Krigen i Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine 29. marts 2023

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Hvad skete der? Zelenskyj sendte en åben invitation til Kinas præsident, Xi Jinping, om at besøge Ukraine, mens de hårde kampe fortsatte i Bakhmut.

Putin besøger måske Tyrkiet, siger Erdogan

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger ifølge Reuters, at Vladimir Putin muligvis besøger Tyrkiet 27. april.

Besøget vil i så fald foregå i forbindelse med åbningen af tyrkerne først atomkraftværk. Tyrkiet har modsat andre NATO-lande ikke haft en lige så konfrontatorisk tilgang til Rusland efter russernes invasion af Ukraine, og Erdogan har flere gange talt med Putin efter krigen brød ud. 

Video viser kampvogne i aktion i Bakhmut

Kampene i Bakhmut er nogle af de mest intensive i hele Ukraine, hvor både russerne og ukrainerne tilsyneladende er villige til at gå meget langt for at enten beholde eller erobre territoriet. Reuters har onsdag delt en video fra byen, der viser ukrainske kampvogne i aktion. Her har mediet blandt andet talt med ukrainske soldater, der ser frem til at få vestlige kampvogne.

- Vi forventer at blive meget stærkere med de nye militærkøretøjer. Disse køretøjer er up-to-date, moderne, de har bedre våben og dermed bedre muligheder, siger en ung ukrainsk kampvognskommandør til Reuters.

I videoen ser man kampvognene skyde mod russiske mål såsom skyttegrave, forklarer kommandøren. 

Putins påstand er meget langt væk fra dansk forklaring, siger korrespondent

En ganske almindelig - om end tom - røgbøje på havets bund nær Nord Stream 2, eller en mystisk antenne, der er en del af hemmeligt komplot mod russernes gasledninger i Østersøen?

Svaret lade vente på sig, men det ser mere sandsynligt ud, at den genstand, som russerne fandt på havets bund nær Nord Stream, og som Danmark i dag bjærgede, ikke har nogen relation til eksplosionen. Det siger TV 2s forsvarskorrespondent Anders Lomholt, som mener, at Vladimir Putins påstand ikke ser super godt ud lige nu.

- Det er meget langt fra det, Vladimir Putin var ude og tale om for 14 dagen siden, hvor han var ude og sige, at der var fundet en genstand ved Nord Stream 2, og at det var noget, der måske kunne have forbindelse til eksplosionen, lyder det. Han fortsætter:

- Vi ved ikke engang, om vi får det fulde svar fra de danske myndigheder. Nu skal de have den undersøgt, om det er et vildspor, et falsk flag, der er lagt ud, eller om det måske er noget, der er lagt ud i forbindelse med byggeriet af selve Nord Stream-rørene.

Men alt andet lige er det jo mystisk, at man finder en røgbøje på havets bund, som de danske myndigheder tilsyneladende har overset, siger Lomholt.

Ruslands ambassade kommenterer bjærget objekt

De danske myndigheder bjærgede tidligere onsdag et objekt fra havets bund nær Nord Stream 2-rørledningen og udmeldte samtidig, at der formentlig var tale om en røgbøje.

Men adspurgt til den danske umiddelbare vurdering af objektet, som russerne selv har kaldt en mulig antenne til sprængladninger, svarer Ruslands ambassade, at særlige teknikere skal nærstudere objektet for at komme med en endelig konklusion.

- Ambassaden mener, at det er op til tekniske specialister at afgøre, om vurderingen er korrekt. Ambassaden besidder ikke en sådan evne, skriver de i en mail til TV 2. 

Iran anklager Vesten for at "komplicere" situationen i Ukraine

Den iranske udenrigsminister, Hossein Amir Abdollahian, siger ifølge det russiske statsmedie Tass, at Vesten har "kompliceret" situationen i Ukraine ved at støtte ukrainerne med våben. Han siger, at der skal findes en "politisk løsning" på krigen i Ukraine, som startede, da Rusland invaderede landet 24. februar 2022.

Forinden havde der været borgerkrig i Ukraine i otte år, hvor russiskstøttede separatister ved hjælp af blandt andet russiske efterretningstjenestefolk udnævnte flere selvkontrollerede republikker i det østlige Ukraine, ligesom Rusland annekterede den ukrainske halvø Krim i 2014. 

Iran siger endvidere, at de vil forsøge at "skabe fred" i Ukraine, og at de har tilkendegjort denne holdning over for EU's udenrigschef, Josep Borell. 

Mystisk objekt har ingen forbindelse til eksplosion, siger militæranalytiker

Det bjærgede objekt, som Energistyrelsen mener er en røgbøje, har formentlig ikke nogen som helst relation til eksplosionen i Nord Stream 2-rørlednignen, mener militæranalytikeren Johannes Riber fra Forsvarsakademiet. 

- Hvis det der er en røgbøje, så er det en tilfældighed, at den ligger dernede. Det har ikke noget med sprængningen at gøre. Det ville overraske mig meget, siger han til TV 2.

