Udland

Proiranske styrker advarer USA efter luftangreb i Syrien

De seneste dage har amerikanske luftangreb kostet 19 mennesker livet i det østlige Syrien, oplyser Syrian Observatory for Human Rights.

Proiranske styrker i Syrien advarer nu om, at de har ”en lang arm”, der kan ramme USA som modsvar på en række amerikanske raketangreb i Syrien.

- Vi har kapaciteten til at svare igen, hvis vores centre og styrker i Syrien bliver angrebet, skriver de proiranske styrker ifølge Al Jazeera i en skriftlig kommentar.

Udmeldingen kommer, efter at de to parter de seneste dage har angrebet hinanden i det østlige Syrien.

Senest er en amerikansk soldat meldt såret i et angreb fredag.

Ifølge organisationen Syrian Observatory for Human Rights, der overvåger borgerkrigen i Syrien og dens konsekvenser for befolkningen, er antallet af dræbte efter de amerikanske luftangreb steget til 19. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Amerikaner dræbt i angreb

De amerikanske luftangreb er modsvar på et droneangreb, der torsdag kostede en amerikansk entreprenør livet og sårede fem amerikanske soldater, lyder det fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon.

Amerikanske efterretningstjenester har vurderet, at dronen var af iransk oprindelse, skriver Reuters.

Den amerikanske forsvarsminister, Lloyd Austin, sagde fredag, at han havde godkendt en række præcisionsluftangreb i det østlige Syrien mod faciliteter, der bruges af grupper tilknyttet medlemmer af Irans Revolutionsgarde (IRGC).

Det havde han gjort efter at have fået grønt lys fra den amerikanske præsident, Joe Biden.

Klar til at handle på kraftfuld vis

Fredag understregede præsident Biden, at USA "på kraftfuld vis" vil beskytte sine landsmænd i Syrien.

- Tag ikke fejl: USA søger ikke konflikt med Iran.

- Men vi er klar til at handle på kraftfuld vis for at beskytte vores folk, lød det fra Joe Biden ifølge Reuters.

Iran er en af Syriens præsident Bashar al-Assads nærmeste allierede. Flere militante grupperinger, der er støttet af Iran, har kæmpet i Syrien under den efterhånden 12 år lange borgerkrig.

De proiranske grupper er til stede i den østlige, sydlige og nordlige del af Syrien samt i forstæder til hovedstaden, Damaskus.

Atomaftale trækker ud

Den øgede vold kan blive et problem i det allerede meget anspændte forhold mellem USA's regering og den iranske regering.

Også russisk brug af iranske droner i krigen mod Ukraine har ført til yderligere spændinger.

Blandt andet lader forsøg på at genoplive en atomaftale fra 2015 fortsat til at trække ud, uden at der er egentlige gennembrud.