Krigen i Ukraine

Zelenskyj har lagt sig ud med vrede munke: - Gud vil ikke tilgive dig eller din familie for denne handling

Formanden for Ukraines sikkerhedsråd forklarer opgør med den ukrainsk-ortodokse kirke med, at kirken udgør trussel mod den nationale sikkerhed.

Onsdag udløb tidsfristen.

Senest da skulle den ukrainsk-ortodokse kirke have forladt sit hovedkvarter i det historiske klosterkompleks Petjerskaja Lavra i Kyiv, efter at kirken er blevet smidt ud af den ukrainske regering.

Der skal simpelthen sættes en stopper for det

Oleksij Danilov, formanden for Ukraines Nationale Sikkerheds- og Forsvarsråd

Men som kirkens munke havde varslet, nægtede de at forlade stedet.

Lederen af klosteret, Pavlo Lebid, havde opfordret troende til at "forsvare dette hellige sted sammen med os", og fra morgenstunden onsdag var mange ukrainere mødt op foran klosteret i det centrale Kyiv.

Om de ville have ydet modstand, hvis de ukrainske myndigheder havde besluttet sig for at smide de gejstlige ud ved magt, er uvist.

Men mod forventning var det ukrainske politi ifølge BBC Russian kun repræsenteret ved nogle få betjente foran klosteret.

Pavlo Lebid kom selv ud og talte til de mange fremmødte. Her kaldte han den ukrainske kulturminister, Alexander Tkatjenko, der står bag udsmidningen, for "besat af vold, vrede og djævelsk raseri".

Samtidig henvendte han sig i talen direkte til den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj.

- Jeg siger dig, herre præsident, og hele din flok, at vores tårer ikke vil falde til jorden – de vil falde på jeres hoveder. Gud vil ikke tilgive dig eller din familie for denne handling, advarede Pavlo Lebid ifølge BBC Russian.

Ukraine: Handler om national sikkerhed

Ukraines regering har indledt et opgør med den ukrainsk-ortodokse kirke, som historisk har hørt under den russisk-ortodokse kirke.

For selvom den ukrainske kirke efter Ruslands invasion har erklæret sig helt uafhængig af den russiske kirke, mener Ukraine, at der fortsat er tætte bånd til Rusland, og at kirken bedriver russisk propaganda og undergravende aktiviteter.

Formanden for Ukraines Nationale Sikkerheds- og Forsvarsråd, Oleksij Danilov, understregede onsdag aften på ukrainsk tv, at udsmidningen er et spørgsmål "om national sikkerhed".

- Ud fra et sikkerhedssynspunkt kan den russiske kirkes arbejde på vores lands territorium ikke finde sted. Der skal simpelthen sættes en stopper for det. Vi vil ikke tillade nogen provokationer, som FSB (den russiske sikkerhedstjeneste, red.) i øjeblikket planlægger med sine repræsentanter blandt gejstligheden, sagde Danilov ifølge Radio Svoboda.

Den ukrainske sikkerhedschef understregede dog samtidig, at de ukrainske myndigheder ikke vil anvende magt for at smide den ukrainsk-ortodokse kirke ud af klosterkomplekset.

Men han står fast på, at klosteret skal overdrages til Ukraines regering, som ejer området.

- Hvis nogen tror, at de har ret til ikke at følge landets love, så tager de virkelig fejl. Ukraines love gælder for alle ... Men vi vil ikke bære dem ud ved benene, vi vil ikke bruge nogen magt. De vil selv gå stille derfra, forudsiger Danilov.

Sammenstød med medier

Alligevel var stemningen anspændt ved klosteret torsdag morgen.

Her havde ukrainske medier og adskillige af den ukrainsk-ortodokse kirkes støtter igen samlet sig ved klosteret.

- Dette er det hellige sted nu. Sognebørn beder, journalister filmer, mens politiet er ved indgangen og på stedet bevæbnet med geværer, skriver kirken på sin Telegram-kanal.

Opslaget er ledsaget af en række billeder og videoer, hvoraf det ene viser tre politifolk med geværer på ryggen på vej gennem indgangen til klosterkomplekset.

Ukrainske medier beretter desuden om sammenstød mellem de fremmødte journalister og repræsentanter fra kirken.

Mediet Ukrinform har offentliggjort en video af Pavlo Lebid, der omgivet af sine støtter truer med at slå en af journalisterne.

Og mediet Suspilne skriver, at en af deres journalister blev skubbet af en præst, da han forsøgte at stille Pavlo Lebid et spørgsmål.

På Telegram har mediet offentliggjort en video af situationen, som de oplyser, at de har meldt til politiet.

Kan blive afgjort i retten

Det er uvist, hvordan de ukrainske myndigheder vil gribe sagen an, efter at deadlinen for at forlade klosteret nu er udløbet.

Men staten har antydet, at den vil gå rettens vej og inddrage fogeden, hvis ikke den ukrainsk-ortodokse kirke frivilligt rydder området.

Den ukrainsk-ortodokse kirke afviser alle regeringens beskyldninger og mener, at udsmidningen er ulovlig.

Kirken vil derfor have beslutningen afprøvet ved domstolene, og indtil da vil kirkens præster og munke ikke forlade stedet, oplyste Pavlo Lebid onsdag.

Onsdag aften begyndte en domstol i Kyiv ifølge BBC Russian at behandle sagen med indledende høringer planlagt til 26. april.

Gejstlig har skiftet side

Som modsvar til den ukrainsk-ortodokse kirke (UOC) har Ukraine de seneste år etableret den ortodokse kirke i Ukraine (OCU).

Dennes leder, ærkebiskoppen Epifanij, opfordrede tidligere på måneden de gejstslige i klosteret til at skifte til hans kirke.

Onsdag valgte den første at følge anbefalingen, da en højtstående gejstlig, Avraamij, efter et møde i klosterets åndelige råd annoncerede sit skifte til OCU.

Han er en af de vigtigste gejstlige i klosteret, og eksperter betegner ifølge BBC Russian skiftet som "en stor succes" for OCU.

Religionsforskeren Andrej Smirnov mener, at skiftet indikerer, at Lavra-munkene er trætte af uroen forbundet med lederen, Pavlo Lebid, og forskeren forudser, at flere munke i fremtiden vil følge efter og skifte til OCU.