Ukrainske børn i rørende hyldest til dronning Margrethe

Kendt dansk fødselsdagssang har fået en ny tekst i anledning af dronningens fødselsdag. Afsenderen er byen Mykolajiv i det sydlige Ukraine.

Når dronning Margrethe søndag fejrer sin 83-årsfødselsdag, bliver det ikke kun markeret herhjemme.

Godt 1600 kilometer fra Amalienborg har den ukrainske by Mykolajiv lavet en videohilsen i dagens anledning.

Her synger elever fra den lokale musikskole en ny version af den kendte danske fødselsdagssang 'I dag er det Oles fødselsdag...', mens de vifter med danske flag.

Melodien er blevet udstyret med en original ukrainsk tekst, der i anledning af dronningens fødselsdag er blevet forfattet af medarbejdere i bykulturforvaltningen og tv-kanalen MART.

Det oplyser bystyret på Facebook, hvor det har delt videoen, der også viser de ukrainske børn danse ballet, læse bøger, male og tegne.

- Deres majestæt dronning Margrethe. På Deres fødselsdag overbringer jeg hermed de oprigtigste lykønskninger fra alle borgere i den ukrainske by Mykolajiv. Vi ønsker Dem og hele det danske folk godt helbred, lykke, fred, harmoni og velstand, siger byens borgmester, Oleksandr Sjenkevytj, i videoen.

Ifølge bystyret har det også sendt videohilsenen til det danske hof via Danmarks ambassade i Ukraine.

- Så snart der igen hersker fred på ukrainsk jord, vil vi med glæde byde Dem velkommen i vores solrige land mod syd. Deres majestæt, tillykke med fødselsdagen, siger Oleksandr Sjenkevytj.

Læs hele teksten til den ukrainske fødselsdagssang

Vi synger højt i kor i dag – hurra, hurra hurra!

Vi Dem vil fejre med en sang, med højt hurra og festlig klang.

I Danmark skal der lyde disse ord fra os.

Vi ønsker fred på denne jord, mens forår blomstrer op!

Vi ønsker lys og kærlighed og lykke og al herlighed.

Tillykke fra os børn i Ukraines syd

- -

I heltebyen takker vi for venskab, for at stå os bi

For Danmarks venlighed i denne svære tid

I heltebyen takker vi for venskab, for at stå os bi

På Majestætens fødselsdag – hurra, hurra, hurra!

Lad dagen bringe lys og flag på Majestætens fødselsdag

For Danmarks dronning synger vi et højt hurra

Hilsen er tegn på taknemmelighed

Det er ikke tilfældigt, at det er lige netop Mykolajiv, der sender en hilsen til den danske regent.

Mykolajiv er nemlig Danmarks venskabsby i Ukraine.

Det betyder, at vi i Danmark har påtaget os et særligt ansvar for at være med til at genopbygge den sydukrainske by efter krigen.

En "kæmpe, kæmpe, kæmpe opgave", som statsminister Mette Frederiksen (S) udtrykte det, da hun i januar besøgte Mykolajiv sammen med forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj.

- Der er tale om kæmpemæssige ødelæggelser og meget, meget store flygtningestrømme herfra. Men der er også tale om en by, hvor folk begynder at komme tilbage til blandt andet på grund af det arbejde, som Danmark står bag og har engageret sig i, sagde den danske statsminister under besøgt.

Mykolajiv var blandt de første byer, der blev angrebet af russiske styrker, da Rusland sidste år indledte sin invasion af Ukraine.

Danmark har i første omgang afsat 100 millioner kroner til en genopbygningen af byen – et beløb, der ifølge regeringen vil stige.

Video: Mikkel Secher

På Facebook skriver det ukrainske bystyre da også, at fødselsdagshilsenen til Danmarks dronning er lavet "som et tegn på taknemmelighed for den støtte, som Mykolajiv modtager fra det danske folk".

- Vi er hjerteligt taknemmelige for den stærke støtte, som Deres land har givet os i disse vanskelige tider, siger Oleksandr Sjenkevytj i videoen.