Udland

Netanyahu udskyder ændring af Israels retssystem

Efter voldsomme protester har den israelske regering besluttet at udskyde sit lovforslag til næste parlamentssamling.

Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu vil udskyde et lovforslag om den israelske Højesteret, der har givet anledning til voldsomme uroligheder.

- Jeg tager en timeout til dialog, siger den israelske premierminister.

- Jeg er ikke parat til at rive dette land i stykker, siger han.

Det betyder, at anden- og tredjebehandlingen af forslaget bliver udskudt til næste parlamentssamling.

Netanyahu forklarer sin beslutning med, at han ønsker at Israel skal nå frem til en "bred enighed " om lovforslaget.

- Problemet er ikke løst. Det er sat på pause, forklarer journalist Jotam Confino, der befinder sig i Israel, til TV 2.

Frygt for demokratiet

Udskydelsen kommer efter mange uger med demonstrationer mod lovforslaget - demonstrationer, der beskrives som nogle af de største i Israels historie. Demonstranterne betragter lovforslaget som et statskup, begået af de højreradikale i regeringen.

- Demonstranternes opfattelse er, at det klassiske, liberale demokrati i Israel laves om til noget, der ikke længere er liberalt, siger Jotam Confino.

Video: TV 2 NEWS

I weekenden fyrede premierministeren forsvarsminister Yoav Gallant, netop fordi han foreslog at udskyde den endelige vedtagelse af loven.

Højrefløjen i hans koalitionsregering vil nemlig ikke høre tale om at opgive loven:

- Netanyahu har indgået en studehandel med den yderliggående højrefløj, der er en del af hans regering. De siger "Ok, sæt det på pause". Men de er meget opsatte på at få loven vedtaget. Så de siger også: " Hvis du tror du kan tilfredsstille både os og demonstranterne ude på gaden, så tager du fejl", fortæller Jotam Confino.

Den omdiskuterede lov vil ændre på magtforholdet mellem regeringen og landets Højesteret. Lovforslaget, der allerede er førstebehandlet i Knesset, vil blandt andet give politikerne indflydelse på udnævnelse af dommere og vil fjerne Højesterets mulighed for at underkende beslutninger i Knesset.