Krigen i Ukraine

Russisk far flygtet før omdiskuteret dom – nu får han støtte fra en uventet kant

Domsafsigelse tirsdag er blevet mødt med protester fra flere sider af det russiske samfund - selv fra Wagner-gruppens omstridte leder.

Historien om den russiske alenefar Aleksej Moskalev, der sidste år blev anholdt, efter hans dengang 12-årige datter havde tegnet en Ukraine-venlig tegning i skolen, bliver ved med at optage russerne.

Tirsdag blev han idømt to års straffelejr for kritik af det russiske militær. Kort før domsafsigelsen forsvandt han imidlertid fra sin husarrest og er nu gået under jorden.

Regeringen fordømmer ham onsdag som ”en dårlig far”. Til gengæld har han fået opbakning fra de mest forskellige dele af det russiske samfund, skriver nyhedsbureauet Reuters:

Hans datter skriver fra det børnehjem, hvor hun er anbragt, at hun elsker ham, mens russiske menneskerettighedsorganisationer og advokater kalder ham en ”politisk fange”.

Men måske allermest overraskende:

Jevgenij Prigozjin, lederen af den private hær Wagner-gruppen, kalder dommen over Aleksej Moskalev for ”unfair” og har tilbudt ham advokatbistand fra Wagner-gruppens advokater.

- Især fordi sagen kan betyde, at hans datter Masha vil blive tvunget til at vokse op på et børnehjem, skriver Jevgenij Prigozjin i et brev til anklageren i sagen, hvor han kræver, at sagen får lov at gå om.

Billedkunst

Historien om Aleksej Moskalev og datteren Masha begyndte i april sidste år – et par måneder efter den russiske invasion af Ukraine.

Den dengang 12-årige Masha havde brugt en billedkunsttime til at lave en tegning, der absolut ikke støttede det, som den russiske hær foretog sig i Ukraine.

Tegningen viste en ukrainsk mor og datter, der bliver ramt af russiske bomber – og for at der ikke var noget at misforstå, var der også et ukrainsk flag og slagordene ”Hæder til Ukraine”.

Billedkunstlæreren indberettede Mashas opførsel til rektor, som derefter meldte sagen videre til politiet.

Og så begyndte politiet at interessere sig for, hvad Aleksej Moskalev selv havde ytret om krigen i Ukraine.

Det viste sig også at være ganske kritisk, så han blev slæbt i retten og idømt en bøde på et beløb, der svarer til 3000 kroner. Oveni bøden fik han en klar advarsel fra sikkerhedstjenesten FSB:

- De fortalte mig, at jeg opdragede et barn forkert. De sagde, at de ville tage hende fra mig og sætte mig i fængsel, har han tidligere fortalt til menneskerettighedsgruppen OVD-Info.

To år i straffelejr

For en måned siden blev Aleksej Moskalev igen anholdt og sat i husarrest – denne gang på grund af et kritisk opslag på sociale medier fra juni.

Imens blev datteren sendt på et børnehjem med navnet Socialt Rehabiliteringscenter for Mindreårige Nummer Fem.

Tirsdag fik Aleksej Moskalev så sin dom – to års ophold i en straffelejr for at bringe den russiske hær i miskredit. Men han var ikke selv til stede.

En talsmand for retten forklarede efter domsafsigelsen, at ”den tiltalte ikke var til stede under domsafsigelsen, fordi han samme nat var flygtet fra sin husarrest”.

En oplysning, der kom helt bag på Aleksej Moskalevs advokat Vladimir Biliyenko:

- For at være ærlig, så er jeg fuldstændigt chokeret, siger han til nyhedsbureauet Reuters.

Brev fra datteren

Mens ingen ved, hvor den dømte befinder sig, så har andre haft travlt med at kommentere sagen.

Fra datteren på børnehjemmet er der fuld opbakning til faderens kamp:

- Alt er fint hos mig. Jeg elsker dig meget højt og ved, at du ikke er skyldig i noget. Jeg vil altid være på din side, og alt hvad du gør er rigtigt, skriver Masha i et brev til faderen, som menneskerettighedsadvokaten Dmitrij Zakhvatov har offentliggjort.

Sagen om far og datter har vist, at der stadig er liv i den ellers stærkt undertrykte, russiske menneskerettighedsbevægelse. En underskriftsindsamling med krav om, at Masha skal have lov til at forlade børnehjemmet, har samlet 140.000 underskrifter.

Præsident Vladimir Putins officielle talsmand Dmitrij Peskov, blev også bedt om at kommentere sagen på et pressemøde onsdag. Her lagde han skylden på faderens opdragelse af datteren:

-Det er en meget sørgelig situation, når man ser på, hvordan forældreansvaret bliver håndteret, sagde han.

Til gengæld afviste han at kommentere, at Jevgenij Prigozjin og Wagner-gruppen har udtrykt støtte til Aleksej Moskalev og Masha.