Kroning af kong Charles III

Omstridt prins forsvandt: - En lille ydmygelse oven i ydmygelsen

Prins Harry var ikke med på balkonen, da det nye kongepar og familien traditionen tro hilste på de tusindvis af fremmødte tilskuere.

Der har været spekuleret meget i, hvilken rolle det britiske kongehus' sorte får ville spille til dagens kroning af landets nye konge og dronning.

Luften har den seneste tid været kold mellem kongehuset og kong Charles' yngste søn prins Harry, der er flyttet til Californien sammen med konen hertuginde Meghan og parrets to børn.

Og efter dagens kroningceremoni ser det ud til at prins Harry og familien for alvor er ude af varmen i den britiske kongefamilie.

Skår i kongehusets image

Prins Harry har mildest talt været i vælten for sine kritiske udtalelser om kongehuset. Han og konen, tidligere skuespiller hertuginde Meghan, trak sig i 2020 som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus.

Siden har de flere gange udtalt sig offentligt om det britiske kongehus og bruddet med institutionen - i knap så flatterende vendinger.

Det har skabt skår i kongehusets image.

Og det kunne ses ved dagens kroningsceremoni - en historisk begivenhed og den første af sin slags i 70 år.

Familien blev hjemme

At luften mellem parterne er kold ses først og fremmest af det faktum, at prins Harry deltog i dagens festligheder alene.

Prins Harry er netop ankommet i kirken. Han ankommer uden sin hustru og to børn, der er hjemme i Californien. Video: TV 2 NEWS

Hertuginde Meghan blev hjemme i Californien med parrets børn Archie og Lilibet.

- Der bliver spekuleret i, om det er bevidst, at man har lagt kroningen på sønnen Archies fødselsdag, da det giver Meghan en undskyldning for at blive hjemme og giver Harry en mulighed for at sige, at han må smutte efter arrangementet, fortæller Birgitte Borup, udlandsredaktør på Berlingske.

Prins Harry ankom derfor alene, og fulgtes med sine kusiner – prins Andrews to døtre, prinsesse Eugenie og prinsesse Beatrice.

Tilbagetrukket rolle

Modsat andre medlemmer af kongefamilien var der ikke meget pomp og fragt over prins Harrys helt almindelige jakkesæt. Han var hverken iført kåbe eller militæruniform - på trods af at han har gjort karriere i hæren i et årti inklusiv to ture til Afghanistan.

Heller ikke placeringen i kirken bar præg af, at det var kongens søn.

Prins Harry sad ikke forrest sammen med sin storebror og familien. Derimod sad han på tredje række - bag sin faster prinsesse Anne, der bar en hat med en stor rød fjer ovenpå.

Et faktum, som medierne dagen igennem har bemærket:

- Han kunne intet se og måtte sidde og strække hals. Det bliver tolket som en lille ydmygelse oven i ydmygelsen, fortæller Birgitte Borup.

Kørte hurtigt væk

Efter selve kroningceremonien ventede den traditionelle balkon-tur, hvor kongefamilien trådte frem og hilste på de tusindvis af ventende tilskuere.

I tiden op til kroningsdagen har der været spekuleret en del i, hvorvidt prins Harry og prins Andrew, der ligeledes er ude i kulden, ville være med på balkonen.

Men kort efter den formelle ceremoni i Westminster Abbey blev prins Harry spottet sætte sig ind i en BMW og køre væk.

Og da kongeparret kort tid senere kørte i guldkaret til Buckingham Palads flankeret af både prins William og familien og prinsesse Anne, var prins Harry heller ingen steder at se.

Nu kører kong Charles og dronning Camilla tilbage til Buckingham Palace. Video: TV 2 NEWS

Blev væk

Af den grund var det næppe overraskende, at prins Harry ikke trådte ud på balkonen sammen med kongeparret og resten af familien for at vinke til de fremmødte.

På balkonen var blandt andre prins William og prinsesse Kate samt parrets tre børn, prins George, prinsesse Charlotte og prins Louis. På balkonen var også kongens bror og søster prins Edward og prinsesse Anne.

Nu ankommer resten af familien. Video: TV 2 NEWS

Men hverken kongens sidste bror, prins Andrew, eller yngste søn, prins Harry, var altså med.

- Det var et meget tydeligt tegn. Folk kunne se med egne øjne, at han har en helt anden status nu, fortæller Lotte Mejlhede, TV 2's korrespondent, der var tilstede ved dagens begivenheder.

Ude af varmen

At prins Harry og prins Andrew ikke var med kan skyldes, at de ikke længere er såkaldt working royals, altså at de ikke længere er en arbejdende del af den royale familie.

Hvem der står på balkonen og hvem der ikke gør, siger noget om, hvem der er inde i varmen, fortæller Birgitte Borup:

- At Harry ikke var med vil blive set som en manifestation af, at han nu formelt har forladt kongehuset.