Der er "bemærkelsesværdigt" meget sabotage i Rusland lige nu, mener eksperter
Ukraine står sandsynligvis bag flere sabotageaktioner i Rusland som del af en psykologisk krigsførelse, mener Ruslandsekspert Jakob Tolstrup.
Ukraine ser ud til at bruge alle kneb for at sænke moralen hos russerne før en ventet forårsoffensiv, hvor Ukraine vil forsøge at generobre russisk besatte områder.
Det vurderer Ruslandsekspert Jakob Tolstrup, der er lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.
Han henviser til en stribe sabotageaktioner, der har været i Rusland og russiskbesatte områder de seneste to uger.
- Der har været en meget bemærkelsesværdig intensivering af sabotageaktioner med eksplosioner på godstransport, afsporede tog, ildspåsættelse på olielager og energiforsyning i Rusland, siger han.
Det er uvist, hvem der står bag aktionerne. Men ifølge Jakob Tolstrup kan det være Ukraine, som med nålestiksoperationer har indledt en langsom start på den bebudede forårsoffensiv.
Militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen vurderer også, at sabotagen er taget til den seneste tid.
- Det er ikke fuldstændig nyt, at der foregår sabotage. Men sabotagen er blevet mere intens, og den når længere ind i hjertet af Rusland nu. Det er bemærkelsesværdigt, siger han.
Senest er det kommet frem, at Rusland beskylder Ukraine for at stå bag et mislykket attentatforsøg mod den russiske præsident, Vladimir Putin, natten til onsdag ved brug af droner over Kreml i Moskva.
To tog, et oliedepot og strømkabler
Sabotagen de seneste dage omhandler eksempelvis sprængningen af et strømkabel natten til mandag og fundet af yderligere udetoneret sprængstof på en anden elmast i den russiske landsby Susanino lidt syd for Sankt Petersborg.
Det har den lokale guvernør, Aleksandr Drozdenko, fortalt om, skriver The Guardian.
Lidt længere sydpå blev et russisk tog mandag afsporet efter en eksplosion i den russiske Brjansk-region, der grænser op til det nordøstlige Ukraine.
Tirsdag aften lokal tid skete det igen. En ny eksplosion lidt sydøst for byen Brjansk afsporede 20 ud af 70 vogne på et godstog ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.
Og onsdag morgen har en drone sat et russisk oliedepot i brand ved den russiske landsby Volna ifølge Tass.
Dette er blot et udsnit af den seneste tids hændelser, som eksperter definerer som sabotageaktioner.
- Det er især det med togsabotagen, som er interessant. For togene er vigtige for Ruslands logistik til militæret, så det peger ret direkte mod krigen i Ukraine, siger Anders Puck Nielsen.
Flemming Splidsboel, der er Ruslandsekspert og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, har ikke overblik over, om der har været flere sabotageaktioner den seneste tid.
Men han hæfter sig ligeledes ved jernbaneaktionerne.
- Jernbaner er meget sårbare. Det er en udfordring for Rusland, som transporterer meget materiel og tropper via jernbanerne. Og det er forholdsvist simpelt at angribe her – det er jo også, hvad modstandsfolk gjorde herhjemme under Anden Verdenskrig, siger han.
Flemming Splidsboel mener, at det både kan være ukrainske tropper, der står bag. Men det kan også være russere, som støtter Ukraine eller bare er imod krigen.
- Der er trods alt omkring 146 millioner borgere i Rusland. Så der kan naturligvis opstå modstand, bemærker han.
Psykologi og blødgørelse
Jakob Tolstrup mener også, at forskellige mindre russiske grupperinger kan stå bag nogle af sabotageaktionerne.
- Der kan også være tale om samarbejde, hvor russiske sabotagegrupper samarbejder med Ukraine. Men jeg mener, at det mest sandsynlige er, at Ukraine står bag de fleste af de her angreb. Det meste foregår også i grænseområdet tæt på Ukraine, siger han.
Lektoren vurderer, at Ukraine har intensiveret sabotagen i et forsøg på at gøre den russiske ledelse usikker forud for Ukraines længe ventede modoffensiv.
- Man forsøger at stække moralen blandt russerne, som går og venter og venter på en forventet ukrainsk modoffensiv, imens de oplever, at det bliver værre og værre med de her små nålestiksoperationer.
- Jeg tror, at der lægges enormt meget vægt på psykologi og blødgørelse af den russiske kampmoral i den her krigsførelse, siger Jakob Tolstrup.
Om det virker, tør han ikke at svare på. Men han ser tegn på øget usikkerhed øverst i det russiske styre i Kreml.
Russiske medier har eksempelvis fået besked fra den russiske styrelse for kommunikation og medier, Roskomnadzor, på at fremhæve, at Ukraine er blevet fodret med våben fra NATO, og at Ukraine er velforberedt på en offensiv.
- På den måde forbereder Rusland sig på at kunne forklare sig ud af et militært nederlag i Ukraine. Det her kan også bruges til senere at forklare, hvorfor det er en stor succes, hvis det lykkes Rusland at holde stand, forklarer Jakob Tolstrup og tilføjer:
- Det viser, at man er bekymret for, hvordan det bliver modtaget i den russiske befolkning, hvis Ukraine begynder at genvinde territorium.
Desuden har man flere steder i Rusland lagt op til en meget afdæmpet fejring på nationaldagen 9. maj.
Her ses der normalt store militæroptog for at markere årsdagen for Sovjetunionens sejr over Nazityskland under Anden Verdenskrig.
Senest har det russiske styre også skærpet straffen for sabotage, fortæller Anders Puck Nielsen.
Onsdag er syv ukrainske medlemmer af en sabotagegruppe blevet anholdt på Krim-havløen, oplyser den russiske efterretningstjeneste FSB ifølge russiske nyhedsmedier.
Gruppen ville gennemføre større sabotage- og terrorhandlinger på Krim, lyder det.