21-årig anholdt for at lække amerikanske efterretningspapirer

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Hvad sker der? Den 21-årige soldat Jack Teixeira fra Massachusetts blev torsdag anholdt af FBI mistænkt for at have lækket hundredvis af efterretningsdokumenter.

Lækken beskrives som en af de mest alvorlige sikkerhedskrænkelser siden 2013, da flere end 700.000 dokumenter blev offentligt på hjemmesiden WikiLeaks.

21-årig begyndte at distribuere dokumenter i december 2022

Jack Teixeira begyndte ifølge en eklæring, som efterforskere har indleveret til distriktsretten i Boston, Massachusetts, at lægge klassificerede dokumenter på nettet i december sidste år.

Den 21-årige fik i 2021 sikkerhedsclearing på grund af hans it-rolle i det nationale flyvehjemmeværn, oplyses det ifølge CNN i erklæringen.

Ifølge CNN, som citerer flere efterforskningskilder, var Teixeira leder af det chatrum, Thug Shaker Central, hvor de lækkede dokumenter først blev lagt ud.

CNN citerer også myndighedskilder for oplysninger om, at Teixeira en uge før han blev anholdt, brugte sin regeringscomputer til at søge efter ordet "leak" blandt klassificerede efterretningsopdateringer.

Det får efterforskerne til at konkludere, at Teixeira ledte efter efterretningstjenesternes vurdering af, hvem lækket kunne stamme fra, skriver CNN

Jack Teixeira sigtes for på uautoriseret vis at have fjernet, opbevaret og videregivet fortrolige dokumenter og materialer.

Han blev anholdt torsdag af FBI i forbindelse med læk af flere klassificerede amerikanske regeringsdokumenter.

Kun to korte udtalelser fra 21-årig

Den 21-årige Jack Teixeira, der fredag blev fremstillet ved et retsmøde ved distriktsretten i Boston, Massachusetts, talte kun to gange til retten under det korte retsmøde.

Han svarede "ja", da han blev spurgt, om han forstod, at han har retten til at tie. Han bekræftede desuden, at han har udfyldt en blanket, så han han få en forsvarer beskikket af det offentlige.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge CNN råbte en mand i retslokalet "Jeg elsker dig, Jack". Den 21-årige vendte sig ikke om, men svarede "Jeg elsker også dig, far".

Jack Teixeira sigtes for på uautoriseret vis at have fjernet, opbevaret og videregivet fortrolige dokumenter og materialer.

Han blev anholdt torsdag af FBI i forbindelse med læk af flere klassificerede amerikanske regeringsdokumenter.

Retsmøde om fortsat tilbageholdelse på onsdag

Anklagemyndigheden, repræsenteret af Bostons øverste sikkerhedsanklager, Nadine Pellegrini, kræver ved et retsmøde ved distriksretten i Boston, Massachusetts, den 21-årige Jack Teixeira tilbageholdt, mens man afventer en retssag.

Et retsmøde om fortsat tilbageholdelse blev fastasat til onsdag.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Teixiera blev torsdag anholdt FBI i forbindelse med læk af flere klassificerede amerikanske regeringsdokumenter.

21-årig sigtet for at have videregivet fortrolige dokumenter

Den 21-årige Jack Teixeira sigtes for på uautoriseret vis at have fjernet, opbevaret og videregivet fortrolige dokumenter og materialer.

Det kom frem ved et retsmøde ved distriksretten i Boston, hvor Teixeira fremstilles fredag eftermiddag dansk tid, ifølge nyhedsbureauet Reuters og tv-stationen CNN.

Justitsministerium kræver 21-årig tilbageholdt indtil retssag

Det amerikanske justitsministerium kræver ved et retsmøde ved disktriksretten i Boston, Massachusetts, 21-årige Jack Teixeira tilbageholdt indtil en retssag.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Teixiera blev torsdag anholdt FBI i forbindelse med læk af flere klassificerede amerikanske regeringsdokumenter.

Dommer: 21-årig kan få beskikket forsvarer

Den 21-årige Jack Teixeira, der netop nu fremstilles ved distriktsretten i Boston, Massachusetts, er kvafliceret til at få beskikket en forsvarer.

Det siger dommer David Hennessy ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Teixiera blev torsdag anholdt FBI i forbindelse med læk af flere klassificerede amerikanske regeringsdokumenter.

21-årig fremstilles i retten klokken 16 dansk tid

Den 21-årige Jack Teixeira, der torsdag blev anholdt af FBI i forbindelse med læk af flere klassificerede amerikanske regeringsdokumenter, bliver fremstillet ved retten i Massachusetts klokken 10 lokal tid. Det er klokken 16 dansk tid.

Han bliver fremstillet for dommer David Hennnessy ved distriktsretten i Boston, Massachusetts, oplyser retssekretæren til CNN.

