Krigen i Ukraine

Nu svarer USA på Putins atommelding

Der er ingen tegn på, at Rusland vil bruge atomvåben, selv om landet vil placere dem i Belarus, siger USA.

Der er ingen indikationer på, at Rusland forbereder sig på at bruge atomvåben i kamphandlinger i forbindelse med krigen i Ukraine.

Det oplyser både USA's udenrigsministerium og Det Hvide Hus lørdag aften dansk tid.

- Vi har ikke set nogen grund til at justere vores egen nukleare position eller nogen indikationer på, at Rusland forbereder sig på at bruge atomvåben, meddeler USA's udenrigsministerium i en pressemeddelelse ifølge Reuters.

- Vi har set rapporter om Ruslands udtalelse (om at placere atomvåben i Belarus, red.) og vil fortsætte med at overvåge situationen.

Tidligere lørdag meddelte Ruslands præsident, Vladimir Putin, at Rusland vil placere taktiske atomvåben i nabolandet Belarus.

Belarus grænser også op til Ukraine og tre NATO-lande - Polen, Litauen og Letland.

Putin: Vi gør som USA

Putin sagde, at det ikke vil krænke aftalen om ikke-spredning af atomvåben (NPT).

Ifølge den russiske præsident er det identisk med det, som USA gør, når landet placerer atomvåben hos europæiske allierede.

- Vi udleverer dem ikke. Og USA udleverer dem ikke til sine allierede. Vi gør grundlæggende det samme, som de har gjort i et årti, sagde han ifølge Reuters.

I 1992 blev de fire tidligere sovjetlande Rusland, Ukraine, Belarus og Kasakhstan enige om, at alle atomvåben skulle opbevares i Rusland.

Siden 1996 har der ikke været atomvåben i Belarus.