afgørende møde i Washington kan diktere landets fremtid
Lykkes det ikke amerikanerne at hæve eller suspendere gældsloftet kan det sende en økonomisk recession ind over landet, vurderer ekspert.
Tirsdag har den amerikanske præsident, Joe Biden, indkaldt til et Big Four Meeting.
Her skal præsidenten forsøge at nå til enighed med de fire tilstedeværende politikere og i særdeleshed republikaneren og formanden for Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, om at hæve det amerikanske gældsloft.
Det var egentligt forventet, at hele problemstillingen omkring gældsloftet var noget, der i ro og mag kunne diskuteres hen over sommeren.
Men 1. maj meddelte finansminister, Janet Yellen, at landet ud fra bedste skøn ikke vil være i stand til at fortsætte med at opfylde regeringens gældsforpligtelser fra begyndelsen af juni, hvis ikke gældsloftet hæves eller suspenderes inden da.
Finansministeren advarer, at det potentielt allerede kan blive en realitet 1. juni, og det betyder ifølge abc news, at der kun er otte arbejdsdage, hvor både senatet og Repræsentanternes Hus er samlet, til at finde en løsning.
Bolden ligger hos Kevin McCarthy
Hos republikanerne, er der en stor modvilje for at hæve gældsloftet. Derfor skal Joe Biden komme med store indrømmelser i form af besparelser på de offentlige budgetter, hvis det skal lykkes.
Det mener Mads Dalgaard Madsen, der er forhenværende indenrigspolitisk rådgiver for den danske ambassade i Washington.
Modviljen kommer især til udtryk i Repræsentanternes Hus, hvor republikanerne har flertal.
- De (Republikanerne i Repræsentanternes Hus, red.) vedtog et lovforslag i slutningen af april, som var republikanernes forhandlingsoplæg til det her. Det var fuldstændig utopisk, siger Dalgaard Madsen.
De indrømmelser, som forslaget lægger op til, vil reelt set være en tilbagetrækning af nærmest alle Joe Bidens politiske resultater. Det har Det Hvide Hus allerede afvist.
Derfor skal der findes en ny løsning, og her har Kevin McCarthy, som formand for Repræsentanternes Hus, en afgørende rolle.
Skakbrættet står bare lidt anderledes den her gang. Det er første gang, trumpisterne har magt helt ind i Washington
Mads Dalgaard Madsen
Især efter den republikanske senator og minoritetsleder i Senatet, Mitch McConell, tidligere på ugen meldte ud, at han ikke vil blande sig, som han gjorde i 2011, hvor han i 11. time reddede Obama-administration fra en lignende situation.
Kevin McCarthy skal nu finde en løsning med Joe Biden, men samtidig skal han vise sit politiske bagland, at han kan udnytte situationen til at få opfyldt så mange punkter på den republikanske ønskeliste som muligt.
Præsidentens opgave
Ifølge Mads Dalgaard Madsen har Joe Biden ét mål med mødet i morgen.
Han skal adskille eventuelle indrømmelser til republikanerne med gældsloftet.
Det må nemlig ikke se ud som om, at han bukker under for presset og giver republikanerne besparelser på de offentlige budgetter i bytte for en aftale om gældsloftet.
- Hvis det lige pludselig hedder sig, at man kan få alle mulige indrømmelser ved at tage USA's kreditværdighed som politisk gidsel, så bliver det et politisk kaos, siger Mads Dalgaard Madsen.
Derfor skal det lykkes for Biden at overbevise republikanerne om at hæve gældsloftet for besparelser hen ad vejen.
Det kan ifølge Mads Dalgaard Madsen udmønte sig i en kortere suspendering af gældsloftet indtil september, hvor finansloven skal forhandles, og hvor Biden så må indfri nogle af de republikanske ønsker.
Uheldigvis for præsidenten har Kevin McCarthy ifølge Dalgaard Madsen den præcis omvendte opgave. Han skal vise sit republikanske parti, at han bruger gældsloftet til at sikre de store indrømmelser.
Usikkerhed om hvorvidt en aftale lander
De fire store politikere, der er blevet kaldt til møde med præsidenten, forventes at holde et pressemøde efter dagens møde. Her vil de amerikanske markeder holde øje med, hvorvidt de to partier er kommet nærmere hinanden.
Hos Nordea følger man også situationen tæt.
- Det er klart, får man en dårlig melding efter mødet, så vil det skabe nervøsitet i markedet, siger Josephine Cetti, der er chefstrateg ved Nordea.
Alligevel er man i Nordea stadig fortrøstningefulde omkring, at det lykkes at lande en aftale.
- Vores hovedscenarie er, at de finder en løsning. Det bliver i sidste øjeblik, og der kan godt komme noget turbulens, hvis vi ikke ser fremskridt uge efter uge, men det er i alles interesse at løse det her, siger Josephine Cetti.
Mads Dalgaard Madsen er ikke lige så overbevist om, at de amerikanske politikere vælger den rationelle vej.
Han frygter, at en stor del af republikanerne ikke forstår alvoren af en eventuel gældskrise.
Især i den del af partiet, som er kommet ind med Donald Trump og egentlig er blevet valgt ind til at gå imod det føderale USA, den såkaldte swamp i Washington.
- Skakbrættet står bare lidt anderledes den her gang. Det er første gang, trumpisterne har magt helt ind i Washington, siger Dalgaard Madsen.
Kan få alvorlige konsekvenser
Skulle det gå så vidt, at USA når sit gældsloft, så vil det få vidtrækkende konsekvenser både nationalt og globalt.
- Hvis de først bliver ude af i stand til at betale sin gæld tilbage, så er det en rigtig alvorlig situation. Det vil skabe uro på de globale finansielle markeder, siger Josephine Cetti.
Mads Dalgaard Madsen ser også store udfordringer, hvis det ikke for lykkes Joe Biden at lande en aftale.
- Der vil blive sat spørgsmålstegn ved USA's evne til at tilbagebetale gæld, siger Dalgaard Madsen.
Det vil betyde, at det bliver dyrere for USA at låne penge, hvilket vil forplante sig gennem det finansielle system og i sidste ende lande hos den almindelige amerikaner, der vil opleve, at deres renter også stiger.
- Så har du lige pludselig en finansiel krise i USA, hvor boligmarkedet går rabundus, og folk ikke kan tilbagebetale alle mulige former for gæld, siger Mads Dalgaard Madsen.
Det vil i sidste ende være starten på en økonomisk recession, hvis omfang i høj grad vil styres af, hvor længe USA er om at løse gældsloftsproblematikken, vurderer den forhenværende indenrigspolitiske rådgiver.
En stor usikkerhed omkring den finansielle situation i USA vil også påvirke det globale marked. Især hvis der stilles spørgsmål om sikkerheden af investeringer i de amerikanske statsobligationer.
- Stort set alle andre aktiver i det globale finansielle system er risikovurderet ud fra en amerikansk statsobligation. Hvis der bliver sat spørgsmålstegn ved den, så skal man revurdere risiko i hele det globale finansielle system, forklarer Mads Dalgaard Madsen.