Udland

Barbie præsenterer dukke med Downs syndrom

Formand for Landsforeningen Downs Syndrom kalder det en "glædelig nyhed".

Det amerikanske legetøjsfirma Mattel, der står bag Barbie-dukken, har tirsdag introduceret en ny dukke med Downs syndrom.

Den nye dukke er en del af Mattels Barbie Fashionistas linje, som har til formål at tilbyde børn forskellige repræsentationer af skønhed og bekæmpe stigmatiseringen omkring fysiske handicap.

- Vores mål er at gøre det muligt for alle børn at se sig selv i Barbie, samtidig med at vi opmuntrer børn til at lege med dukker, der ikke ligner dem selv, siger Lisa McKnight, Mattels vicepræsident, i en erklæring.

Hun tilføjer, at Mattels mål med dukken er at "modvirke social stigma gennem leg."

- Vi er stolte af at introducere en Barbie-dukke med Downs syndrom for bedre at afspejle verden omkring os og fremme vores forpligtelse til at fejre inklusion gennem leg, siger hun.

"Et skridt fremad for inklusion"

I forbindelse med den nyeste Barbie Fashionista siger Mattel ifølge CNN, at virksomheden har arbejdet tæt sammen med Landsforeningen for Downs Syndrom i USA (NDSS) om dukkens form, funktioner, tøj, tilbehør og emballage for at sikre, at den nøjagtigt repræsenterer en person med Downs syndrom.

Den genetiske tilstand påvirker kognitive evner, hvilket forårsager milde til svære indlæringsvanskeligheder og karakteristiske ansigtsegenskaber.

- Dette betyder så meget for vores samfund, som for første gang kan lege med en Barbie-dukke, der ligner dem, siger Kandi Pickard, præsident og CEO for NDSS i en erklæring.

- Denne Barbie tjener som en påmindelse om, at vi aldrig bør undervurdere repræsentationens kraft. Det er et stort skridt fremad for inklusion og et øjeblik, som vi fejrer, lyder det videre.

Møder begejstring

Også herhjemme i Danmark bliver den nye Barbie-dukke mødt med begejstring.

Line Natascha Larsen, der er formand for Landsforeningen Downs Syndrom, kalder det over for TV 2 en "glædelig nyhed".

- Det er så positivt. Børn med Downs syndrom får nu mulighed for at spejle sig i en Barbie-dukke og føle sig repræsenteret, når de leger med dem, siger hun.

Afstemning

Hvad synes du om, at Mattel videreudvikler på den klassiske Barbie?

Hun fortæller, at dette er et vigtigt skridt, fordi det understreger over for børn med Downs syndrom, at de er lige så meget værd som "almindelige" børn.

Men det er ikke bare en god nyhed for børn med Downs syndrom, mener hun.

- Man skal ikke undervurdere, hvor vigtigt dette også er for andre børn, der ved at lege med disse dukker kan lære om diversitet og inklusion. Hvad børn lærer, mens de leger, påvirker også, hvordan de møder andre mennesker senere i livet, siger hun.

Benprotese, kørestol og høreapparat

Mattel har for nylig taget en mere inkluderende tilgang til sit 64-årige ikoniske Barbie-mærke. Men virksomheden har længe mødt kritik for at give piger et forbillede af en kvindelig kropstype med urealistiske proportioner.

I årtier efter sin debut i 1959 fortsatte Barbie-dukker med at være hvide, slanke, blonde, med en meget smal talje, rigelig barm og altid med utroligt høje hæle på fødderne.

Endelig, i 2016, da virksomheden stod over for et faldende salg af dukken, ændrede Mattel Barbie-dukken til en mere realistisk afbildning, ved at gøre de nyere dukker mere inkluderende og forskelligartede i deres udseende.

Barbie blev genindført i fire kropstyper og syv hudfarver med 22 øjenfarver og 24 frisurer. Hendes udvikling fortsatte med Barbie Fashionistas, som kom tre år senere.

Udover den nye dukke med Downs syndrom, har tidligere Barbie Fashionistaer inkluderet en dukke med en benprotese, en med et høreapparat, en anden med kørestol og en dukke med hudtilstanden vitiligo, som får hudpletter til at miste deres pigment.

Symboler og farver

Den nyeste Fashionista-dukke, som Mattel oplyser er blevet godkendt af en læge, introducerer en ny ansigts- og kropsskulptur, der illustrerer kvinder med Downs syndrom, inklusive en kortere krop og en længere torso. Ansigtet har en rundere form, mindre ører og en flad næsebro, mens øjnene er let skråtstillede i en mandelform.

Dens håndflader omfatter kun en enkelt linje, hvilket er en karakteristik ofte er forbundet med personer med Downs syndrom. Personer uden Downs har generelt fire tydelige linjer i hver håndflade.

Den nye Barbie bærer pink benskinner, da nogle mennesker med Downs syndrom bruger lignende skinner til at støtte deres fødder og ankler.

Mattel fortæller, at den nye Barbie-dukkes kjolemønster indeholder sommerfugle og gule og blå farver, som er symboler og farver forbundet med Downs syndrom.

Og dukkens lyserøde vedhængshalskæde med tre opadgående V-formede linjer repræsenterer de tre kopier af det 21. kromosom, som er det genetiske materiale, der forårsager de egenskaber, der er forbundet med Downs syndrom.