Florida indfører lov, der giver DeSantis lov til at stille op mod Trump – og samtidig beholde sit job som guvernør

Lovændringen møder kritik, fordi den ifølge demokrater er som skabt til at føre DeSantis direkte ind i Det Hvide Hus.

Florida-guvernøren Ron DeSantis får nu muligheden for at stille op ved det kommende præsidentvalg i USA mod sin republikanske kollega Donald Trump – uden at forlade sit guvernørjob.

Han bliver nødt til at sige op, hvis han vil være præsident. Punktum

Angie Nixon, demokrat

Det sker, fordi delstaten netop har indført en lovændring, der gør det muligt at gå efter præsidentposten og samtidig være delstatens overhoved.

Det skriver flere medier som Politico og PBS.

Loven kræver på nuværende tidspunkt, at enhver, der søger et højere embede og bliver kvalificeret til det, skal forlade den post, vedkommende aktuelt besidder.

Men med den nye tilføjelse gælder lige netop dén regel ikke længere for enhver, der søger enten præsident- eller vicepræsidentposten, og det møder nu massiv kritik fra demokrater, der mener, det er en kynisk måde at føre den 44-årige Ron DeSantis direkte ind i Det Hvide Hus.

Holder borgerne som gidsler

En af dem, der har kritiseret lovændringen, er demokraten Angie Nixon fra byen Jacksonville i den nordlige del af delstaten.

- Han (DeSantis, red.) bliver nødt til at sige op, hvis han vil være præsident. Punktum. Sidst, jeg tjekkede, var det at være guvernør et fuldtidsjob. Det at stille op som præsident kræver et stort stykke arbejde, sagde hun forud for vedtagelsen fredag.

Ifølge demokraten risikerer lovændringen at holde "borgerne i Florida som gidsler" på grund af "blinde og berusede politiske ambitioner".

Men ifølge republikaneren Ralph Massullo, der er for lovændringen, handler den ikke om at give Ron DeSantis en smart adgang til Det Hvide Hus:

- Det her er ikke kun for vores guvernørs skyld. Det er for alle politikeres skyld, har han udtalt.

Fået stikpiller fra Trump

Selv har Ron DeSantis endnu ikke meldt sit præsidentkandidatur på banen.

Men ved midtvejsvalget i november 2022 vandt han stort ved guvernørvalget i Florida, og siden er han blevet omtalt som den tidligere præsident Donald Trumps største rival ved præsidentvalget i 2024 – hvis altså han beslutter sig for at stille op som Republikanernes bud på en kandidat.

Under et besøg i Israel denne uge insisterede Florida-guvernøren dog foran pressen på, at han endnu ikke har besluttet sig.

DeSantis har dog lagt vejen forbi mange vigtige stater såsom Ohio, New Hampshire, Georgia og South Carolina og indsamlet mere end 110 millioner dollars – svarende til 746 millioner kroner – i donationer.

Siden har Donald Trump sendt stikpiller afsted mod guvernøren og blandt andet kaldt det for "skidt for Det Republikanske Parti", hvis DeSantis beslutter sig endegyldigt for at gå efter den absolutte toppost.