Udland

Pludselig var det væk: Macrons "dyre" forsvindingsnummer vækker vrede i Frankrig

Cirka 11 minutter inde i et tv-interview fjernede den franske præsident sit armbåndsur. Det skulle han ikke have gjort.

En gennemtvunget og heftigt kritiseret pensionsreform – med voldsomme demonstrationer i hele Frankrig til følge – har efterladt landets præsident, Emmanuel Macron, som en upopulær herre.

De riges præsident har aldrig levet så godt op til sit navn

Farida Amrani, medlem af Frankrigs nationalforsamling for La France insoumise

Det efterlader ikke meget plads til at træde ved siden af for den franske præsident, hvilket de seneste dages debat om hans fremtræden i et tv-interview i den grad har understreget.

Den seneste kontrovers med Emmanuel Macron i centrum omhandler nemlig ... et armbåndsur.

Kritikken har nået så voldsom en styrke, at det franske præsidentpalads har set sig nødsaget til at svare på den.

"Vi hader alle sammen Macron"

I begyndelsen af tv-interviewet, der omhandlede den franske pensionsalder, havde Emmanuel Macron et armbåndsur om sit venstre håndled.

For en kort bemærkning forsvandt præsidentens ivrigt gestikulerende hænder ned under det bord, han sad ved – og da han igen hævede hænderne, var uret væk.

Det har fået præsidentens kritikere til at spekulere i, om han fjernede det dyre armbåndsur, netop som han talte om mindstelønsarbejdere, for ikke at fremstå ude af trit med sin befolkning.

Kritikken siger meget om stemningen i Frankrig i øjeblikket, forklarer Lally Hoffmann, TV 2s tidligere korrespondent i Paris.

- Han er blevet så ugleset, så der nærmest ikke er nogen nedre grænse for, hvad han kan kritiseres for. Det er et led i den stemning, der hedder: ”Vi hader alle sammen Macron, og han kender ikke noget til nogen som helst almindelige mennesker”, siger hun.

De riges præsident

Clémence Guetté, der er medlem af det franske parlament for venstrefløjspartiet La France insoumise, startede torsdag debatten på Twitter.

Her skrev hun, at netop som præsidenten hævder, at franske minimumslønmodtagere har en ”hidtil uset købekraft”, ”fjerner han diskret sit smukke luksusur under bordet”.

- Denne mand er en joke, skrev hun.

Hendes kollega fra samme parti, Farida Amrani, bakkede hende op i et tweet, hvor hun fremførte, at "de riges præsident aldrig har levet så godt op til sit navn".

Begge politikere har deltaget i demonstrationer mod Macrons pensionsreform.

Også prisen på præsidentens armbåndsur er blevet diskuteret online, hvor nogle af hans mest indædte kritikere ifølge britiske BBC hævder, at armbåndsuret koster op mod 80.000 euro – næsten 600.000 danske kroner.

Tog det af på grund af larm

Den franske præsidentbolig, Élysée Palace, har nu følt behov for at måtte afvise beskyldningerne i en skriftlig udtalelse.

- Præsidenten fjernede ikke sit ur for at skjule det, men fordi det bankede tungt mod bordet. Lyden kan tydeligt høres kun få sekunder før starten på den video, der deles på sociale medier, står der.

Hvis det betyder, at jeg skal acceptere at blive upopulær, så accepterer jeg det

Emmanuel Macron, Frankrigs præsident

Desuden oplyser Élysée Palace, at det "forsvundne" ur er af typen BR V1-92 fra mærket Bell & Ross – en model, der ”kun” koster mellem 1660 og 3300 euro – mellem cirka 12.000 og 25.000 danske kroner.

Og den forklaring er ifølge Lally Hoffmann fuldstændigt plausibel.

- Med hans kommunikation og den måde, han er inde i alting, ville han aldrig tage et ur til 80.000 euro på og sidde og stritte med det på offentligt tv. No way, vurderer hun.

Uro og strejker i Frankrig

De mange problemer for Emmanuel Macron er opstået, efter at han i sidste uge benyttede sig af en særlig artikel i den franske forfatning for at gennemtvinge en pensionsreform, der hæver den franske pensionsalder fra 62 til 64 år.

Det var planen, at reformen skulle til afstemning i den franske Nationalforsamling, men afstemningen blev ikke til noget, fordi Macron benyttede sig af artikel 49.3 i den franske forfatning.

Artiklen tillader regeringen at vedtage lovgivning uden flertal i parlamentet.

Præsidentens kontroversielle fremgangsmåde har ført til voldsomme demonstrationer og uro i store dele af Frankrig. Samtidig har Paris været præget af en længerevarende strejke blandt byens renovationsarbejdere. Det betyder, at massevis af skrald – op mod 7000 tons – ifølge nyhedsbureauet AFP har hobet sig op i gaderne, og at rotter er begyndt at sprede sig i byen.

Men manden, der står i centrum for al balladen, lader ikke selv til at være bange for at være upopulær.

I det nu omdiskuterede interview understreger Emmanuel Macron, at han i valget mellem kortsigtede meningsmålinger og landets generelle interesse altid vil vælge det sidste.

- Hvis det betyder, at jeg skal acceptere at blive upopulær, så accepterer jeg det, sagde præsidenten ifølge AFP.