Europa står på randen af ny migrantkrise, advarer Italien

Det komplicerer redningsarbejde, at en fiskerbåd med 800 migranter er overfyldt, siger kystvagten i Italien.

Italiens kystvagt kæmper mandag for at redde omkring 1200 migranter fordelt på to både i Middelhavet.

800 af dem befinder sig om bord på en overfyldt fiskerbåd omkring 190 kilometer sydøst for byen Siracusa på det sydlige Sicilien.

Aktionen er "kompleks", fordi der er så mange mennesker om bord, lyder det fra kystvagten.

De resterende 400 mennesker befinder sig om bord på et andet fartøj længere sydpå. Det er omkring 274 kilometer sydøst for Capo Passero, der ligger på den sydligste spids af Sicilien.

Meget alvorligt ifølge korrespondent

Der er meget bekymring i Italien for, at situationen løber løbsk, hvis ikke den italienske kystvagt får hjælp fra EU-landene til at patruljere grænserne.

Italiens regering har blandt andet kaldt Tunesien for en "tidsindstillet bombe", og at situationen i landet snart vil få migranter til at vælte indover Europa, fordi de ikke kan holde styr på deres grænser, forklarer TV 2s korrespondent Eva Ravnbøl.

- De gør alt for at lægge pres på EU og resten af Europa for, at det her skal håndteres fælles europæisk. Meget tyder på, at det her bliver en sommer, som ingen næsten tør se frem imod, for allerede nu er der tegn på, at presset vil blive meget større på Europa, siger hun.

Kystvagten rykker i stigende grad ud til alvorlige tilfælde til søs, hvor migranter er i krise og i druknefare.

- Situationen er højst alarmerende lige nu. De er så pressede, og den italienske kystvagt er igen ude som i de sidste mange måneder og redde folk, som søger til Europa gennem Middelhavet. Det bliver værre og værre og sværere for Italien at håndtere den her situation, siger hun.

Det lægger pres på flere forskellige myndigheder i landet udover kystvagten, herunder de italienske integrations- og immigrationsorganer.

Alarmtjeneste for migranter slår alarm

Telefonlinjen Alarm Phone skriver på Twitter, at personerne om bord på de to skibe er "i panik".

Alarm Phone står bag en tjeneste, hvor migrantbåde i havsnød kan kontakte ngo'en, som så vil alarmere myndigheder.

Søndag skrev tjenesten, at den havde været i kontakt med en kvinde på båden, der var sejlet afsted fra Libyen med 400 mennesker om bord.

Ifølge kvinden er situationen alvorlig.

Kaptajnen er væk, og adskillige mennesker har brug for lægehjælp. Herunder et barn, en gravid kvinde og en person med et fysisk handicap.

Der er i forvejen blevet reddet omkring 2000 migranter i løbet af weekenden.

Sejler fra Nordafrika

Migranterne har nået de italienske kyster, særligt øen Lampedusa, i de seneste dage efter at være rejst over havet i usikre både fra Nordafrika.

Søndag lød det fra den tyske nødhjælpsgruppe ResQship, at mindst to migranter var døde, mens 20 savnedes, efter at en båd sank natten til søndag. Den var på vej fra Tunesien.

Ifølge data fra det italienske indenrigsministerium er der siden begyndelsen af året kommet over 14.000 migranter til Italien.

Det er mange flere end i samme periode sidste år. Der var det 5300, mens tallet lå på 4300 i 2021.

Ifølge Den Internationale Organisation for Migration (IOM) er der i 2023 foreløbigt over 440 døde eller savnede migranter i den centrale del af Middelhavet.

Tunesien beder om hjælp

Hvor det tidligere var Libyen, der var afgangsland for de fleste af de migranter, der flygter fra konflikt og fattigdom i Afrika og Mellemøsten, er det nu blevet Tunesien, som de fleste forsøger at nå til Europa fra.

Langt de fleste af dem sætter kurs mod Italien.

Den italienske premierminister, Giorgia Meloni, advarede fredag om, at antallet af migranter, der søger mod Europa, vil stige markant, hvis der ikke sikres finansiel stabilitet i Tunesien.

Den tunesiske udenrigsminister, Nabil Ammar, sagde i sidste uge, at Tunesien har brug for hjælp i form af penge og udstyr, så landet bedre kan sikre sine grænser.