Krigen i Ukraine

Putins atombegrundelse er "total vrøvl", siger analytiker

Putin har blandt andet begrundet sin handling ved at henvise til den ammunition med forarmet uran, som Storbritannien har sendt til Ukraine.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, sagde lørdag aften, at russerne fremover vil have faciliteter til at håndtere taktiske atomvåben placeret i nabolandet Belarus, der også grænser op til Ukraine.

I sine udtalelser til det russiske nyhedsbureau TASS retfærdiggør Putin blandt andet sin handling ved at henvise til den ammunition, Storbritannien har sendt til Ukraine med de britiske Challenger 2-kampvogne, som indeholder såkaldt forarmet uran.

Ifølge militæranalytiker Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet er det noget ”total vrøvl” fra Vladimir Putins side:

- Forarmet uran er en form for restprodukt, man får, når man beriger uran. Det har vist sig at være godt til at bruge i panserbrydende ammunition, men det er på ingen måde et atomvåben, og det er ikke speciel radioaktivt. Så det er simpelthen bare noget vrøvl, siger Anders Puck Nielsen til TV 2.

Skal bruges på slagmarken

De britiske myndigheder oplyser, at forarmet uran er en "standardkomponent" i granater, og understreger ligeledes, at det intet har at gøre med atomvåben.

De britiske granater fik tidligere på ugen den russiske viceudenrigsminister, Sergej Rjabkov, til at udtale, at sandsynligheden for en atomkonflikt mellem Rusland og Vesten nu er på det højeste niveau i årtier.

Fakta om forarmet uran

Forarmet uran blev første gang anvendt i kamp af amerikanerne under Golfkrigen i 1991, og NATO anvendte det i Kosovo i 1999. I begge tilfælde var brugen af forarmet uran i projektiler under mistanke for at være sygdomsfremkaldende for soldater og civile, der havde været i kontakt med stoffet. Det er først og fremmest urans skadelige kemiske virkninger som tungmetal, der er i søgelyset.

Flere NATO-lande, herunder Danmark, har iværksat undersøgelser af soldater, som har været udstationeret i områder, hvor forarmet uran har været anvendt i ammunition.

Kilde: Den Store Danske

Anders Puck Nielsen forklarer, at de taktiske atomvåben, som Putin truer med at opstille i Belarus, især egner sig til angreb på militære mål.

- Det er et lidt mindre atomvåben end de helt store, som man ofte forestiller sig, kan ramme storbyer og dræbe millioner på én gang. Taktiske atomvåben skal typisk bruges på slagmarken mod militære mål – for eksempel en bunker, der er rigtig godt sikret - eller til at ramme et hangarskib til søs, fortæller Anders Puck Nielsen.

Retorisk sabelraslen

Han mener, at Putins udmelding mest af alt skal ses som en retorisk sabelraslen, der i praksis ikke har den store betydning.

- Russerne har allerede missiler i Belarus, der kan have konventionelle og atomare sprænghoveder.

- Nu siger Putin så, at de atomare sprænghoveder fremover skal ligge på lager i Belarus, så man hurtigere kan skifte dem om, hvor man tidligere skulle køre dem fra Rusland, fortæller militæranalytikeren til TV 2.

Står klar 1. juli

Belarus' præsident, Aleksandr Lukasjenko, har ifølge Putin længe rejst spørgsmålet om stationering af taktiske atomvåben i Belarus, som grænser op til Polen.

- Vi er blevet enige med Lukasjenko om, at vi vil placere taktiske atomvåben i Belarus uden at krænke ikke-spredningsregimet, citerer TASS Putin for at sige.

Rusland vil ifølge den russiske præsident have færdiggjort konstruktionen af en opbevaringsfacilitet for de taktiske atomvåben i Belarus 1. juli.

Han tilføjer, at Rusland ikke kommer til at afgive kontrollen med våbnene til Belarus, og at Rusland i forvejen har placeret ti fly, der er i stand til at bære atomvåbnene, i landet.