Rusland kan mobilisere 400.000 til ét sidste angreb, advarer Putin-rådgiver

Dmitrij Suslov mener, at Vesten deler en ”falsk” fortælling om, at Rusland har forsøgt og mislykket en vinteroffensiv i Donbas-regionen.

Ukraine står uden tvivl på tærsklen til en større offensiv. Det siger Dmitrij Suslov, der er rådgiver for den russiske regering, i et interview med den italienske avis Corriere della Sera.

Offensivens hovedmål vil sandsynligvis værre at nå Det Azovske Hav og afskære forbindelsen mellem de russiske tropper i det sydøstlige Ukraine og Krim-halvøen, mener han.

Begge dele stemmer fint overens med flere vestlige analytikeres forventning til en snarlig ukrainsk modoffensiv.

Men Dmitrij Suslovs forvarsel rummer også en advarsel til Ukraine.

For hvis succesen udebliver på slagmarken, er Rusland klar til at udnytte situationen, lyder det fra rådgiveren, der også er vicedirektør for Center for Europæiske og Internationale studier ved handelshøjskolen HSE i Moskva.

- Hvis Kyivs offensiv slår fejl, vil Vesten løbe tør for våben, og på det tidspunkt vil Rusland kunne mobilisere 400.000 mænd til et sidste angreb, siger Dmitrij Suslov.

I begyndelsen af året lød det fra ukrainske efterretninger, at præsident Putin forberedte endnu en stor mobilisering af 500.000 mand.

Det står ikke klart, om det er de mænd, Dmitrij Suslov hentyder til.

"Falsk" fortælling om mislykket offensiv

Udover at Vesten ifølge Dmitrij Suslov vil begynde at løbe tør for våben at donere, mener han også, at interessen for ukrainernes sag begynder at falde.

Det bringer han ingen dokumentation for, men fremhæver næste års præsidentvalg i USA, som han mener kan få betydning for lysten til at støtte den ukrainske forsvarskamp med amerikanske dollars.

Det eksempel kan godt vise at holde stik. For mens der stadig er opbakning til Ukraine i den amerikanske kongres, er der røster i Det Republikanske Parti, som vil sætte en stopper for donationerne.

Et stigende antal republikanske vælgere mener også, at USA giver for meget til Ukraine.

Og deres i øjeblikket foretrukne præsidentkandidat frem mod valget i 2024, Donald Trump, har mere end antydet, at han ikke er interesseret i at fortsætte støtten.

Dmitrij Suslov mener desuden, at Vesten deler en ”falsk” fortælling om, at Rusland har forsøgt og mislykket en vinteroffensiv i Donbas-regionen.

Her har Rusland ifølge vestlige eksperter og efterretninger lidt enorme tab ved at sende dårligt uddannede og dårligt udrustede soldater ind som kanonføde uden at gøre væsentlige fremskridt.

Mange af dem var reserver fra den seneste store mobilisering af 300.000 russiske mænd.

Straffefanger mod regulære tropper

Det fik forleden den britiske efterretningstjeneste og en dansk militæranalytiker til at konkludere, at Ruslands vinteroffensiv har slået fejl.

- Hvis ikke Rusland har mere at skyde med, end de har vist frem til nu, så har der ikke været så meget offensiv over det, som de havde håbet på, sagde Alexander Tetzlaff, der er major i Forsvaret og analytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet, til TV 2.

Men ifølge Dmitrij Suslov var vinterens offensiv ”ikke et fuldskalaforsøg”, men blot et ”øget pres uden massiv brug af tropper på jorden”.

- Lad os også huske, at Rusland stadig bruger straffefanger, mens Ukraine bruger regulære tropper, siger han med henvisning til den private lejehær Wagner-gruppen, som længe har rekrutteret i russiske fængsler, siger han Corriere della Sera.

De russiske lejesoldater har længe kæmpet en blodig kamp for at erobre byen Bakhmut i Donbas-regionen.

Men selvom Wagner-gruppens leder, Jevgenij Prigozjin, for tre dage siden erklærede den erobret, fortsatte kampen om byen torsdag. Det har både Ukraines regering og Jevgenij Prigozjin meldt ud.