13-årig ukrainsk dreng sat fri efter halvt år i russisk lejr – TV 2 overværede hans genforening med mor
31 børn er sendt tilbage til Ukraine, efter de var blevet bortført til Rusland fra besatte områder.
Tudbrølende omfavnede 13-årige Bogdan lørdag sin mor efter et halvt års ufrivilligt ophold i Rusland.
- Mor, mor, hulkede han.
Ukraine kalder Bogdans sag for kidnapning, og det gælder også de over 19.000 andre sager om ukrainske børn, der ifølge Ukraine er blevet lokket eller tvunget til Rusland under krigen. Dertil kommer anslået 1,5 millioner, som lever i russiskkontrollerede områder.
- Jeg har ikke kunnet sove om natten for tanker om, hvordan jeg skulle få dig tilbage til Ukraine, snøfter Iryna og holder godt fast om sin søn.
Egentlig var hun imod at sende sin søn på to ugers "rekreationstur" til Krim-halvøen i oktober.
Men hun lod sig overtale, fordi hans skole arrangerede turen, og Bogdan gerne ville væk fra de konstante kampe omkring deres hjemby Kherson.
I dag fortryder hun det bittert.
Lærerne "har samarbejdet med Rusland"
Med tårer i øjnene fortæller Iryna hele historien til TV 2s udsendte. Om savnet af sin søn, der ikke kom tilbage efter de to uger.
Bogdans lærer forklarede, at “noget var gået galt”, så de ikke kunne komme hjem – og siden har de kun haft sporadisk kontakt på beskedtjenesten Telegram.
Dagene og ugerne gik, og da Bogdan hoppede op i sin mors arme lørdag, var der gået seks måneder, siden den dag, hun sendte ham afsted med bussen.
Bogdans oplevelse med skolelærere, der pressede og lokkede eleverne afsted, går igen i mange af historierne om de ukrainske børn i Rusland, fortæller Mykalo Kuleba, der er børneombudsmand i Ukraine.
- Vi ved, at der er lærere, der har samarbejdet med Rusland, siger han.
FN kalder deportationerne “krigsforbrydelser”, og den russiske børnerettighedskommissær, Maria Lvova-Belova, er sammen med Ruslands præsident, Vladimir Putin, eftersøgt af Den Internationale Straffedomstol i Haag.
Men selv nægter hun at have gjort noget forkert.
- I januar tog vi fat på at hjemsende børn, der var blevet sent til Krim i oktober til hvile og rekreation, sagde hun på en pressekonference i marts.
Men det bestrider Mykalo Kuleba og de ukrainske myndigheder, der siger, at de intet har hørt fra Rusland om, at de gerne vil sende børn hjem.
I stedet er det Kulebas organisation, Save Ukraine, som finder frem til de børn, der har mulighed for at ringe hjem.
Efter langvarige forhør ved grænsen rejser organisationen ind i Rusland for at dokumentere og overbevise lokale russiske myndigheder om, at børnene skal sendes tilbage til deres familier i Ukraine.
Det lykkes langtfra altid, men indtil videre er knap 100 børn kommet tilbage.
- Jeg er meget vred, og jeg har det meget dårligt over at vide, at halvanden millioner ukrainske børn opholder sig i Rusland eller de russiskbesatte territorier. Hver dag dag bliver de hjernevasket, og om nogle år bliver det svært at få dem tilbage til Ukraine. De vil tro, at Ukraine er deres fjende, siger Mykalo Kuleba.
Mobning og ydmygelse
Bogdan siger, at han i det daglige blev behandlet godt under sit ophold og ikke udsat for russisk propaganda. Men andre børn er vendt hjem med helt andre oplevelser.
- Jeg fik mange trusler, og vi var spærret inde i isolationsrummet i kælderen i fire timer, fortæller Vitalij Vertasj, der kom hjem med en tidligere bus i marts.
- De ydmygede og mobbede mig. Vi blev truet med, at de ville sætte os på børnehjem eller give os til hæren.
Save Ukraine har dog langtfra kontakt med alle de ukrainske børn i Rusland.
Mykalo Kuleba siger, at han har fået beskeder om, at nogle af dem har fået påtvunget russisk statsborgerskab og er blevet bortadopteret som russiske børn.
Efter Bogdans mere end 2000 kilometer lange bustur fra Krim op gennem Rusland og Belarus til Kyiv skal han og Iryna være midlertidigt i Kyiv, hvor de får hjælp til at komme videre.
Men så skal de se sig om efter et andet sted at bo end Kherson, hvor der stadig er daglige angreb fra russiske styrker.
- Jeg ved ikke hvor. Et roligt sted uden larm og uden bomber, siger Bogdan.