Rusland har ellers givet udtryk for, at objektet kunne være blevet brugt til at starte en eksplosion. Russerne har endnu ikke kommenteret de danske myndigheders bjærgning af objektet. 

Tyskland sender 89 milliarder til Ukraine

Den tyske regering har besluttet at sende yderligere 12 milliarder euro (cirka 89 milliarder kroner) til Ukraine til køb af militært udstyr.

Det skriver Reuters.

- Med pengene kan Ukraine købe våben direkte med støtte fra den tyske regering, lyder det i en udtalelse fra regeringen.

- Det er vigtigt at støtte Ukraine så længe som muligt.

Sverige indkalder russisk ambassadør til samtale efter kontroversiel udtalelse

Sveriges udenrigsministerie indkalder den russiske ambassadør i landet til samtale. Det sker, efter at han på den russiske ambassades hjemmeside har udtalt, at Sverige bliver et legitimt mål – også militært – såfremt landet optages i NATO.

IAEA med advarsel om Europas største atomkraftværk

Chefen for Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) advarer om, at der er øget militær aktivitet omkring atomkraftværket Zaporizjzja i Ukraine.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Det er åbenlyst, at den militære aktivitet øges i hele denne region, siger Rafael Grossi, der er chef for IAEA, under et besøg i Zaporizjzja onsdag.

Objekt ved Nord Stream 2-rørledningen er bjærget

Energistyrelsen har netop offentliggjort nye billeder af et objekt, der tirsdag blev bjærget ved Nord Stream 2-rørledningen. Undersøgelser tyder på, at der er tale om en tom røgbøje, som anvendes til en "visuel markering". Objektet udgør ikke en sikkerhedsrisiko. 

Forsvaret har oplyst, at bjærgningen blev gennemført på 73 meter dybde. Bjærgningen skete med deltagelse af en repræsentant fra ejerselskabet Nord Stream 2 AG. 

Gasrørledningen blev ramt af eksplosioner sidste år. 26. september blev der konstateret en lækage på Nord Stream 2-ledningen cirka 20 kilometer syd for Dueodde på Bornholm.

Den efterfølgende morgen blev der også fundet to lækager på Nord Stream 1 nordøst for Bornholm. I alt blev fire gaslækager på gasledningerne bekræftet.

Spanien sender seks Leopard-kampvogne til Ukraine efter påske

Spanien vil sende seks tyskproducerede Leopard 2A4-kampvogne til Ukraine efter påsken. Det meddeler Spaniens forsvarsminister, Margarita Robles. Spaniens hær har trænet 40 ukrainske kampvognstropper og 15 tekniske specialister til at styre kampvognene på en militærbase i Zaragoza de seneste uger.

Rusland, Iran, Tyrkiet og Syrien mødes i Moskva næste uge

I næste uge skal viceudenrigsministre fra Rusland, Iran, Tyrkiet og Syrien mødes til et "firepartsmøde" i Moskva. 

Det fortæller Irans udenrigsminister, Hossein Amir-Abdollahian, på et pressemøde efter samtaler med Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, onsdag. Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass. 

Den iranske udenrigsminister bemærkede, at hovedmålet med mødet ville være at "bringe Tyrkiet og Syriens synspunkter tættere sammen". Det samme gælder for Iran og Ruslands synspunkter, tilføjer han. 

Slaget om Bakhmut har "beskadiget Wagner-gruppen hårdt", indrømmer Prigozjin

Slaget om Bakhmut i det østlige Ukraine har "praktisk talt ødelagt" den ukrainske hær, men også "slemt beskadiget" lejesoldaterhæren Wagner-gruppen. Det hævder gruppens leder, Jevgenij Prigozjin. 

- Slaget om Bakhmut i dag har allerede praktisk talt ødelagt den ukrainske hær, og desværre har det også beskadiget Wagner Private Military Company hårdt, siger han i en lydmeddelelse på beskedtjenesten Telegram ifølge mediet Al Jazeera.

TV 2 har ikke haft mulighed for at bekræfte påstandene fra anden side. Den seneste melding er, at Rusland kontrollerer adgangen til byerne Bakhmut og Avdiivka fra tre sider, mens de er gået marginalt frem de seneste uger uden at have været i stand til endeligt at indtage dem eller omringe byerne eller de ukrainske tropper.

"Hybridkrigen" mod Vesten kommer til at vare længe, siger Peskov

Ruslands konfrontation med fjendtlige stater og "hybridkrigen", der føres mod Vesten, ville vare længe. Det forudser Kreml-talsmand Dmitrij Peskov onsdag, da han blev spurgt, hvor længe konflikten ville vare.

- Hvis du refererer til en krig i en bredere sammenhæng, en konfrontation med fjendtlige stater, en hybrid krig mod vores land, så vil den vare i lang tid, siger han ifølge statsmediet Tass.

Peskov vurderer ikke, at Ruslands "særlige militæroperation" slutter i år. 

