For et år siden var besøget utænkeligt - det er et klart signal til Rusland, siger korrespondent

Lotte Mejlhede, TV 2s sikkerhedskorrespondent, kalder Jens Stoltenbergs besøg i Kyiv det næstvigtigste besøg under invasionen.

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, mødtes torsdag i Ukraines hovedstad Kyiv med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

- Lad det være klart: Ukraine hører retmæssigt til i den euroatlantiske familie. Ukraines retmæssige plads er i NATO, sagde Jens Stoltenberg på pressemødet torsdag eftermiddag.

Det skriver Reuters.

Sender klart signal

Lotte Mejlhede, international sikkerhedskorrespondent hos TV 2, mener, at Jens Stoltenberg sender et klart signal til Rusland, når han besøger Ukraine som repræsentant for hele NATO.

- Det er det vigtigste besøg i Ukraine næst efter Joe Bidens, vurderer Lotte Mejlhede.

Efter invasionen af Ukraine i februar sidste år var man fra NATO's side forsigtige med at konstatere, at NATO-landene gennem Ukraine også på mange måder var i krig med Rusland.

NATO-landende signalerede ellers klart, hvilken side de var på, da de både i fællesskab og individuelt gennem donationer af militært udstyr gav støtte til ukrainerne.

Jens Stoltenbergs besøg i Ukraine havde været utænkeligt i starten af invasionen, lyder det fra Lotte Mejlhede.

- Dengang tænkte man, at det kunne få situationen til at eskalere. Nu har man ikke det hensyn længere, siger Lotte Mejlhede.

Zelenskyj regner med NATO

Jens Stoltenberg stod side om side med Volodymyr Zelenskyj og fremhævede særligt på pressemødet, at der fra NATO's side er behov for at åbne op for alliancen med netop Ukraine.

- Nu hvor størstedelen af NATO-landenes befolkninger og størstedelen af ukrainerne støtter vores lands indtræden i alliancen, er det på tide at træffe en passende beslutning, sagde Volodymyr Zelenskyj.

Han lagde vægt på, at der ikke er nogen ”objektive hindringer” for, at NATO kan invitere Ukraine til at blive optaget i forsvarsalliancen.

Jens Stoltenberg lovede ikke et egentligt NATO-medlemskab her og nu, men ifølge Lotte Mejlhede stod han med åbne arme og fortalte, at Ukraine i fremtiden er velkomne.

Rusland er en hindring

Dmitrij Peskov, der er talsmand for det russiske præsidentkontor, sagde tidligere på dagen torsdag, at ét af målene med Ruslands "særlige operation" i Ukraine er at undgå, at landet bliver optaget i forsvarsalliancen NATO. Det skriver Ritzau.

Ifølge Lotte Mejlhede er Rusland gennem invasionen en hindring for Ukraines muligheder for at blive optaget i NATO.

- Det er klart, at jo længere tid, der er krig i Ukraine. Jo længere tid kan et medlemskab blive udskudt, siger hun.

Det var Jens Stoltenbergs første besøg i Ukraines hovedstad, siden Rusland invaderede Ukraine.

- NATO står sammen med jer. I dag, i morgen og så længe, det er nødvendigt, understregede Jens Stoltenberg på pressemødet.