Klassekammerater: 21-årig var fascineret af våben

Den 21-årige Jack Teixeira, der torsdag blev anholdt af FBI i forbindelse med læk af flere klassificerede amerikanske regeringsdokumenter, var fascineret af krig, militær og våben, siger den 21-åriges tidligere klassekammerater til CNN.

De fortæller, at Teixeira nogle gange kom i skole i camouflagefarvet tøj og med en "bog på størrelse med et leksikon om våben". Han opførte sig på en måde, der fik hans klassekammerater til at føle sig utrygge.

- Mange var utrygge ved ham. Han var en enspænder, og med sin fascination af krig og våben virkede han frastødende på mange, siger Brooke Cleathero, der gik i klasse med den 21-årige i gymnasiet.

Kina ville i hemmelighed donere våben til Rusland, viser dokumenter

Et yderst hemmeligt dokument fra den 23. februar, som var blandt de lækkede dokumenter, viser, at Kina ville donere våben til den russiske invasion i Ukraine. Noget, som kineserne ellers havde benægtet ved flere lejligheder.

Våbenleverancerne skulle ifølge The Guardian kamufleres som civile varer.

Informationer blev indsamlet via en aflytning af en diskussion i den kinesiske efterretningstjeneste.

På en pressekonference fredag har Kinas udenrigsminister, Qin Gang, dog understreget, at Kina ”ikke vil levere våben til nogen relevante parter i konflikten”.

Rusland undersøger indhold af læk

De russiske myndigheder er i gang med at gennemgå de klassificerede dokumenter, som den 21-årige Jack Teixeira er mistænkt for at have lækket. Det siger Kreml-talsperson Dmitrij Peskov fredag.

- Vi har fokus på at undersøge disse data omhyggeligt, samtidig med at vi vil forholde os kritisk til ægtheden af dokumenterne, siger han ifølge CNN.

Lækage kan få alvorlige konsekvenser for amerikanske kilder i udlandet

I de offentliggjorte dokumenter kan man blandt andet læse om amerikansk spionageallierede, men også informationer, der tyder på, at USA har folk, som rapporterer til dem fra de inderste kredse af den russiske top.

Og lækagen kan få enorme konsekvenser for de involverede. Det vurderer Mikkel Storm Jensen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

- Hvis informationerne betyder, at de pågældende kilder kan genkendes, så bliver de henrettet, siger han til TV 2.

Men det er ikke kun for de personligt involverede, at lækken får betydning. Det kan den også få for det fremtidige efterretningsarbejde.

- Der er kilder, der kommer til at overveje en ekstra gang, om de har lyst til at samarbejde med amerikanerne, når en tilfældig 21-årig "snothvalp" kan få adgang til så højt klassificeret materiale, siger Mikkel Storm Jensen.

Naboerne er overraskede over anholdelse

Den 21-årige Alex Teixeira blev anholdt ved sit hjem i byen Dighton i delstaten Massachusetts af tungt bevæbnede FBI-agenter.

Og i hans lille hjemby kommer anholdelsen som et chok.

Millioner af mennesker har adgang til hemmelige amerikanske dokumenter

Da FBI sidste år fandt klassificerede dokumenter i Donald Trumps Mar-a-Lago-resort, kom det frem, at det faktisk er en ganske stor gruppe mennesker, som er clearet – godkendt – til at læse de allermest hemmelige dokumenter i USA.

I en årlig opgørelse over sikkerhedsgodkendelser, der godt nok var fra 2017, kunne man ifølge CNN læse, at 2,8 millioner mennesker havde en sikkerhedsgodkendelse, 1,6 millioner havde den højere godkendelse til enten "Fortroligt" eller "Hemmeligt" – og 1,2 millioner mennesker havde godkendelsen til "Yderst hemmeligt".

Pentagon advarer forsvarsansatte mod at tilgå klassificerede dokumenter

Det amerikanske forsvarsministerium sendte onsdag en advarsel til ansatte i forsvaret om, at de ikke skulle tilgå følsomme dokumenter fra ubeskyttede hjemmesider.

Det skete ifølge CNN i et memo fra viceforsvarsministeren Kathleen Hicks.

Samtidig advarede Hicks i memoet mod at downloade klassificerede dokumenter fra ubeskyttede hjemmesider, fordi det kan indeholde ondsindede koder, som kan udgøre en cybertrussel.

I memoet blev de ansatte desuden advaret mod at tale med medier eller kongresmedlemmer om hemmelige dokumenter.

Hvordan kunne en menig få adgang til klassificerede dokumenter?

21-årige Jack Teixeira var menig soldat i Nationalgarden i Massachusetts, og derfor har flere også undret sig over, hvorfor en ung mand med hans rang havde adgang til højt klassificerede dokumenter, som ikke umiddelbart havde relevans for hans job.

