Florida forbyder abort tidligt på nær ved voldtægt og incest

Selv om guvernør Ron DeSantis løber en politisk risiko, har han underskrevet omstridt lovforslag om abort.

Florida-guvernør Ron DeSantis har underskrevet et lovforslag, der forbyder abort i den amerikanske delstat efter sjette graviditetsuge.

Det skriver NBC News.

Underskriften blev sat i det skjulte og blev kun offentliggjort via en pressemeddelelse kort efter klokken 23.00 torsdag lokal tid.

- Vi er stolte af at støtte retten til liv og familie i staten Florida, oplyser guvernøren i en erklæring.

- Jeg bifalder lovgiverne for at have vedtaget loven for beskyttelse af hjerteslag, der udvider beskyttelsen af liv, tilføjer han ifølge NBC News.

Meddelelsen kommer, få timer efter at Repræsentanternes Hus i Florida, hvor Republikanerne har flertal, torsdag godkendte det kontroversielle lovforslag.

Lovforslaget blev vedtaget med stemmerne 70 mod 40, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Kun i tilfælde af voldtægt, incest og når morens liv er i fare, kan der gøres undtagelser.

Flest amerikanere støtter abort

Forslaget blev godkendt i delstatens Senat i begyndelsen af april med stemmerne 26 mod 13.

DeSantis ventes at stille op for Republikanerne til det amerikanske præsidentvalg næste år.

At bakke op om strengere abortrestriktioner er dog ikke uden politiske risici for DeSantis, hvis han skulle gå hen at vinde den republikanske nominering foran blandt andre Donald Trump, bemærker Reuters.

Omkring 13 amerikanske delstater forbyder abort efter seks uger eller tidligere. Meningsmålinger har dog konsekvent vist, at de fleste amerikanere støtter abort i de fleste tilfælde.

En meningsmåling fra Reuters/Ipsos viste onsdag, at 43 procent af republikanske vælgere er mindre tilbøjelige til at stemme på en politiker, der støtter at begrænse adgangen til abort.

Det Hvide Hus er kritisk

Det Hvide Hus kritiserer lovforslaget fra Florida i skarpe vendinger.

- Floridas republikanskledede lovgivende forsamling har sendt et ekstremt og farligt nyt abortforbud videre til guvernør Ron DeSantis' skrivebord til underskrift, udtalte pressesekretær i Det Hvide Hus Karine Jean-Pierre i en skriftlig erklæring tidligere torsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Hun tilføjede, at "forbuddet er i strid med fundamentale frihedsrettigheder".

De fleste andre stater i det sydlige USA har allerede forbudt abort tidligt i graviditeten. Derfor er mange kvinder fra det sydøstlige USA rejst til Florida for at få udført indgrebet.

Det sker, efter at USA's Højesteret i juni 2022 omstødte den skelsættende "Roe v. Wade"-afgørelse fra 1973, der gav kvinder ret til fri abort i USA.