Trumps støtter ville bygge grænsemur – nu er de dømt for svindel

Indsamlede millioner skulle bruges til grænsemur, men indsamlerne scorede en del af pengene selv.

Fire af tidligere præsident Donald Trumps trofaste støtter lovede at samle penge ind til præsidentens favoritprojekt – nemlig at bygge en grænsemur mellem USA og Mexico.

Men indsamlingen var et delvist svindelnummer – og onsdag har to af dem fået lange fængselsstraffe, skriver nyhedsbureauet AP.

Da sagen startede, var Donald Trumps tidligere toprådgiver Steve Bannon en af de anklagede. Men han slap for at blive retsforfulgt, da Trump benådede ham få timer før, hans præsidentperiode var slut i januar 2021.

I stedet blev det den nu 41-årige krigsveteran Brian Kolfage, der har fået den hårdeste straf. Han blev idømt fire år og tre måneders fængsel for at have ladet mere end 350.000 indsamlede dollars gå i egen lomme.

Brian Kolfage er et kendt ansigt i USA og var indsamlingens ansigt udadtil.

Han havde et image som en ægte amerikansk krigshelt. Som udsendt af US Air Force i Irak blev han ramt af en raket og mistede begge ben og den ene hånd.

Efter hjemsendelsen skabte han sig et navn som talsmand for politiske emner, der var populære på den amerikanske højrefløj og blandt Donald Trumps støtter.

Blandt andet indsamlingen 'We Build The Wall', der skulle skaffe private midler til at bygge en del af grænsemuren langs grænsen til Mexico.

Det skete i samarbejde med Steve Bannon, der tidligere havde fungeret som en af Donald Trumps nærmeste medarbejdere, og to forretningsmænd.

Penge i egne lommer

De fik indsamlet næsten 25 millioner dollars fra private amerikanere.

Men de indsamlede midler gik ikke kun til grænsemuren.

Mindst en million dollars gik til mændenes privatforbrug – i Brian Kolfages tilfælde til betaling for en båd og en bil – og det var et alvorligt tillidsbrud, afgjorde dommeren i New York onsdag.

- Svindelen handler om meget mere end at snyde en masse bidragsydere. De tiltalte skader os alle sammen ved at ødelægge offentlighedens tillid til den politiske proces, sagde dommeren Analisa Torres, da hun udmålte straffene.

Brian Kolfage selv var fuld af fortrydelse:

- Jeg lovede højt og helligt, at jeg ikke selv ville tjene på indsamlingen. Og det løfte brød jeg. Jeg står tilbage ydmyget af min ringe dømmekraft, sagde han i retten.

Ny sag mod Bannon

Mens Brian Kolfage altså fik mere end fire års fængsel, så fik en anden af de tiltalte Andrew Badolato samtidigt tre års fængsel.

En tredje tiltalt Timothy Shea blev fundet skyldig i oktober, men får først udmålt sin straf i juni.

Steve Bannon kan til gengæld takke sin tidligere arbejdsgiver Donald Trump for, at han slipper for straf.

Han er dog ikke uden for farezonen.

En præsident kan nemlig kun benåde folk, der bliver dømt ved en føderal domstol. Og Steve Bannon har stadig en sag kørende ved det statslige retssystem i New York om samme indsamling – og bliver han dømt her, gælder hans benådning ikke.

I oktober blev han idømt fire måneders fængsel i en anden sag. Her blev han dømt, fordi han nægtede at afgive forklaring i sagen om demonstranters storm på Kongresbygningen i januar 2021.

'We Build The Wall' eksisterer ikke længere. Det lykkedes organisationen at bygge nogle få kilometer grænsemur på privat jord tæt ved grænsen, før sagen om misbrug af de indsamlede penge kom offentligt frem.

Men siden er organisationen blevet lukket.