Briter er vrede over dyr kroning af kong Charles

Særligt de unge briter har svært ved at se idéen i at afholde en storslået kroning i en tid med høj inflation og historisk krise i Storbritannien.

Der er lagt op til den helt store fejring, når kong Charles lørdag skal krones i Storbritannien.

Udgifterne i forbindelse med kroningen forventes at løbe op i 100 millioner pund – svarede til 850 millioner danske kroner. Og for det får briterne tre dages fejring med koncerter, fester og storslåede parader.

Men kroningen står i skarp kontrast til den økonomiske krise i Storbritanninen, og langt fra alle briter er derfor lige begejstrede for, at der kastes millioner efter ceremonien.

For som Unab Ali, der er tandlægestuderende i London, siger, så kæmper mange briter i øjeblikket med at betale deres regninger.

- Så det er lidt nedslående at se på tv, at så mange ressourcer og penge bliver givet til den familie, og det føles ikke, som om de giver noget tilbage, siger Unab Ali til TV 2.

Krisen ingen kroning kan overskygge

Kroningen finder sted på et tidspunkt, hvor Storbritannien er ramt af den højeste inflation i årtier, og sundhedsvæsenet står midt i en massiv krise, der har ført til, at medarbejdere i månedsvis har strejket for at få bedre løn.

Og det kan selv en kroning – med alt den kan trække af guld og juveler – ikke overskygge. Det fortæller TV 2s Lotte Mejlhede, der befinder sig i Storbritannien for at dække kroningen.

- Der er rigtig mange mennesker, der synes, at det er forkert at bruge så mange penge på kroningen, når de står i en historisk krise, siger Lotte Mejlhede.

Hun forklarer, at der blandt befolkningen er stor sympati for det strejkende velfærdspersonale, og at det ikke er mere end tre dage siden, at gaderne var fyldte med strejkende ambulancefolk og skolelærere.

- Det gør, at særligt de unge synes, at feltet mellem hverdagslivet og det, som de opfatter som en ekstravagant forestilling for at sætte en krone på en konge, er for stort og ikke hører sig hjemme, siger hun.

Upopulær hos de unge

I en ny måling, som BBC har fået foretaget, kan man se, at kong Charles især har store udfordringer med at vinde opbakning fra netop de unge.

I målingen har BBC spurgt, om kong Charles er ude af trit med den britiske befolknings hverdag. Her svarer 50 procent af de 25-49-årige, at han er "ude af trit" med befolkningen, mens kun 20 procent svarer, at han er i trit med befolkningen.

- Kong Charles har en kæmpe rolle i at få de unge ind i varmen igen. For du er jo konge for folkets nåde, og når dele af befolkningen er ligeglade eller føler en form for ligegyldighed, så er det et problem, og det er der, vi er på nuværende tidspunkt, siger Lotte Mejlhede.

Da hun for nylig var ude at besøge en gymnasieklasse og spurgte til deres holdning til monarkiet, var der kun 1 ud af 25 elever, der bakkede op om kongehuset.

- Resten var enten stærkt skeptiske og syntes i hvert fald, at kongehuset skulle reformeres. Nogle af deres argumenter var, at det var ude af trit med ikke bare tiden, men også folks hverdag, siger hun.

Blandt eleverne var der også nogle, som skulle ud at demonstrere mod kongehuset lørdag, fortæller korrespondenten.

Selvom Lotte Mejlhede oplever, at der er en voksende skepsis mod det britiske kongehus, så betyder det dog ikke, at alle er ligeglade, siger hun.

Kroningen vil stadig tiltrække millioner, og tusinder af mennesker vil samles på vejen til Buckingham Palace og Westminster Abbey for at overvære den historiske begivenhed.

- Og så vil der også være en masse, der vil sidde derhjemme og se det med familien, og der vil være en masse, der ikke vil gøre det. Men der er stadig en del af den ældre befolkning, der er vilde med kongehuset, siger hun.