Udland

Rumfartøj er sendt afsted på otteårig rejse mod Jupiter

Anden gang var lykkens gang, da rumfartøjet "Juice" fredag eftermiddag blev sendt afsted på mission.

Rumfartøjet "Juice" er fredag eftermiddag blevet sendt afsted på en otteårig rejse gennem solsystemet og med retning mod Jupiter.

Det skete som planlagt klokken 14.15 dansk tid, viser direkte billeder fra Det Europæiske Rumagentur (ESA). Anden gang var dermed lykkens gang for affyringen, som torsdag måtte udskydes med et døgn.

Det ubemandede fartøj blev fredag sendt afsted fra den europæiske rumhavn i Kourou i Fransk Guyana i det nordlige Sydamerika.

De næste otte år skal "Juice" flyve gennem solsystemet og efter planen nå frem til Jupiters måner. Her skal det undersøges, om de iskolde måner kan huse udenjordisk liv i deres store isdækkede have.

Jupiter ligger 628 millioner kilometer fra Jorden. Jupiter er den femte planet i solsystemet set fra Solen. Mellem Jorden og Jupiter ligger Mars.

Jupiter ligger over 1600 gange længere væk fra Jorden end Månen.

Kan være mulighed for liv

Når fartøjet efter planen når frem til Jupiter i juli 2031, skal det bremse og forsøge at ramme gaskæmpens kredsløb.

Herfra skal det fokusere på månerne Europa, Ganymede og Callisto.

Den italienske astronom Galileo Galilei opdagede månerne for over 400 år siden. Længe har de dog ikke været anset for at kunne huse liv.

Opdagelsen af store have med flydende vand kilometer under tykt isdække har dog gjort månerne til lovende kandidater for liv.

Cecilie Sand Nørholm, der er astrofysiker på Planetarium i København, svarede på læsernes spørgsmål under opsendelsen. Det kan du genlæse her.