Krigen i Ukraine

Rusland er klar med modsvar til Putins arrestordre

Den Internationale Straffedomstol har udstedt en arrestordre på den russiske præsident for at have begået krigsforbrydelser i Ukraine.

Rusland vil forbyde al aktivitet fra Den Internationale Straffedomstol (ICC) i landet.

Det siger Ruslands parlamentsformand, Vyacheslav Volodin, ifølge Reuters.

Udover at forbyde aktiviteterne siger Volodin, som er nær allieret af Ruslands præsident, Vladimir Putin, at "alle, der støtter ICC, skal straffes".

Forbuddet kommer oven på Den Internationale Straffedomstols beslutning om at udstede en arrestordre på præsident Putin.

Vil blive anholdt i 123 lande

Arrestordren betyder, at der nu er 123 lande i verden, hvor Putin ikke kan sætte sine ben uden at blive arresteret.

Alle lande, der har ratificeret ICC-vedtægterne og dermed er med i Den Internationale Straffedomstol, har pligt til at anholde Putin og udlevere ham til retsforfølgelse i Haag.

Danmark er et af de lande, der har ratificeret domstolens vedtægter. Det har store nationer som Rusland, USA og Kina til gengæld ikke.

Den Internationale Straffedomstol i Haag udstedte i sidste uge en arrestordre på den russiske præsident for at have begået krigsforbrydelser i Ukraine.

Konkret er Putin anklaget for at have deltaget i ulovlig deportering af børn fra besatte områder i Ukraine. I samme forbindelse er der udstedt en arrestordre på Maria Lvova-Belova, der er russisk kommissær for børnerettigheder.

Advarer om "monstrøse konsekvenser"

Mandag advarede Ruslands tidligere præsident Dmitrij Medvedev om, at det vil få ”monstrøse konsekvenser”, hvis ICC indleder en retssag mod Vladimir Putin.

- Det er ikke svært at forestille sig et målrettet angreb med et hypersonisk Oxyx-missil fra et russisk skib i Nordsøen mod retsbygningen i Haag, skrev Medvedev blandt andet på sin Telegram-kanal og tilføjede:

- De (ICC-dommerne, red.) vil være bange, og ingen vil have ondt af dem. Så, dommere ved domstolen … Hold et vågent øje med himlen.

Ingen udløbsdato

Den internationale arrestordre med Putins navn har ingen udløbsdato. Det understregede chefanklageren for Den Internationale Straffedomstol, Karim Khan, mandag ifølge The Guardian.

- Der er ingen forældelsesfrist for krigsforbrydelser. Det er et af principperne i Nürnberg (retningslinjer for krigsforbrydelser, red.), og enkeltpersoner – uanset hvor de er i verden – er nødt til at indse, at loven er til stede, og at der er ansvar, der følger med autoritet, sagde Karim Khan.

Han gjorde det samtidig klart, at Vladimir Putin også vil være under anklage, hvis der indgås en fredsaftale i Ukraine.