Men ifølge CNN’s ledende efterretningsanalytiker, John Miller, har mange unge mennesker adgang til denne type dokumenter, simpelthen fordi forsvaret er afhængigt af unge mennesker til at udføre vigtige og hemmelige arbejdsopgaver.

For Jack Teixeiras vedkommende handlede det arbejde blandt andet om at flyve droner i lande som Afghanistan, Irak og Syrien.

- Det betyder, at enheden har brug for en bred vifte af efterretninger, hvis den skal kunne operere i forskellige regioner med flere trusler, siger John Miller.

Tidslinje i sagen om Pentagon-lækagen

Den 21-årige soldat i Nationalgarden Jack Teixera blev torsdag anholdt under mistanke for at have lækket yderst hemmelige dokumenter om blandt andet våbenleverancer til Rusland, amerikansk spionage, russisk indenrigspolitik og krigen i Ukraine.

Her kan du kort se, hvordan forløbet i sagen har været.

6. april begynder de første rygter om en lækage at sprede sig i internationale medier.

7. april kommer det frem, i hvilken Discord-gruppe dokumenterne er blevet delt. Samme dag lukker Discord ned for gruppen og forsøger at slette alle billeder og dokumenter.

11. april italesætter den amerikanske forsvarsminister, Lloyd Austin, første gang sagen. Her siger han, at de ikke er klar over omfanget, eller hvem der står bag.

13. april identificerer New York Times Jack Teixeira som kilden bag opslagene i Discord-gruppen og som soldat i Nationalgarden i Massachusetts. Torsdag aften dansk tid bliver han anholdt af FBI.

14. april ventes det, at den 21-årige skal fremstilles for en dommer, hvor han er sigtet for ulovligt at dele "klassificerede forsvarsoplysninger".

Pentagon vil rydde op, så hemmelige dokumenter ikke er tilgængelige for alle, siger analytiker

Det er ikke første gang, at de amerikanske myndigheder oplever større læk af deres hemmelige dokumenter. Mest markant nok Edward Snowdens dokumenter om den omfattende NSA-overvågning og Chelsea Manning, der gennem Wikileaks lækkede informationer om amerikanske brud på menneskerettighederne i Irak.

I denne omgang virker lækken ikke til at være helt så omfattende, men det er heller ikke sikkert, at vi kender det fulde omfang endnu, vurderer Jacob Kaarsbo.

- Det er tilsyneladende ikke Jack Teixeira, der har villet dele det med offentligheden, så hvem ved, hvad der ellers ligger på servere og internetfora. Det virker dog til, at Washington er klar til at få ryddet op, så denne type dokumenter ikke cirkulerer i alle efterretningsenheder i landet, siger han.

Hemmelige dokumenter deles i unødvendigt store kredse

Hovedudfordringen for det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, er, at dets hemmelige efterretningsdokumenter deles blandt enheder, der slet ikke har brug for at se dem.

Ifølge senioranalytiker ved Tænketanken Europa Jacob Kaarsbo, der selv har en fortid i det danske efterretningsvæsen, er det ikke nok, at man er godkendt til at se forskellige niveauer af hemmelige dokumenter. Der skal være en grund til, at man skal se dem, før man får adgang.

- Man arbejder med need to know, altså at du kun ser de ting, som du har brug for at se for at udføre dit arbejde. Og der er ikke noget, der tyder på, at den lokale enhed af nationalgarden i Massachusetts har brug for at vide noget om Ukraine, siger Jacob Kaarsbo.

Lækage skader USA

Lyn-analyse

Igen er det en ung frustreret mand på et meget lavt niveau, der har adgang til dybt hemmelige oplysninger, som han vælger at fortælle hele verden om. Det rejser igen debatten om, hvorvidt for mange personer i virkeligheden har adgang til fortrolige oplysninger i det amerikanske forsvar. Og så skader det potentielt allieredes lyst til at dele oplysninger med USA, fordi de aldrig ved, om der sidder en 21-årig småsur menig i Pentagon, der lystigt deler ud af hemmelighederne. 

Anholdt i lækagesag forventes sigtet for spionage

Den hovedmistænkte i sagen om læk af fortrolige amerikanske dokumenter, Jack Teixeira, skal fredag dansk tid stilles for en dommer.

- Der skal rejses en sigtelse mod ham, og de fleste forventer, at han blandt andet vil blive sigtet for spionage, siger journalist Anne Hertzum Alling til TV 2.

Desuden skal de amerikanske myndigheder via deres efterforskning nu fastslå, hvor omfattende informationslækket egentlig er. Og hvem der ellers har været med til at dele de fortrolige oplysninger, lyder det.

- Der er en lang efterforskning forude, forklarer Anne Hertzum Alling.

21-årige Jack Teixeira blev torsdag aften dansk tid anholdt af FBI.