- Og her skal vi være beslutsomme og selvsikre og konsolidere os omkring præsidenten, tilføjer han. 

Soldatermangel "hæmmer sandsynligvis" russisk offensiv i Bakhmut

Mangel på soldater "hæmmer sandsynligvis" den russiske offensiv i den sønderbombede by Bakhmut. Det vurderer det britiske forsvarsministerium i sin nyeste opdatering fra krigen i Ukraine.

- Russiske angreb er stadig på et reduceret niveau i forhold til de seneste uger, lyder det. 

Ministeriet bagatelliserer desuden påstande fra russiske medier om, at lejesoldatergruppen Wagner har erobret et fabrikskompleks i den nordlige del af byens centrum og skriver, at Rusland og Ukraine "sandsynligvis fortsat" kæmper om området.

- Et af de vigtigste resultater af de seneste ukrainske operationer har sandsynligvis været at skubbe hæren fra den russiske Wagner-gruppe tilbage fra 0506-ruten (en kritisk forsyningslinje for ukrainske tropper, red.), skriver ministeriet.

Tidligere onsdag advarede den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, om, at et nederlag i Bakhmut kan tvinge landet til at indgå kompromiser med Vladimir Putin. 

IAEA-chef ankommer til russiskbesat atomkraftværk

Rafael Grossi, lederen af ​​FN's nukleare vagthund (IAEA), er ankommet til det russiskbesatte atomkraftværk Zaporizjzja i den ukrainske by Enerhodar i det sydøstlige Ukraine.

Det bekræfter en talsmand for Det Internationale Atomenergiagentur ifølge CNN og The Guardian.

- Denne gang planlægger Rafael Grossi at se, hvordan situationen på ZNPP har ændret sig, tale med de arbejdere, der driver det, og også garantere rotationen af ​​medlemmer af agenturet, som har arbejdet på Zaporizjzja NPP siden september 2022, skriver Energoatom på beskedtjenesten Telegram.

Det er anden gang, IAEA-chefen besøger Europas største atomkraftværk, som har været besat af russiske styrker siden nær begyndelsen af ​​invasionen. 

Rusland afprøver "uovervindeligt atomvåben" med tusindvis af soldater

Rusland har netop påbegyndt øvelser med nukleare interkontinentale ballistiske Yars-missilsystemer, der har en rækkevidde på 12.000 kilometer. Det oplyser det russiske forsvarsministerium onsdag. 

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er det sandsynligvis endnu et forsøg fra Kreml på at vise landets atomstyrke. Præsident Vladimir Putin har nemlig haft som mål at gøre Yars-missilsystemet, som erstatter Topol-systemet, til en del af Ruslands "uovervindelige våben" og grundpillen i landets atomarsenal.

- I alt er mere end 3000 militærpersoner og omkring 300 stykker udstyr involveret i øvelserne, skriver forsvarsministeriet i en erklæring på beskedtjenesten Telegram. 

Ifølge militærbloggere er systemerne i stand til at bære flere uafhængigt målrettede nukleare sprænghoveder og kan blandt andet monteres på lastbilvogne. 

Videoen udgivet af Ruslands forsvarsministerium viser en tidligere test af samme type ballistisk missilsystem.

Kyiv og Odesa uden strøm

Der er i øjeblikket strømafbrydelser, som er forårsaget af dårlige vejrforhold, i nogle områder af Kyiv og Odesa. 

Det skriver Ukraines statslige tv-station Suspilne.

Ungarn er ikke klar til at godkende Sverige i NATO

Ungarn er ikke klar til at godkende, at Sverige bliver medlem af NATO, skriver den ungarske regerings talsmand, Zoltan Kovacs, på Twitter onsdag.

Som årsag henviser han til kritik, som den svenske regering har rettet mod Ungarn. Det vil kræve betydelige anstrengelser fra begge parter at overvinde, skriver talsmanden.

Ungarns parlament ratificerede mandag efter måneders fodslæberi Finland som medlem af NATO. Det kræver tilslutning fra samtlige lande i forsvarsalliancen, før nye lande kan optages. Også Tyrkiet har sagt, at det ikke er klar til at godkende Sveriges medlemskab. 

Moskva er forpligtet til at forhindre atomkrig, siger sikkerhedssekretær

Moskva er forpligtet til at forhindre atomkrig og militær konfrontation mellem atombevæbnede stater. 

Sådan lyder meldingen fra det russiske sikkerhedsråds sekretær Nikolai Patrushev onsdag, rapporterer statsmediet Tass ifølge Reuters. 

Rusland har dog til hensigt at nå alle målene for sin "særlige militæroperation", tilføjer han. 

- På trods af den støt stigende militære bistand til Ukraine fra USA og andre vestlige stater vil alle de erklærede mål for den særlige militæroperation helt sikkert blive nået. Vi vil opnå demilitarisering og denazificering af Ukraine, sikre Den Russiske Føderations territoriale integritet og vores befolknings sikkerhed, siger Nikolai Patrushev.