Den moderne russiske hær er "nærmest forsvundet", hævder USA

Krigen i Ukraine har "pillet glansen af" verdens opfattelse af det russiske militær, mener forsvarslektor.

Det tog Rusland 20 år at modernisere landets militær efter sovjettiden, men det tog kun 14 måneder at ødelægge det igen.

Alt det, russerne havde, har de sådan set klattet væk

Claus Mathiesen, lektor ved Forsvarsakademiet

Det mener i hvert fald direktøren for USA's militære efterretningstjeneste (DIA), general Scott Berrier.

- Omorganiseringen, som det russiske militær foretog i begyndelsen af 00'erne, betød, at det var stærkere og hurtigere i forhold til hærens tilstand i sovjettiden, skriver han blandt andet i en ny trusselsvurdering.

- 2022 var ikke noget godt år for det russiske militær (..) Ruslands moderne hær er ganske enkelt væk.

Et "særligt farligt sted"

Siden krigens begyndelse 24. februar sidste år har det russiske forsvar ifølge den amerikanske trusselsvurdering mistet stort set alt dets moderne militære isenkram.

Derfor mener generalen heller ikke, at Rusland på nogen måder er i stand til at kæmpe store krige igen før om mange år.

Det skyldes foruden manglen på moderne isenkram, at hæren er dybt afhængig af landets reservestyrker.

Alligevel beskriver Scott Berrier, hvordan verden i hans optik lige nu står over for "et særligt farligt sted", når det gælder Rusland.

- Putin leder ikke efter nogen udvej lige nu, og Moskva har gjort det tydeligt i offentligheden, at man er fast besluttet på at opnå sine mål i Ukraine ved hjælp af militæret, skriver han.

Uden militære leverancer fra eksempelvis lande som Iran bliver det dog svært for russerne at fortsætte offensiven i nabolandet, lyder analysen.

Har "klattet det væk"

Spørger man Claus Mathiesen, lektor ved Forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattaché i blandt andet Ukraine, er der noget om snakken.

Ifølge ham er det rigtigt vurderet, at Ruslands tropper er "virkelig nedslidte", særligt når det kommer til enhver moderne materiel.

- De er jo gået fuldkommen i stå. Vurderingen lyder, at de russiske styrker faktisk ikke engang har kapaciteten til at indlede flere offensiver, men kun kan forsvare de erobrede områder, siger Claus Mathiesen.

- Alt det, de havde, har de sådan set klattet væk, siden de startede krigen.

Byggede militæret op efter 2008

Rusland forlod afslutningen på Den Kolde Krig og Sovjetunionens opløsning som taberne, når det gjaldt arven af sovjetisk militært gods.

Resten af verden fik billedet af et militær, der "sejlede sin egen sø fuldstændig", fortæller Claus Mathiesen.

Siden brugte den russiske regering store dele af 90'erne og 00'erne på at opbygge landets militær, så det i 2008 kunne gå ind i Georgien.

Her slog det russiske militær godt nok de georgiske styrker, men det på en måde, der var "meget lidt imponerende" – de måtte eksempelvis bruge mobiltelefoner, fordi de gamle, sovjetiske kommunikationssystemer ikke fungerede.

Krigen i Georgien førte til selvransagelse i det russiske militær, og da russiske styrker i 2014 indtog den ukrainske Krim-halvø var det med en lang række militære reformer i ryggen.

Soldaterne var pludselig uden sovjetuniformer, havde moderne våben med sig og "virkede i det hele taget utroligt disciplinerede".

- Det gav indtrykket af et meget professionelt militær, siger Claus Mathiesen.

Ifølge lektoren tyder det nu på, at invasionen af Ukraine har vist sig at være for stor en mundfuld for selv det professionelle militær, der viste sig på Krim for snart ti år siden.

- Vi må bare erkende, at krigen i Ukraine i vid udstrækning har pillet lidt af glansen af den opfattelse, vi havde af de russiske militærreformer, siger Claus Mathiesen og fortsætter:

- Tingene har simpelthen vist sig ikke at virke, som vi troede.