Briterne mødt med opsigtsvækkende opfordring før "utroligt hård uge"
Der vil blive prioriteret benhårdt i de næste uger, når læger i Storbritannien går på strejke over deres lønforhold.
Der er enormt pres på Storbritanniens sygehuse.
En planlagt strejke blandt yngre læger fra tirsdag morgen til lørdag morgen risikerer nu at gøre situationen langt værre. Det advarer de britiske myndigheder ifølge Sky News, som forklarer, at de yngre læger mener, at deres løn er for lav og ikke har fulgt den økonomiske udvikling i 15 år.
Derfor vil landets sygehuse være nødsaget til at prioritere at behandle de mest akutte patienter, mens strejken står på, og det vil få betydning for noget nær 300.000 mennesker, varsler den britiske sundhedsmyndighed NHS.
- Det bliver en utroligt hård uge. Der vil være 10-11 dage, hvor NHS ikke er i stand til at operere på fuld styrke, siger administrerende direktør i NHS, Matthew Taylor.
Han kommer derfor med en opfordring til briterne om at undgå at komme galt afsted, indtil presset er mindre.
- Prøv at undgå risikabel adfærd, fordi NHS vil ikke være i stand til at yde den pleje, den ønsker at yde.
Den øverste medicinske leder af NHS, professor Stephen Powis, advarer ligeledes om, at der vil være ”umådeligt” stort pres på sygehusene i landet.
Nægter at forhandle
Mens de administrerende organer i Storbritanniens sundhedsvæsen advarer om, at de må udskyde eller aflyse mange behandlinger de næste dage, nægter landets regering at indkalde til forhandlinger med de yngre læger.
I hvert fald ikke før, at lægerne afblæser deres strejker denne uge og i den kommende tid, hvor der er varslet flere arbejdsnedlæggelser.
Lægerne har tilbudt at afblæse alle strejker, hvis regeringen kommer med en håndsrækning i form af et forslag med en ”troværdig” løsning, skriver Sky News. Alligevel har regeringen afvist.
Den britiske opposition kalder det for dybt uansvarligt, at man ikke har ønsket at gå i forhandlinger med lægerne for at undgå krisen.
- Offentligheden har lidt. Vi mener, at man skal sætte sig ned og tale med fagforeninger, lød kritikken fra Labour-politikeren Emily Thornberry mandag.
- Det er blevet værre, det bliver værre, og regeringen lader det vente til sidste øjeblik, tilføjer hun.
Urimelige krav, mener regeringen
Men regeringen afviser kritikken og forsvarer sin afvisende holdning med, at de yngre lægers krav er uhensigtsmæssige og tårnhøje.
Ifølge sundhedsminister Steve Barclay vil kravet medføre en lønstigning på 170.000 kroner om året.
- Dette krav er i brede træk ude af trit med lønstigninger i andre dele af den offentlige sektor i en tid med et betydeligt økonomisk pres på vores land, siger han.
Han anklager desuden lægerne for at planlægge deres strejke, så den skaber flest mulige problemer for sundhedsvæsenet.
NHS har ifølge Stephen Powis forsøgt at tage nogle forebyggende tiltag for at forberede sig på strejkerne, men på grund af det pres, der i forvejen er på sundhedssektoren, bliver det stadig en voldsom opgave at leve op til opgaven.
Han kalder strejken for den "mest forstyrrende" arbejdskonflikt i sundhedsvæsenets historie.