Iran sætter kameraer op, så kvinder kan afsløres og straffes

Foruden kameraerne indfører styret nye regler, der giver mulighed for at straffe alle, der ikke håndhæver tørklæde-loven overfor kvinder.

Er du kvinde i Iran og har bevæget dig ud uden hijab, risikerer du fremover at modtage en sms fra det islamiske styre, der advarer dig om de mulige konsekvenser, såfremt du ikke iklæder dig den korrekte, islamiske beklædning jævnfør Irans love.

For regimet er begyndt at opsætte overvågningskameraer, der specifikt skal holde øje med kvinder og ifølge myndighederne "forebygge modstand mod loven om Hijab".

Det skriver nyhedsbureauet Reuters og henviser til en udtalelse udsendt via det statslige, iranske nyhedsbureau Mizan.

Og det nye tiltag kan være en måde at skrue tiden tilbage til før de mange protester, der begyndte i september sidste år, efter 22-årige Mahsa Amini døde i politiets varetægt, fordi hun angiveligt ikke havde båret tørklæde. Det siger forfatter og kandidat i mellemøststudier Shahin Aakjær.

- Flere og flere kvinder begyndte at bevæge sig rundt uden tørklæde, og det blev sværere for regimet at tvinge tørklædet tilbage, men brugen af videoovervågning kan måske gøre netop det. Spole tiden tilbage til før protesterne, siger han til TV 2.

Social kontrol

Jævnfør de iranske sharialove, der blev indført efter revolutionen i 1979, skal kvinder tildække deres hår og bære langt og løstsiddende tøj, der skjuler deres figur. Gør de ikke det, risikerer de anholdelser, bøder og offentlige overfald.

Og med de nye kameraer kommer der et nyt lag af social kontrol, der skal tvinge kvinderne til at indordne sig. Det siger TV 2 korrespondent Simi Jan

- Det er dybt bekymrende, og det store spørgsmål er, hvordan reglerne vil blive håndhævet over for de kvinder, som blot ønsker at leve frit og ikke dø i politiets varetægt, fordi de ikke klædte sig korrekt, siger Simi Jan.

Foruden masseovervågningen var myndighederne også ude med en opfordring til borgere om, at de skal hjælpe med at håndhæve loven overfor kvinder – lige som forretningsdrivende kan straffes og sågar blive lukket ned, hvis de handler med kvinder uden tørklæde, som en viral video viste i sidste uge, hvor to kvinder blev overfaldet i en kiosk.

- Der foregår en magtkamp, som handler om eksistensberettigelse for regimet, og de er ved at finde ud af, om det skal være med vold og magt, ved at tilbyde muligheder, eller lidt af begge dele, siger Shahin Aakjær.

Derfor er der udbrudt protester i Iran

I månedsvis har Iran været præget af store bølger af protester mod det iranske præstestyre.

Det tog fart efter 16. september, hvor 22-årige Mahsa Amini døde efter at være blevet tilbageholdt af det religiøse sædelighedspoliti i Teheran. Hun skulle angiveligt være tilbageholdt, fordi hendes hovedtørklæde dækkede for lidt af hendes hår.

I henhold til Irans sharialove skal kvinder dække deres hår til og bære lange, løsthængende klæder. Hvis påbuddene ikke efterleves, kan det føre til offentlig ydmygelse, bøder og anholdelse.

Myndighedernes forklaring på dødsfaldet var et "pludseligt hjertestop", men ifølge flere meldinger blev hun slået i hovedet med knipler og fik hovedet slået mod en af politiets biler. Ifølge Mahsa Aminis familie var hun sund og rask.

Under hendes begravelse tog kvinder deres hijab af og protesterede i kor mod præstestyret. Det har siden spredt sig, hvor kvinder sætter ild til deres hijab og klipper deres hår af.

Der har samtidig været mange videoer og meldinger om, at sikkerhedsstyrker har skudt med tåregas og skarpe skud mod demonstranter og tæsket dem knipler.

Mange tusinde iranere er blevet anholdt som følge af protester.

I november sidste år udstedte præstestyret den første dødsdom over en demonstrant, og ifølge BBC er fire blevet henrettet siden december.

En ny ild

Episoden i kiosken endte med, at de to kvinder blev anholdt, det samme gjorde overfaldsmanden, mens kioskejerne fik en advarsel.

Og styret har efterfølgende også været ude at tage afstand til overfaldet og understreget, at man ikke ønsker nogen former for vold. Men ifølge Simi Jan så risikerer regimet netop med de nye tiltag, at der kommer flere uroligheder.

- De her kvinder sætter allerede deres liv på spil ved at gå uden tørklæde. At der kommer flere regler, der skal undertrykke dem, vil næppe afholde dem fra at fortsætte. De har intet at miste, og derfor risikerer de alt, siger TV 2 korrespondenten.