Putins vigtigste dag nærmer sig - og Ukraine forudser erobringsplaner

Sidste år pegede eksperter på, at Putin gik efter krigssejr inden 9. maj. I år er forudsigelsen mere beskeden.

Endnu engang spiller Bakhmut en af krigens hovedroller, og ifølge Ukraines viceforsvarsminister, Hanna Maliar, har Rusland nu planer om at erobre byen inden 9. maj.

- Vi ser dem (russerne, red.) nu hente soldater fra hele frontlinjen, hvor Wagner-soldaterne har været. De sender dem i retning af Bakhmut, siger Hanna Maliar fredag til ukrainsk tv ifølge Reuters.

Og skulle den ukrainske forsvarsminister få ret, er det bestemt ikke dårligt nyt for Ruslands præsident, Vladimir Putin. For netop 9. maj er ingen tilfældig dato.

Russernes ”jul”

Dagen, der i Rusland kaldes 'Sejrsdagen', markerer russernes sejr over Nazi-Tyskland under Anden Verdenskrig i 1945 og har enorm symbolsk betydning i Rusland.

Det er russernes ”jul”, som Niels Bo Poulsen, der er chef for Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet, beskriver det.

- Det er den vigtigste dato overhovedet. For Putin har brugt Anden Verdenskrig til at bygge hele sin fortælling op om, hvem Rusland er, siger han til TV 2.

Putin vil på podiet med sejr

Dagen markeres med gigantiske parader og militære opvisninger i gaderne og er derudover en dag, hvor Putin – med sin befolknings opmærksomhed i sin hule hånd – hellere end gerne vil præsentere triumfer fra slagmarken.

- Det er selvfølgelig rarest for Putin at gå på podiet med en eller anden form for sejr, siger Niels Bo Poulsen, der beskæftiger sig med både russisk indenrigs- og udenrigspolitik.

Sidste år pegede flere eksperter da også på, at Putin gik efter en krigssejr inden 9.maj.

Det skete som bekendt ikke, og ifølge Niels Bo Poulsen har Putin heller ikke i år mange triumfer at trække op af hatten. Samtidig har Rusland ifølge eksperten heller ikke mange muskler til at igangsætte nye, store indsatser, som kan bære frugt inden fejringsdagen.

- Men Bakhmut er et sted, hvor Rusland – selvfølgelig med en masse forbehold – har muligheden for en sejr, fordi de der har haft gradvis fremgang, siger han.

Den ukrainske viceforsvarsminister er da heller ikke i tvivl om sin egen spådom for de russiske erobringsplaner.

- Russerne er tilhængere af symbolik, og deres vigtigste, historiske sagn handler om 9. maj. Derfor har de som klart mål at tage kontrol over Bakhmut inden denne dato, siger Hanna Maliar.

En vred Wagner-leder

Viceforsvarsministerens udmelding kommer som reaktion på en udtalelse fra Jevgenij Prigozjin, lederen af den berygtede russiske lejehær Wagner-gruppen.

Tidligere fredag sendte han i videoformat en opsang til den russiske regeringselite og truede med, at han 10. maj – altså dagen efter fejringen - vil trække sine soldater ud af Bakhmut, hvis der ikke snart ankommer mere hjælp.

- Hvor er ammunitionen? Blodet er stadig friskt. De er kommet her frivilligt og dør, så I kan sidde som fede katte i jeres luksuskontorer, råber Prigozjin, mens han står foran døde Wagner-soldater.

Lederen af Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, kom torsdag med endnu en opfordring til det russiske styre i Kreml om at tilføre mere ammunition til lejehæren. Video: TV 2 NEWS

Freder fejringsdagen

Spørger man TV 2-korrespondent Uffe Dreesen, der i en årrække har beskæftiget sig med både Rusland og Ukraine, har Wagner-lederen længe været frustreret over manglende ammunition.

10. maj er dermed Prigozjins sidste, desperate ultimatum, vurderer korrespondenten, og datoen er ikke tilfældig.

- Han siger nok 10. maj, fordi vi 9. maj har den store fejring af Ruslands sejr over nazisterne under Anden Verdenskrig. Det er en meget vigtig dag i russernes propaganda, så den vil han ikke ødelægge, siger han.

Skulle det lykkes russerne at erobre Bakhmut inden 9. maj, er det ganske vist en gave til Putin og hans tale 9. maj, siger Niels Bo Poulsen.

- Men det vil ikke være en særlig imponerende sejr, når man kigger i det store billede eller sammenligner med russernes tabstal, siger han.

Sabotage på dagsordenen

Niels Bo Poulsen er ikke i tvivl om Putins evne til at tale sejre større, end de reelt er. Men eksperten tror især, at præsidenten vil spille på andre faktorer end resultater fra slagmarken, når han denne 9. maj taler til sin befolkning.

Nemlig de sabotageaktioner, der har været i Rusland og russiskbesatte områder de seneste to uger.

Herunder angrebet mod regeringskvarteret Kreml, som ingen endnu har taget ansvaret for.

- Uanset hvem der står bag de forskellige angreb, er det ikke uvelkomment for Putin. For han kan bruge det til at skabe en fortælling om et Rusland i forsvarskamp, siger Niels Bo Poulsen.