Selv Trumps modstandere i partiet bakker ham op – anklageren er gået for vidt

Donald Trump er kommet politisk styrket ud af sin tur i retten, vurderer TV 2s korrespondent.

Only in America.

Hvor ellers end i Guds eget land kan den forhenværende præsident blive stillet for en dommer som tiltalt i en sag om tys-tys-penge til en pornoskuespiller – for derefter at flyve hjem til Florida, få en heltemodtagelse og indtage talerstolen i sin egen balsal for at holde dundertale forud for næste års præsidentvalg, hvor han stiller op igen?

- Jeg troede aldrig, det her ville kunne ske i USA, lød det fra talerstolen, da Donald Trump indledte sin tale.

Men det gjorde det. Donald Trump blev tirsdag ved retten på Manhattan præsenteret for de 34 anklagepunkter, distriktsanklager Alvin Bragg har rejst mod ham. Og han nægtede sig skyldig.

Mener, at Trump er uegnet, men...

Ifølge Donald Trump er det en politisk motiveret sag. Og den holdning er han ikke alene om. Det virker til at være den gængse opfattelse i Det Republikanske Parti.

Selv blandt nogle af partiets mest Trump-kritiske røster rystes der på hovedet over anklagerne. Det gælder eksempelvis Mitt Romney, der har udsendt følgende udtalelse:

- Jeg mener, at præsident Trumps karakter og opførsel gør ham uegnet til embedet. Alligevel mener jeg, at anklagemyndigheden i New York har strakt sig langt for at rejse tiltale for alvorlige forbrydelser i forsøget på at opfylde en politisk dagsorden.

Den republikanske senator og tidligere præsidentkandidat fra Utah har stemt for at dømme Donald Trump ved en rigsretssag – to gange. Efter tiltalen i New York påpeger han, at ingen er over loven. Heller ikke tidligere præsidenter.

Men han mener også, at anklager Alvin Bragg – der er valgt af indbyggerne på Manhattan og medlem af Det Demokratiske Parti – er gået for vidt. Det skaber ifølge Mitt Romney en ”farlig præcedens for at kriminalisere politiske modstandere og skade offentlighedens tillid til retssystemet”.

Lyn-analyse

Det er i sig selv et paradoks, at han kan vende det her til en sejr, og det har han formået rent politisk. Republikanerne støtter ham i endnu højere grad, end de gjorde før tiltalen. Det strømmer ind med donationer, så han får penge i kassen til at føre valgkamp for. Og selv hans argeste modstandere i Det Republikanske Parti er ude at bakke ham op i denne her sag. De er ude og kritisere distriktsanklageren på Manhattan for at rejse en sag på et alt for tyndt grundlag. Så dagen efter at Donald Trump blev tiltalt, er han faktisk en styrket potentiel præsidentkandidat.

John Bolton arbejdede som national sikkerhedsrådgiver for Donald Trump i Det Hvide Hus, men siden han blev fyret, har han været stærkt kritisk over for sin tidligere chef og advaret mod at genvælge ham. Han har endda skrevet en bog med udleverende detaljer om den tidligere præsident.

Men også han tager afstand fra anklagerne, som han kalder ”endnu svagere, end jeg frygtede”.

- For en, der ønsker meget stærkt, at Donald Trump ikke bliver republikanernes præsidentkandidat, er jeg ekstraordinært foruroliget over dette dokument, siger han om anklageskriftet til CNN.

Trump, Mandela og Jesus

Der er også dem, der støtter Donald Trump fuldt ud og aldrig har lagt skjul på det.

Blandt andre Marjorie Taylor Greene, et medlem af Repræsentanternes Hus, der er kendt for at udbrede konspirationsteorier.

Tirsdag mødte hun op i New York for at vise sin uanfægtede opbakning til Donald Trump og holdt sig ikke tilbage fra historiske referencer, da hun over for CNN tog den tidligere præsident i forsvar.

- Præsident Trump tilslutter sig i dag nogle af historiens mest utrolige personer ved at blive anholdt. Nelson Mandela blev anholdt og sad i fængsel. Jesus! Jesus blev anholdt og myrdet af den romerske regering. Der har været mange mennesker, der igennem historien er blevet anholdt og retsforfulgt af radikale, korrupte regeringer, og det begynder i New York City i dag, sagde hun.

Mindst én højtplaceret republikaner mener dog, at Donald Trump bør trække sig fra kampen om at blive republikanernes præsidentkandidat. Det er tidligere guvernør i Arkansas Asa Hutchinson, som forleden selv meldte sig ind i kampen.

Han har længe fastholdt, at en tiltale er diskvalificerende, da den vil være forstyrrende, og fordi embedet er vigtigere end personen.