Ukraine fejrer russisk krigshelts død, nu er der strid om, hvordan han døde

Den russiske krigshelt Dmitrij Lissitzkij, der har kæmpet i Ruslands krige siden 1990'erne, er død. Ukrainerne siger, at han blev "elimineret".

Krigen i Ukraine ser nu ud til at have kostet en af Ruslands højst dekorerede soldater livet.

Dette er en svær meddelelse

Alexander Tenkov, guvernør i Stavropol

En lang række russiske medier kunne mandag fortælle, at Dmitrij Lissitzkij, der var oberstløjtnant og leder af et elitekorps af faldskærmssoldater ved Ruslands hær, er omkommet.

Dmitrij Lissitzkij var dekoreret med den højeste udmærkelse i Rusland, medaljen Ruslands Helt, og han havde deltaget i alle Ruslands krige siden 1993.

- Dette er en svær meddelelse. Vores landsmand, en indbygger fra landsbyen Burlatskij og Ruslands Helt, Dmitrij Lissitzkij, er død, skriver Alexander Tenkov, der er lokal guvernør i Dmitrij Lissitzkijs hjemegn på Telegram.

Ifølge guvernøren deltog krigshelten i krigene i Georgien i 1993, i Dagestan i 1999, i Tjetjenien i 2000, i Tjetjenien i 2008 og i Ukraine siden 2014, samt som fredsbevarende soldat i Jugoslavien fra 2001 til 2004.

Han modtog den russiske fædrelandsmedalje af anden grad i 2003 og Suvorov-medaljen for tapperhed i 2000.

Ukrainsk glæde

Guvernøren fortæller ikke, hvordan Dmitrij Lissitzkij mistede livet, men flere ukrainske medier glædede sig mandag over oberstløjtnantens død.

Dmitrij Lissitzkij stod nemlig i spidsen for en gruppe russiske soldater, som i 2014 tilføjede Ukraine et forsmædeligt nederlag ved byen Ilovajsk, da det lykkedes russerne at fange en større ukrainsk styrke og dræbe 366 af dem.

Episoden er også kendt som "massakren ved Ilovajsk", og i 2019 kaldte den britiske tv-station BBC slaget for den mest dødelige dag i Ukraines nyere historie.

Det var netop efter slaget ved Ilovajsk, at Dmitrij Lissitzkij modtog Ruslands højeste militære orden.

Nyheden om krigsheltens endeligt deles blandt andet af den ukrainske journalist Juri Butusov.

- I dag hævnede ukrainske soldater atter Ilovajsk. De likviderede Dmitrij Lissitzkij, kommandant for 247. luftbårne angrebsregiments 1. bataljon, skriver ukraineren og tilføjer, at officerens død svækker den russiske eliteenhed markant.

Hvordan døde han?

Mens ukrainske medier fejrer Dmitrij Lissitzkijs død som en vellykket militæroperation, fortæller de russiske medier en anden historie.

Store aviser som Lenta og Gazeta fortæller, at krigshelten i virkeligheden begik selvmord i den russiske by Stavropol langt fra fronten i Ukraine.

Det russiske Telegram-medie Baza skriver, at Dmitrij Lissitzkij blev fundet ramt af skud klokken 10 om formiddagen 26. marts i sin lejlighed på Serovgaden i Stavropol.

Den russiske politiker Ksenia Sobtjak skriver på sin Telegram-kanal, at Dmitrij Lissitzkij skød sig med en jagtriffel i sin lejlighed i Stavropol.

Har du brug for hjælp?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, hjælper det at få sat ord på de svære tanker og følelser.

Du kan kontakte Livslinjens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage i tidsrummet 11-04. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

Det er også muligt at chatte med Livslinjens rådgivere.

Ifølge Ksenia Sobtjak var oberstløjtnanten deprimeret og havde talt om selvmord.

Han var angiveligt plaget af beskyldninger om at have begået ulovligheder mod sit mandskab, skriver hun.